Tuesday, 15 October, 2019
Home >>> Apple >>> iPhone / iPod >>> iPhone prati svaki vaš korak – Obavezno pročitati – Update
iphone-tajna-gps-lokacija

iPhone prati svaki vaš korak – Obavezno pročitati – Update

Znate li da iPhone prati svaki vaš korak i pohranjuje informacije o vašoj lokaciji a da vi to i ne znate?

Većina iPhone korisnika je svjesna da iPhone posjeduje GPS (Global Positioning System) chip, preko kojeg može odrediti globalnu lokaciju pomoću satelita u orbiti. iPhone također može pronaći (triangulirati) lokaciju korištenjem mobilne mreže odnosno Cell Towera. Što to znači za vas kao korisnika? Znači da možete koristiti GPS uređaj u autu, naći različite restorane u okolici ili se prijaviti na određenu lokaciju pomoću Twittera ili Facebooka bez gubljenja vremena na upisivanje adrese. Po mom mišljenju, ovo je odlična stvar koja meni bar svakodnevno pomaže.

Svaki put kada aplikacija želi da upali GPS ili da vas locira dobijete mali prozorčić koji vas pita da li želite da aplikacija vidi vašu lokaciju ili ne? To možete sami odrediti, što je odlično. iPhone također pokaže malu strelicu u desnom uglu koja vam sugerira da neka aplikacija koristi GPS i da ste “locirani”. Dakle, zvuči kao da vam je Apple dao potpunu kontrolu privatnosti pri čemu sami možete odrediti da li želite biti locirani automatski.

Međutim, da li ste znali da od iOS verzije 4.0 iPhone tajno prati vašu svaku lokaciju, te pohranjuje te sve podatke u tajni file sakriven u operativnom sistemu, čiji sadržaj svako može pronaći?

Niste? Nisam ni ja.

Poznati Britanski blog Guardian je jučer objavio veliku novost koja je u blogosferi odjeknula u roku od 24 sata, a to je da Apple počevši od iOS-a 4.0 pa naviše, tajno prati vaš svaki korak te pohranjuje ovu informaciju u neku bazu podataka sakrivenu u operativnom sistemu.

Naime, dva Američka znanstvenika u San Franciscu su igrom slučaja provalili u ovaj skriveni file i nakon par sati razmatranja zaključili da ovaj file sadrži informacije o lokaciji korisnika koje su automatski i bez korisnikovog znanja pohranjene.  Za ovu vrstu trackinga iPhone ne koristi GPS chip za lociranje nego manje preciznu tehniku trianguliranja lokacije između tri celularne antene. Informacije se spremaju u sam iOS i prebacuju na vaše računalo svaki put kada radite sync i backup.

Pitanje je čemu ove informacije služe? Koliko se može vidjeti, informacije se ne šalju nikome, nego se pasivno zapisuju u sami vaš uređaj, međutim, do ovih informacija je lako doći pomoću male aplikacije koja je već napravljena. Probajte i sami.

Google je prije par mjeseci imao sličan problem sa svojim app storeom u kojem su određene aplikacije slale informacije o vašoj lokaciji marketinškim tvrtkama koje su pak prodavale te informacije drugim licima.

Američki Blog Gizmodo je odmah kontaktirao Google i Microsoft da vide da li i njihovi mobilni uređaji tajno prate lokacije korisnika i čemu ove informacije služi.

Google je odlučio da im ne odgovori za sada, a u Microsoftu su izjavili da bilježe samo zadnju lokaciju korisnika.

Ljudi koji imaju nešto kriti, ovo jako brine. Recimo, svi političari mogu biti ugroženi na ovaj način. Ovaj problem sa Appleovim iPhoneom je već završio na dnevnom redu Američkog kongresa koji od Applea zahtijeva da prizna za što koristi ove informacije.

Ja osobno nemam problem sa ovim? Zašto? Vjerojatno znate da ove informacije imaju i mobilni operateri.  Budući da koristimo njihovu mrežu, oni naravno uvijek znaju gdje smo i ova informacija je dostupna vladi i policiji u slučaju bilo kakvog problema. Dakle, u slučaju da napravimo neko krivično djelo, da vas traži FBI ili policija, oni će vas svakako naći. Ako neko baš mora da zna kuda se krećem, neka izvole. Mogu im i sam reći: Kuća, škola, posao, ručak, kava.

Pitanje je što Apple želi postići prikupljanjem ovih informacija? Da li je ovo remećenje vaše privatnosti i kako spriječiti druge da znaju gdje ste? Dovoljno je da vam neko ukrade telefon ili dodje do backup filea na iTunes-u da zna točno gdje ste bili otkako ste podigli operativni sistem na iOS 4.0. Da li vas ovo brine? Ili vam je svejedno?

Što vi mislite? Da li je potrebno brinuti oko ovoga ili vas nije briga?

Ispod možete pogledati video koji pokazuje iPhone tracking u akciji: Vožnja vlakom od Washingtona do New Yorka.

UPDATE: Za jailbreakan iPhone objavljena Cydia aplikacija koja briše informacije o lokaciji. Skinite “untrackerd“.

UPDATE 2: 10 Pitanja i odgovora od strane Apple-a, i sve sto trebate da znate o Lokaciskom servisu.

