Friday, 23 October, 2020
Home >>> Apple >>> iPhone / iPod >>> iPhone 6 >>> iPhone 6 je malo veći, ali puno bolji od prethodnika!
iphone 6-1

iPhone 6 je malo veći, ali puno bolji od prethodnika!

Nakon mjeseci i mjeseci naklapanja Apple nam je konačno prikazao iPhone 6 ali i iPhone 6 Plus. Očekivano, jedan dolazi sa 4,7″ zaslonom a drugi se šepuri sa 5,5″ zaslonom. Pogledajmo što nam novo nudi iPhone 6.

Dizajn

iphone 6-2

Po prvi put od 2010. godine iPhone gubi svoj uglasni šarm. Dizajn koji je evoluirao od iPhonea 4, pa preko modela 4s, 5 i 5s konačno odlazi u mirovinu, a vraćaju nam se zaobljene ivice koje smo vidjeli na originalnom iPhoneu 2007. godine. iPhone 6 ima zaslon koji mjeri 4,7″ po dijagonali i bezobrazno je tanak (6,9mm)! Dok je njegov prethodnik na poleđini koristio kombinaciju stakla i aluminija, iPhone 6 je izgubio staklo a dobio potpuno aluminijsku poleđinu, dok prednji kraj krasi jonski očvršćeno staklo koje Apple nije “izreklamirao” riječju safir (na safirna stakla ćemo izgleda još pričekati). Power gumb je sada smješten sa strane, umjesto na vrhu uređaja, što bi trebalo olakšati rukovanje unatoč većim dimenzijama. Nedvojbena je činjenica kako je dizajn iPad Aira i iPada mini zarazio i iPhone 6 pa ovi uređaji, sada više no ikad, podsjećaju na jednu obitelj.

Zaslon

iphone 6-3

iPhone 4 upoznao nas je sa Retina zaslonom a iPhone 6 nam donosi Retina HD kovanicu. Apple je konačno shvatio potrebu za zaslonima većim od 4″ te iPhone 6 dolazi sa 4,7″ zaslonom rezolucije 1334×750 piksela. Novi zaslon ponosi se još širim uglovima gledanja, tanjim sklopovima pozadniskog osvjetljenja, jonski ojačanim staklom, ali ne i safirnim staklom.

NFC i ApplePay

iphone 6-4

Apple je godinama izbjegavao ugraditi NFC u svoj iPhone. Sve do iPhonea 6 i ApplePay servisa koji će izazvati malu revoluciju u smislu mobilnog plaćanja. Pomoću ApplePay servisa Apple želi smanjiti uporabu novčanika. Potvrda identiteta prilikom kupovine obavlja se putem Touch ID senzora. Passbook aplikacija čuva vaše kreditne karticea svi vaši podaci i transakcije su sigurni te nisu podložni praćenju. Gubitkom iPhonea možete onemogućiti i ApplePay servis putem Find My iPhone servisa, a puno više informacija o ApplePay možete očekivati u drugom postu.

Apple A8 čip

Potpuno novi Apple A8 SOC je, prema riječima svojih tvoraca, 50% brži od svog prethodnika. M7 koprocesor je u M8 koprocesoru dobio svog nasljednika koji je sada u mogućnosti da procijeni razdaljinu, a tu je i barometar koji može prikupljati atmosferske podatke. Tu je i novi LTE modem, 802,11ac WiFi modem (do tri puta veće brzine od prethodnika), a za bateriju je rečeno da će trajati isto ili čak duže nego na prethodnicima.

Kamera

iphone 6-camera

I dok kamera na iPhoneu iz generacije u generaciju postaje sve boljom i ozbiljnijom, rezolucija od 8MP i dalje ostaje ista. Siguran sam kako će to izazvati dosta polemike, unatoč tome što je ovdje riječ o vrhunskoj kameri oboružanoj digitalnom stabilizacijom slike (iPhone 6 plus će imati optičku), novom Focus Pixels tehnologijom koja olakšava autofocus, mogućnostima snimanja 1080p videa na 30 ili 60 fps, te slow motion videa na 120 ili čak 240 fps. Fotke načinjene pomoću iPhone 6 iSight kamere zaista izgledaju odlično te ne nismo uvjereni da će se iPhone 6 u ovom segmentu morati skrivati od konkurencije.

Cijene i dostupnost

iPhone 6 isporučivat će se u verzijama sa 16, 64 ili čak 128 GB interne memorije. 199$ će koštati 16GB model u SAD-u, 64GB će se moći dobiti za 299$ a 128GB za 399$. Apple počinje primati prednarudžbe 12.9 a prvi modeli će kupcima u ruke doći 19. rujna. U ovom trenutku nije poznato kada će se iPhone 6 moći nabaviti kod nas.

Ostanite uz nas jer vam u nastavku donosimo detaljan pregled ostalih noviteta koje nam je Apple predstavio večeras, te će biti govora o iPhone 6 Plus -phablet modelu, Apple Watch pametnom satu i još mnogo toga.

Kako vam se dopada novi iPhone 6??

 • paple

  Najviše povjerenja u nfc i passbook ce imati ove fufe sto im se guzice vrte po netu.

 • dj_cicko

  Ne vidim razloga zašto bih uopće razmišljao da pređem sa Iphone 5 na Iphone 6. Iskreno očekivao sam puno puno više od ovoga modela. Nažalost mislim da će izgubiti veliki dio kolača na tržištu.

 • El Sánchez

  pičke usrane

 • El Sánchez

  jel drkate

 • El Sánchez

  četnički idioti

 • Tihomir Srsa

  a koje su dimenzije i6 sa 4,7 ekranom? pošto ima dosta mesa iznad i ispod ekrana?

 • marko

  iphone 6 na razini samsung s3-ke, samsung s3 jos ima i utor za memorisku karticu… specifikacije godinama unazad, gdje je onaj iphone koji je pun noviteta.., bezveze…ocekivao sam bum od telefona, ogromnu rezoluciju, napucanu kameru sa optickom stabilizaciom, safirno staklo, jos milion stvari, a ono nista, ne vidim zasto preci sa iphona 5 na 6, samo eto sto je veci…bezeze..