Tuesday, 27 October, 2020
Home >>> Apple >>> iPhone / iPod >>> iPhone 6S >>> Zbog čega su iPhone 6s i iPhone 6s Plus teži od prethodnika?
iPhone-3D-Touch

Zbog čega su iPhone 6s i iPhone 6s Plus teži od prethodnika?

Upoređivanjem iPhonea 6s i 6s Plus sa njihovim prethodnicima dolazi se do jedne jako zanimljive činjenice, naime, novi modeli su teži od onih koje su zamjenili. U vremenu kad svi proizvođači, a naročito Apple, pokušavaju smanjiti gabarite i težinu svojih pametnih telefona ovo se čini kao presedan. Ali što je razlog ovome?

iPhone 6s Plus težak je 192g a njegov prethodnik 172g, iPhone 6s teži 143g a iPhone 6 129g. Neki su smatrali da razlika u težini dolazi od nove legure aluminija koja je čvršća i otpornija na savijanje. Ova teorija pala je u vodu kada je Apple objavio da kućište od 7000 serije aluminija za iPhone 6s Plus teži samo 2g više od prethodnika.

iphone-6-6s-materials

Po svemu sudeći pravi odgovor leži u 3D Touch tehnologiji koja zahtijeva još jedan sloj kapacitivnih senzora pritiska u cijelom sklopu zaslona. Pogledaju li se brojke, novi sklop zaslona dvostruko je teži od prošlogodišnjeg, a uz to nominalno dodaje na debljinu novih iPhone modela.

Po nama to nije loša stvar jer marginalno teži i veći telefoni (zaštitne maske za iPhone 6 i 6 Plus pašu i na nove modele) se neće previše primjetiti u svakodnevnoj upotrebi ali zato nova 3D Touch tehnologija sasvim sigurno hoće. Kako vam se čine iPhone 6s i 6s Plus, planirate li nabavku?

Detalje o svim novitetima sa Apple eventa od prošle srijede možete pročitati na linkovima u nastavku:

Story credits: The Verge