Sunday, 19 September, 2021
Home >>> Apple >>> iPhone / iPod >>> iPhone SE – Sve što trebate znati i naš osobni pogled
iPhone-SE-big-step

iPhone SE – Sve što trebate znati i naš osobni pogled

Kalifornijski gradić Cupertino, dom kompanije Apple, sinoć je bio domaćin za medijsku prezentaciju par novotarija te voćne tvrtke. Kao što je to većim dijelom slučaj u posljednih par godina, glasine su pogodile apsolutno svaki detalj prije nego nam je iPhone SE otkriven sinoć.

U Appleu kažu kako jedna trećina kupaca i dalje preferira iPhone modele sa 4″ zaslonom. Kako su od predstavljanja iPhonea 5s, prvog pametnog telefona sa 64 bitnim procesorom, prošle dvije i pol godine vrijeme je bilo za osvježenje. Dizajn iPhone modela 5 i 5s jedan je od najprepoznatljivijih i generalno najbolje prihvaćenih u posljednjim godinama te su Cook i ekipa odlučili da ga nije potrebno dirati. Unatoč rapidnom razvoju tehnologija i industrijskog dizajna shvatam da se ovdje lako složiti sa njima.

Screen-Shot-2016-03-21-at-18.37.40

U jedno od najljepših kućišta ikada Apple je sada ugurao najmoderniji hardwareaj koji ima na raspolaganju: novi Apple A9 procesor sa M9 koprocesorom koji se skupa ugrađuju i u aktuelni iPhone 6s, još brže antene za komunikaciju sa bežičnim mrežama, NFC kako bi se mogao koristiti Apple Pay a jedino što nedostaje je 3D Touch. Uznapredovala je i kamera, tačnije, oba modula su preuzeta sa iPhonea 6s. iPhone SE ima 12MP stražnju kameru sa svim novotarijama kao što je True Tone bljeskalica, Focus Pixels, a prednja kamera je dobila i Retina Flash funkciju koja pomaže da napravite bolji selfie tako što vam trostrukim bljeskanjem zaslona bolje osvijetli lice. Zahvaljujući M9 koprocesoru koji može pratiti i mikrofon iPhone SE je dobio i “Hey Siri” funkciju buđenja virtuelnog asistenta bez uzimanja telefona u ruke.

iPhone-SE-specs

Iz Applea poručuju kako su prošle godine prodali preko 30 milijuna 4″ iPhonea! Sa novim procesorom, novom kamerom iPhone SE unatoč svojoj veličini nije naivan pametan telefon. Da li je on uistinu bio potreban? Osobno poznajem dosta ljudi koji smatraju kako su iPhone 5 i 5s sa svojim 4″ zaslonima bili prava mjera za jedan telefon. Mnogi od njih su preskočili iPhone 6 jer im je jednostavno prevelik i otvoreno su se nadali da Apple izbaciti nešto kao iPhone SE. Svaki dan koristim pametne telefona sa zaslonima oko i preko 5″ a kao osobi sa prilično velikim rukama njihovo ugodno korištenje mi nikad nije predstavljalo problem. Ipak, čak i ja vidim prednosti iznimno potentnog smartphonea u malom pakovanju koji se uvijek može koristiti s jednom rukom i koji se lako da pospremiti u bilo koji džep a da pri tome ne stvara probleme i neugodnosti.

iPhone-SE-Price

Cijena od 399$ za otključan iPhone SE u SAD nije mala ali ipak pričamo o 250$ manje od osnovnog iPhone 6s modela. Sa aspekta ulaganja u razvoj iPhone SE je sasvim mali rizik za Apple. Interesovanja vjerujem da će biti, a bude li ono i veće od očekivanog možemo očekivati uskoro i navalu premium Android telefona sa manjim zaslonima. Što vi mislite o novom iPhoneu SE? Jeste li čvrsto zabetonirani na većim zaslonima ili i dalje smatrate kako su 4″ idealna veličina?

  • Miro Kadoic

    što se tiče veličine, ja imam drugu logiku i zato sam prešao na šesticu. Širi zaslon na šestici mi omogućuje bolje pisanje(još uvijek jednom rukom) i čitanje sa mojom + dioptrijom ;-), same performanse nisu toliko presudne. Mislim da je zaslon od 4,7 inča na 6/6s modelima optimalna veličina.

  • Igor

    Licno mi se vise ne svida ovaj dizajn na iphonu, nekako izgleda old… , trebali su malo osvjeziti izgled, da barem vise lici na 6- cu… Ovaj izgled od prije dvije godine je postao izlizan i dosadan…
    5 inch telefon je nakako u sredini…, na manje se telefone vise ne navikavam, smjesno mi izgledaju u ruci, a veci od 5 inch su stvarno preveliki… Jedino zbog cega mi se pored dizajna ne svida ovaj uredaj je to sto ima prednju kameru od 1 Mpx…, smjesno…