Monday, 26 October, 2020
Home >>> Apple >>> iPhone / iPod >>> iPhone 6S >>> Koliko koštaju dijelovi za iPhone 6s?
iPhone-6s-2GB-RAM

Koliko koštaju dijelovi za iPhone 6s?

Svake godine “nafur” koji okruži svježe predstavljene iPhone modele prolazi kroz istu proceduru: borbe na blogovima i forumima, bacanja, blendanja u industrijskim mikserima, pucanja iz snajpera, ali i one korisnije aktivnosti kao rastavljanje na sastavne dijelove.

I dok iPhone 6s i 6s plus nisu još stigli u ruke svojih korisnika, procjena koju je dala Bank of America Merrill Lynch kaže da dijelovi ugrađeni u iPhone 6s 64GB ugrubo koštaju nekih 234$. To je malo više od 205,8$ koliko su koštale komponente za iPhone 6 (iPhone 6 Plus 222,8$), a povećanje cijene je logično i opravdano s obzirom na promjene u hardwareu od kojih se izdvajaju 3D Touch panel i kućište od izdržljivijeg aluminija.

iPhone-cost-breakdown-e1442343661520

Najveći troškovi od nekih 127$ izdvajaju se na poluprovodnike: 36$ za razne komunikacione čipove, 25$ za A9 procesor, 22$ za fingerprint, NFC i druge senzore i tako dalje. Iz Bank of America Merrill Lynch priložili su i zanimljiv grafikon koji daje pregled troškova za izradu iPhone modela od iPhonea 5s pa do najnovijih.

Kao i uvijek bitno je napomenuti da u ovu cijenu nisu uračunati troškovi proizvodnje u Aziji, troškovi marketinga, distribucija, a da ne spominjemo razvoj uređaja i tehnologija kao što je 3D Touch. Ipak, Appleova zarada od svakog prodanog primjerka nije za odbaciti.

 

Story and image credits: Business Insider

 • Tin Cole

  Jel ovo srpski ili hrvatski blog ??

  • Bobo

   Omizio glavni je iz Bosne ;)

   • Tin Cole

    aa oke hvala :)

 • deki

  zarada im izade oko 600 dolara.., cista zarada…