Monday, 16 May, 2022
Home >>> Apple >>> iPhone / iPod >>> iPhone 7 >>> iPhone 7 – Telefon koji smo svi očekivali
iphone-7-black-vs-jet-black

iPhone 7 – Telefon koji smo svi očekivali

iPhone 7 konačno je tu. Neki će se sigurno pitati čemu ovakav naslov ali kad dotjeramo mak na konac ovo je definitivno telefon koji smo očekivali jer su nas sve glasine već mjesecima upućivale na ono što smo sinoć vidjeli. Sad da li ga očekujemo tako što ga priželjkujemo to je druga priča i osobni izbor.

Da riješimo još jednu stvar, ovo neće biti strogo činjenični tekst nego osobni doživljaj nekog ko dosta dugo izvještava o tehnološkim novotarijama. Čitatelji koji nas duže prate znaju da ja nisam isključivo Apple fanboy. Telefon koji sada koristim na dnevnoj bazi je Nexus 5x i riječ je o odličnoj ponudi koja daje uvid u samu esenciju Android operativnog sustava koji je u zadnje dvije godine sazrio astronomskim koracima. Koristim ono što mi paše, jednostavno. A sinoćnja prezentacija iPhone 7 modela definitivno je bila na mjestu i privukla je moju pažnju.

iphone-7

Da, da, novi iPhone modeli liče na prethodne generacije, ali pogodite što, većina telefona na današnjem tržištu liče jedni na druge i uvijek je riječ samo o detaljima. iPhone 7 izgleda bezobrazno dobro, bolje no što su glasine dale naslutiti, a to pogotovo vrijedi ako pričamo o novoj Jet Black boji. Fantastična je! A to dolazi od nekog ko nije prevelik ljubitelj previše sjajnih predmeta. Očekivano, linije za propust signala su uklonjene sa poleđine uređaja koja sada izgleda dosta bolje. Vratimo se na Jet Black boju koja ih čini još manje vidljivim. Ukidanjem fizičke Home tipke iPhone 7 je sada i vodootporan što će mnogi pozdraviti.

Kamere na oba modela su značajno unaprijeđene, perverzne čak. Ipak, oni koji žele najbolju kameru od dva uređaja morat će odabrati iPhone 7 Plus a znamo da se mnogima to neće svidjeti. Vremena se mijenjanju. I to smo znali već ranije, ali to ne umanjuje činjenicu kako u Apple-u rade neki od najvećih marketinških gurua modernog doba pa vam i dan danas znaju “prodati” uređaj i njegove funkcije.

a10-fusion-two-cores-1-593x273

 

Još jedna stvar koja se konačno desila – iPhone sada ima quad core procesor. A10 Fusion čip sa četverojezgrenim procesorom i šestojezgrenom grafikom sigurno će zabrinuti konkurente čije je aktuelne perjanice godinu dana star iPhone 6s brisao i na nedavnim testovima brzine u realnom korištenju. Dva jezgra će potencirati performanse a druga dva će obavljati manje zahtjevne zadatke i trošiti manje baterije onda kada je to moguće. Činjenica je da Apple po ovom pitanju nije izmislio toplu vodu ali napredak će biti jako primjetan a iPhone nikad brži.

U trenutku dok pišem ovo raspravljam se sa svojim kumom koji smatra da je Apple postupio bezobrazno ukinuvši 3,5mm priključak slušalica i time milijune ljudi prislili na korištenje adaptera. I slažem se sa njim da nije još bilo vrijeme da taj jack ode ali neko je morao “stisnuti muda” i izbaciti ga prvi. Ostali će pratiti ovaj trend jer će dovesti do još tanjih pametnih telefona kakav će biti i iPhone za narednu godinu. Moje mišljenje je da ovaj potez napravljen upravo zbog njega. Svi su znali da javnost neće biti očarana izostankom nečega što se koristi decenijama, ali iduće godine će strasti smiriti što je važno jer će iPhone 2017 biti najvažniji iPhone ikada. Ali nemojte se dati zavarati, ovo je još jedna priča o globalnim korporacijama i njihovoj politici. Neki će inovirati a neki će inovirati kako bi trasirali put za vlastite ciljeve, ali sada već previše digresiram. 3,5mm jack nije trebao još ići nigdje, ali kad je već otišao dobro je što Lightning na 3,5 adapter dolazi sa svakim iPhoneom 7.

