Monday, 16 May, 2022
Home >>> Apple >>> iPhone / iPod >>> iPhone 7 >>> Apple A10 Fusion – Upoznajte čip koji pokreće iPhone 7
a10-fusion-chip-593x367

Apple A10 Fusion – Upoznajte čip koji pokreće iPhone 7

Apple je još od 2011. godine i iPhonea 4s koristio dvojezgrene procesore u svojim mobilnim telefonima što im nije predstavljalo prevelik problem kad su se brzinom trebali nositi sa konkurencijom. Za to su krivi odlična optimizacija, ali i uvijek jaka grafika. Sada je Apple napravio skok pa je iPhone 7 prvi iPhone sa četverojezgrenim procesorom.

a10-fusion-two-cores-1-593x273-1

Apple A10 Fusion je bez ikakve dvojbe najbrži čip koji se ikada ugrađivao u jedan iPhone ali zahvaljujući pametnoj arhitekturi mogao bi postati i jedan od najštedljivijih. Iako tehnički sastoji od četiri jezgra njegova postavka je takva da ima dvije jezgre za visoke performanse i dvije jezgre za štednju koje će trošiti minimalnu količinu električne energija onda kada na svom iPhone 7 obavljate neke jednostavnije zadatke. Iz Apple-a kažu kako je novi čip čak 40% brži nego Apple A9 koji se ugrađuje u iPhone 6s, te dva puta brži od A8 čipa iz iPhone 6 modela.

a10-fusion-power-efficiency-593x283

Zahvaljujući novim metodama kontroliranja performansi novi A10 Fusion je više no efikasan. Njegove “slabije” jezgre troše samo 1/5 električne energije u odnosu na potentniji par! Grafički procesori uvijek su bili jača strana Apple A serije čipova. A10 dolazi sa šestojezgrenom grafikom koja je 50% brža od A9 čipa te čak tri puta brža od one u A8 čipu! Igranje zahtjevnijih igara zaista neće predstavljati nikakav problem novim iPhone 7 modelima.

a10-fusion-graphic-performance-593x300

Kada se sve sagleda može se reći da je riječ o odličnom čipu koji će unatoč boljim performansama nuditi dva dodatna sata korištenja na jednom punjenju u odnosu na prošlu generaciju. Jedva čekamo da vidimo kako će se ponašati u stvarnom životu.