Saturday, 31 July, 2021
Home >>> Apple >>> iPhone / iPod >>> iPhone 6 >>> iPhone 6 Plus protiv Canon 5D Mark III – Poređenje kvaliteta fotki
iPhone-6-vs-5D-Mark-III

iPhone 6 Plus protiv Canon 5D Mark III – Poređenje kvaliteta fotki

Najbolja kamera je ona koju imate uz sebe. Pristojan kvalitet snimaka koji prave današnji pametni telefoni razlog je za mnoge da odustanu od kupovine sposobnijih foto aparata. Dok to odgovara većini nas običnih smrtnika, svatko realan će vam reći da kvalitet slike koju napravi smartphone ne možete porediti sa fotkama koje naprave DSLR aparati.

Na blogu Ars Technica odlučili su usporediti iPhone 6 Plus i jedan vrhunski DSLR – Canon EOS 5D Mark III, čija cijena od 3400$ ne ostavlja mnogo upitnika o kakvom je uređaju riječ. Kamera novog iPhone phableta protiv vodećeg DSLR-a, ovdje (naravno) nije pitanje koji će uređaj napraviti bolju fotku nego koliko je kvalitet slike koju iPhone 6 Plus napravi prihvatljiv u ovakvom poređenju. Pogledajte fotke u nastavku:

3

4
iPhone 6 Plus (gore) – Canon (dole)

1

2
iPhone 6 Plus (gore) – Canon (dole)

7

8
iPhone 6 Plus (gore) – Canon (dole)

5

6
iPhone 6 Plus (gore) – Canon (dole)

Unatoč svim kompromisima s kojima se suočavaju kamere pametnih telefona, iPhone 6 Plus kamera (i pored pljuvanja za 8MP) se u ovom poređenju držala bolje nego što bi mogli očekivati. Napredak u odnosu na prethodne generacije je vidljiv. Kako ste vi zadovoljni slikama koje pravi vaš iPhone?

 

 

 

 • Nikonovac

  Gluplji bench nisam vidio odavno, ovo je kao modni macak vs Vitalij Klicko. Kamere iz iphona su trebali da uporede sa kamerama drugih mobitela zadnje generacije a ne sa dslrom, jer ako im je bio cilj da pokazu koliko je iCamera dobra, onda su napravili totalni promasaj. Za mobitel , odlicna, za ljubitelje dobre amaterske fotografije, prosječna kamera za nuzdu, kao svaka sa mobitela. Skoro svaki “idiotcam” od 6 mpx poznatih proizv. ce ih potuci do poda i to ne moze niko da ospori.

 • sandro

  kamera iphona i canona su nebo i zemlja.., jos mobitelnije dostigao nikakvu razinu toga …, upravo i slike pokazuju gore…, mislim smijesni.., neznam sta da kazem sa cime uporedujete…

 • Anes Spahic

  Nije slikano iz precizno istih uglova ‘ i mislim da na drugoj slici … blic odnosno led svjetlo moze bolje da obasja i znatno bolja slika da ispadne …

 • Billy Nik

  Ovi postovi su me posjetili na nekadašnje komentare kao digitalna fotografija nikada ne može zamijeniti anolognu. Kladim se da su autori ovih postova ispod imali takav stav a čim sada fotografiraju?