iphone-7-adaptor-in-box

 

Tu je i nova generacija LCD zaslona koja stiže direktno iz iPad Pro modela. Boje su sada još življe, kontrasti još jači a iskustvo gledanja odlično. Držat će vodu do naredne godine kada će i iPhone, vjerovatno, dobiti AMOLED zaslon. Ostaje samo pitanje hoće li Apple riješiti pitanje urezivanja slike u ovu vrstu zaslona ali sada već sumnjam da se protiv toga može išta napraviti.

Home tipka više se nema fizičke sklopove! Evo još jedne visinske pripreme za iPhone 2017. Iskreno, bilo je i vrijeme. Home tipka uvijek je imala jedan lijep “klik” zvuk ali i njoj je odzvonilo. Nova tipka će poput 3D Touch zaslona znati da li ste je pristisnuli jače ili samo dodirnuli što otvara prostor za dalje nadogradnje. Kao i zaslon potpomognuta je novom taptic engine generacijom koja će davati različite vibracije kada se koriste ove opcije. Ironično, prostor za novi motor je dobijen uklanjanjem fizičkih komponenti Home tipke. Ja bih je volio oprobati prije nego dam konačni sud ali sama ideja mi se dopada.

iphone-headphone-jack

Ima tu još stvari o kojima bih podijelio svoje mišljenje ali ovaj post je i onako već otišao dosta u širinu. Iako nam civilne obaveze ne dozvoljavaju da reagujemo na vrijeme kao nekad tokom narednih dana na blogu će biti još dosta postova u kojima ćemo rasčlanjivati najvažnija dešavanja sa sinoćnjeg iPhone 7 eventa.

 • Tatko

  ali neko je morao “stisnuti muda” i izbaciti ga prvi. LOL, to je ono podcijenjivanje konkurencije koje me je udaljilo od ovog portala. Znači kineski telefoni respektabilnog kvaliteta, perfomansi i cijene koji svakodnevno sižu i kod nas i koji su prije Applea izbacili 3.5mm port su ustvari niko i ništa, samo je Aplle je brand i samo oni mogu biti “prvi”. Prvi su izmislili i kliznu onehand tipkovnicu koja se prije 3 godine pojavila na asus phonepad 6. Dajte budite malo objektivniji, niste nam zamazali oči nexusom.

  • omakad

   Od ovih komplexa tko je prvi, ko je drugi mi se vise povraća. Apple je dokazao već 10 godina za redom da je iphone najbolji i naj prodavaniji uređaj. I to je s razlogom. Kome se ne sviđa, pa brate kupi sto ti se svidja. Da te toliko ne zanima nebi ni čitao novosti o njemu. Haj ba. Sljedeće dvije godine se možeš pozdraviti s 3.5 utorom na svim high End telefonima. Radi Apple a ne radi ovih kineskih bezimenih marki.

 • Nikola Krnjak

  Sve šta smo vidjeli zapravo se mjesecima prije pričalo.
  Apple treba, a mi korisnici več godinama očekujemo iPhone koji će promjeniti sve, isto kao što je Steve Jobs 2007 promjenio svijet sa prvim iPhone modelom.
  Svake godine unaprijed mjesecima znamo što će donositi sljedeči model.
  Uvjeren sam da mnogi očekuju puno vise od Apple-a. pod vodstvom Tim Cook-a.
  Nadamo se da je 2017 upravo ta godina, godina u kojoj će Apple predstaviti novitete i pomaknuti granice.
  Sve pohvale za iPhone 7… Siguran sam da će prodaja biti jako pozitivna!

 • Pingback: Sve novosti, iPhone 7 Plus – Geekbench rezultati ukazuju na 3GB RAM memorije – Sve Novosti | dnevnik.hr .()

 • Pingback: Sve novosti, Apple A10 Fusion – Upoznajte čip koji pokreće iPhone 7 – Sve Novosti | 24sata .()