Friday, 20 May, 2022
Home >>> Apple >>> iPhone / iPod >>> Svijet promjenjen na današnji dan prije šest godina!
steveiphone

Svijet promjenjen na današnji dan prije šest godina!

Deveti je siječanj 2007. godine a u Moscone centru u San Franciscou vrše se zadnje pripreme za prezentaciju koja će, bukvalno, označiti početak nove ere. Tog dana, na Macworld konferenciji, Steve Jobs popeo se na pozornicu i svijetu pokazao prvi iPhone.

Naravno, pametni telefoni su postojali i prije iPhonea. Bilo je to vrijeme kad su Symbian, BlackBerry (donekle i Windows Mobile) harali tržištem. Bilo je tu i touchscreen modela ali ništa što bi se približilo funkcionalnosti koju je ponudio iPhone. Ni jedan smartphone nije bio tako intuitivan za korištenje a UI koji je tada predstavljen postao je predmet divljenja i imitiranja od strane drugih proizvođača.

Bilo je to stvarno nešto novo i, kako to obično biva sa proizvodima koji su bitno drugačiji od svega ostalog na tržištu, mnogi su predviđali kako neće uspjeti, kako to, u stvari, i nije pravi smartphone… Ostatak priče svi znamo. iPhone je poharao tržište, Apple učinio najvrijednijom kompanijom na svijetu te stvorio put za nove uređaje ali i nove kupce “starih” uređaja, čitaj Mac računala.

Možda ste u međuvremenu prešli na Galaxy S3, Nexus 4 ili nešto drugo jer ste se zasitili iPhonea i njegove filozofije ali za koju god stranu da navijamo moramo priznati da je tog 9. siječnja svijet postavljen naglavačke te da današnji telefoni, tableti, pa i računala ne bi bili ono što jesu da nije bilo iPhonea.

U nastavku možete pogledati cijelu prezentaciju prvog iPhonea, ukoliko imate vremena naravno. Koje su vaše najbolje priče vezane za iPhone?
http://youtu.be/6uW-E496FXg
http://youtu.be/Vququ7x8gnw