Friday, 20 May, 2022
Home >>> Apple >>> iPhone / iPod >>> iPhone 6S >>> iPhone 6s i iPhone 6s Plus – Sve što trebate znati
iPhone-6s-september-25

iPhone 6s i iPhone 6s Plus – Sve što trebate znati

Nakon mjeseci špekuliranja Apple je večeras službeno predstavio svoje nove iPhone 6s i iPhone 6s Plus modele. Većina onih upornih glasina koje smo čuli se obistinila ali vidjeti svu tu inovaciju na živoj prezentaciji je nešto drugo. Riječ je pametnim telefonima koji ponovo inoviraju pa pogledajmo njihove glavne značajke.

Dizajn

Kao što se i očekivalo, dizajn oba modela nije naročito promijenjen u odnosu na njihove prethodnike. Manje su promjene u dimenzijama, npr. novi modeli su marginalno deblji i sačinjeni su nove legure aluminija – serija 7000 što će dramatično poboljšati strukturalni integritet ovih uređaja te sumnjamo da će se ponoviti prošlogodišnji bedgate “skandal.” Dovoljno je reći da ovaj aluminij koristi NASA u svojim svemirskim letjelicama…

Zaslon

Veličina zaslona kod oba modela nije izmjenjena te će i dalje iznositi 4,7″ i 5,5″. Konzistentna je i rezolucija ovih Retina zaslona sa 1334×750 za iPhone 6s i 1920×1080 za 6s Plus. Jonski ojačano staklo će biti još teže razbiti a oleofobni premaz ponovo učiniti prljanje zaslona prstima podnošljivijim.

3D Touch

Omiljeni predmet glasina – da li će iPhone imati Force Touch tehnologiju Apple pametnog sata? Hoće, zove se 3D Touch i još je naprednija kako su posljednje glasine točno sugerirale. Nova tehnologija donosi tri nivoa sposobnosti registriranja dodira na zaslonu. Kada se koristi na iPhone 6s modelima koristit će za ubacivanje uobičajenih kratica, nositi dodatnu funkcionalnost za sve aplikacije i još mnogo toga. Cijela stvar je na prezentaciji djelovala nevjerovatno i predviđam da smo sa ovim uvedeni u novu paradigmu korisničkih sučelja, paradigmu koja će poput požara proširiti na sve flagship telefone relevatnih proizvođača bez obzira na platformu koju koriste.

3d-touch

 

A9 čip i M9 koprocesor

Novi Apple A9 čipset je ponovo dizajniran od strane Appleovih stručnjaka i očekivano je brži i štedljiviji od svojih prethodnika. Ponovo, RAM memorija je unaprijeđena za neki misteriozan iznos a ne sumnjamo kako će u rukama korisnika iPhone 6s i 6s Plus izgledati prokleto brzo i fluidnije no ikad. Tu je i nasljednik M8 koprocesora, novi M9 čip koji će uvijek raditi u pozadini i pratiti uređaj i korisnika. On će omogućiti da Siri bude stalno “budna” te da se dozove jednostavnom Hey Siri glasovnom komandom.

iPhone-6s-a9

Baterija

Po svemu sudeći Appleovci su jako zadovoljni sa učinkom baterija koje su se ugrađivale u prošle godine predstavljene iPhone 6 modele tako da će i njihovi nasljednici u ruke kupaca doći sa istim Li-Ion baterijskim jedinicima od kojih treba očekivati istovjetno trajanje kao i na prošlogodišnjim modelima.

Kamera

Konačno! iPhone godinama ima kamere pomoću kojih su korisnici škljocnuli jako fascinantne fotke. Ipak, konačno su shvatili da je vrijeme da iPhone 6s modeli dobiju kameru sa većim 12MP senzorom koji će uhvatiti i prikazati još više detalja nego ranije. Za ljubitelje selfieja i video poziva tu je i nova 5MP FaceTime HD kamera. Oba uređaja moći će snimati 4K video a veći 6s Plus će zadržati ekskluzivu optičke stabilizacije slike.

