Saturday, 21 May, 2022
Home >>> Apple >>> iPhone Nano – Apple radi na manjoj i jeftinijoj verziji iPhonea
iphone-nano

iPhone Nano – Apple radi na manjoj i jeftinijoj verziji iPhonea

Sudeći po izviješću američke stranice Bloomberg, Apple navodno radi na manjoj i jeftinijoj verziji iPhonea. Ova nova verzija bi trebala biti manja od postojećeg modela za trećinu  i jeftinija za polovinu cijene , i navodno bi se prodavala u Americi za 200$ bez ikakvog ugovora. iPhone 4 se sada prodaje u punoj cijeni izmedju 500-600$ ovisno o modelu ili za 200-300$ sa ugovorom na dvije godine.

Izgleda da Apple pokusava dostići svog velikog suparnika, Google, inc. i njihovu Android platformu koja je u zadnjih mjesec dana prestigla Apple i Nokia-u te tako postala najprodavanija platforma za pametne telefone.

Google ima preko 200 različitih mobilnih uređaja koji trenutačno rade na Android OS-u i ta činjenica znači veću prodaju. Korisnicima su dostupni telefoni po raznim cijenama, počevši od 50$ naviše. Apple zasad ne nudi takvu opciju svojim korisnicima, međutim, smatram da je iz istog razloga toliko i popularan u cijelom svijetu. Očigledno je da posjedovanje iPhone-a još uvijek predstavlja statusni simbol među korisnicima a ova nova verzija bi to mogla promijeniti.

Novi uređaj nazvan “iPhone Nano” bi koristio jeftinije dijelove od prethodnog modela iPhone-a, umjesto najnovijeg hardware-a koji se koriste za najnoviji model, u ovom slučaju iPhonea 5. Stariji zaslon, procesor i memorija će omogućiti Appleu da prodaje uređaj po (gore navedenim) nižim cijenama.

Slika pokazuje kineski klon iPhone 3GS-a a ne iPhone nano.

Bloomberg također dodaje da će nova generacija iPhonea,”iPhone 5″ biti dual-mode phone world phone i da će se moći koristiti na GSM i CDMA mrežama. Također se ponovno govori o univerzalnim elektronskim sim karticama koje bi zamijenile standardne sim kartice i koje bi omogućile korisnicima da koriste iPhone na bilo kojoj mreži.

Ako želite doznati više informacija, možete pročitati cijeli post na Bloomberg.com stranici.

Šta vi mislite o ovome? Želite li novi iPhone Nano? Hoće li jeftiniji iPhone omogućiti mnogima da postanu korisnici iPhone-a ili će svi ismijati ovu ideju? Lično sam se nadao da će Apple napraviti veću verziju iPhone-a sa obzirom da noviji Android uređaji imaju veće zaslone.  Započnimo diskusiju.

Kao i uvijek, pridružite nam se na Facebook-u ili Twitter-u i ostavite svoje komentare i tamo.