Live-Photos

Cijene i ostalo

Kao i do sada, iPhone 6s i 6s Plus moći će se nabaviti u space gray, srebrnoj i zlatnoj boji, a sada je dostupna i nova Rose Gold nijansa posuđena sa Apple Watch sata.

new-iPhone-6s-colors

Cijene će ostati istovijetne prethodnicima, kao što je to uvijek i bio slučaj pa će osnovni iPhone 6s 16GB stajati 199$ (uz dvogodišnji ugovor u SAD) ili 649$ otključan, dok će iPhone 6s Plus 16GB koštati 299$ uz ugovor i 749$ otključan. Korisnici najsnažnijih tržišta kao što je SAD će moći naručiti nove iPhone modele već ove subote a uskoro slijedi lansiranje u 130 zemalja na 400 operatera diljem svijeta, očekivano i kod nas.

Pratite nad i dalje za više detalja o novitetima koje je Apple predstavio večeras:

Svi detalji o novom iPad Pro uređaju

 • Boris Romac

  Moja razmišljanja (iskrena) koja želim podijeliti s Vama…

  Bio sam korisnik Iphone a do modela 5S, A 6 i 6 plus nisam mogao nikako prožvakati.

  Nakon toga sam koristio Note 4 koji je “crkao u 4 mjeseca” blokirao, pregrijavao se, olovka prestala raditi, ukratko katastrofa za uređaj koji sam jako pazio. Kada sam ga poslao na servis bio sam prisiljen kupiti nešto u međuvremenu i odlučim se za LG G4 i mogu reci da za sada aparat radi full ok (3 mjeseca) nema naznaka usporavanja kao kod notea iako sam ga nakrcao s 30 GB fotografija sa DSLRa na 64gb karticu (što je note 4 ubilo), sve radi glatko onoliko koliko je to moguće na androidu.
  Sa zanimanjem sam pratio izlazak 6Sa i 6S Plusa, nadao sam se da informacije koje su curile nisu točne u nekim elementima, ali eto točne su ? želio sam big suprise, ali ga eto nije bilo :)
  Iako se želim vratiti IPHONEu nedostajati će mi neke stvari tipa full manual kamere, WIFI analyser aplikacije, OTG konekcije, IR porta i slično (radim u informatici pa je ovo korisno imati)

  APPLE mi nije niti malo pomogao u odluci s slijedećim stvarima:

  1. Kamera opet viri vani, kao da su amateri u dizajnu (smrtni grijeh)
  2. rezolucije ekrana su barem mogli pomaknuti na 1080p za 6s i 2k za 6S plus
  3. bolja baterija i potpuno crni model

  sve ostalo je više nego OK, ajde kameru mogu sakriti dobrim crnim caseom, rezolucije će nadoknaditi kvalitetan ekran u drugim segmentima i fluidnost, a bateriju mogu puniti s eksternim punjačem. Pa da zaključim roman… :)

  Ako cijena bude ok kod mog operatera, vračam se na IPHONE ove godine …

  Kakva su Vaša razmišljanja ?

  • Ja mislim da je šestica već bila odličan uređaj. Promjene na s modelu su još bolje, po mom mišljenju vrijedne upgradea. Konkrentno 4K snimanje, bolja kamera i desktop class CPU i Grafika. Naravno 3D touch treba isporbati da se vidi kako radi mada očekujem od Apple perfeckiju. Iako obicno ne kupujem s modele, ovaj je moj :). Sto se tice Samsung oni su uzas. na to necu ni komentirati, LG i Motorola imaju odličnih telefona. Mada nakon koristenja i testiranja mnogih Apple još uvijek po mom mišljenju ima bolji paket softwara, hardwara i popratnih servisa. Naručito ako koristite ostale mac uređaje. Zivimo u odličnim vremenima kada imamo toliko izbora dobrih telefona. A i Android je puno bolji nego recimo proje dvije godine kada je još uvijek bio nemoguć za korisiti. Osobno se nadam da je Siri puno bolja nego u iOS 9 a ako je suditi po Apple satu onda je. Ja odoh u Apple Store prvi dan kad izađe pa ću malo više o ovim nekim novim funkcijama a naručito o 3d Touchu. Nadam se da je stvarno koristan u svakodnevnom zivotu a ne samo gimmic.

 • robee

  Sve prolazi ali 4K video i opet (jos uvijek) 16GB…jednostavno ne razumijem….koliko sekundi mozemo snimiti na nesto malo prostora sto ostane nakon instalacije nekoliko puta biranih aplikacija?! :(
  16GB u 2105 godini….apsolutno ne prolazi.

 • Boris Romac

  slažem se, iako me to ne dira previše jer nikada nisam kupovao osnovni model..
  a da bi bilo bolje bilo bi, uz 4k definitivno ne prolazi ništa ispod 64GB