Washington DC to New York from Alasdair Allan on Vimeo.

 • ozel

  mislim da za 90% nas nema nikakve koristi ako bi netko znao gdje smo se kretali prije 1, 5, 20, 100 dana, ali svakako nije ovu vijest ljepo čut.
  P.S ako moze mali tutorial kako da udemo u svoj file na pc/ip pa da vidimo kako je naše pozicie zabiljezavao, procitao sam na onom linku al mi nije uspjelo.

 • ozel

  loool, malo surfajuci naletio sam na nacin na koji se mogu vidjeti te naše lokacije koje je ip zabiljezio :
  1. potrebno je uz pomoc iphone explorera ući u IP i preuzeti sljedeći fajl : /private/var/root/Library/Caches/locationd/consolidated.db
  2. nakon toga odete na stranicu http://www.courbis.fr/Localisation-iPhone-votre.html i ispod karte imate prozorčić kraj kojeg kliknete pretraži i odaberete file consolidated koji vam se nalazi recimo na desktopu i kliknete Envoyer ( meni je na fransuckom jeziku str) i ubrzo vam se na karti pokazu vase posjećene lokacije.
  evo ja sam našao ovaj način, pa koga zanima nek se malo zabavlja :)

 • Skynet6000

  Po meni je to ok,ima to i dobrih strana. Tko da ove u Apple-u zanima gdje sam bio i šta radio,imaju oni i pametnijeg posla nego “špijunirati”kuda se kreću milijuni korisnika iphone-a.Ali bi to moglo biti korisno recimo(PRIMJER: ako netko nestane, a imao je iphone da se vidi kuda se kretao i zadnje mjesto na kojem je bio ili gdje je nestao.) :-)

  • Ffff

   jedino ako mu nadju IP, ali ako je ip kod njega od ovog nikakve koristi jer trebas direktno iz ip ili sync pa iz iT) uzet file.

   • Skynet6000

    Ma sve to stoji ali čemu tolika strka oko ovoga meni se zbog toga još više sviđa moj iphon-e.

 • Mateo Došlić

  PA de mi onda recite, da li ona policija ili bilo tko može onda vidjeti gdje se nalazi IZGUBLJENI/Ukradeni Iphone Iako je iskljucen?

  mozda vec znate , poslao sam vam post prosle subote da sam ga izbugio i evo još ništa nisu našli jer je počinitelj definitivno iskljucio iphone

  da li imate kakav savjet za to? nema ni mog GSM-a , dao sam policiji i serijski broj i IMEI ali evo jos bez uspjeha

  • ozel

   ako imas instaliran neki app kao ilocalis za praćenje iphonea onda mozes sam preko gps naci mu poziciu, cak mislim i kad je ugasen ip, a sto se tice policie vrsi pritisak na njih jer bi oni u suradnji sa mobilnim operaterom mogli lako pronaci IP cin se upali 1min.

  • Ozel je u pravu… Operater moze vidjeti lokaciju mobitela. Policija bi trebala njih nazvati i zatraziti tu informaciju. Post se radi o mobitelu obicnog korisnika vjerovatno ih nije ni briga. Oni imaju i drugih problema. Ja bih im dosadjivao dok nesto ne ucine… :)

 • liberman

  ja nikako ne mogu uključit niti isključit location services ili’ti lokacijske usluge, samo je vidljivo što je upaljeno ali nista se ne moze mijenjati. kato to promijeniti?? hvala

  • Darko Vančina

   Jedino ako nemaš uključena neka ograničenja…?? Isto tako ako imaš FindMyPhone ako iskljucis sve i ova aplikacija ti nece raditi… Tako da po meni netrebas to toliko shvatiti ozbiljno jedino ako BAS MORAŠ…

   • liberman

    stvar je ta da ne mogu ni uključit niti isključit sve skupa, ne mogu ni uključit niti isključit zasebno neku aplikaciju. recimo da želim uključiti na facebook aplikaciji uslugu Places, ili Run Keeper, kaže mi da odem na Lokacijske usluge i tamo uključim za tu aplikaciju. ali ne mogu, ne ide. sve je kao zamagljeno dok je u svim ostalim menu-ima normalno sve se da uključit isključit. nije da želim isključit već ja želim uključit da me mogu više pratit. :D hvala

    • liberman

     kupljen u t-mobile, nije brejkan ni niš star tri mjeseca

     • Da li si upalio glavni switch na vrhu svih lokaciskih usluga? Ako ti je taj ugasen svi ce biti zamagljeni…

     • liberman

      Da, ali i ona je zamagljena, u tome i je stvar, ne kužim gdje bi mogao to podesiti za pojedinu aplikaciju osim tu. piše mi Lokacijske usluge i plavi se pokraj
      ispod: “Aplicacijama ispod dozvoli utvrđivanje moje približne lokacije.” i imam ispod Alarm clock i pored je sivo (nije uključeno) zatim Bakodo Bump Europe facebook … i onda ide Global Navi i on se plavi znači uključen je ali su svi onako zamagljeni, ne daju se niti uključiti niti isključiti.mislim već se ponavljam :D

     • Darko Vančina

      Ovako: Postavke/Opcenito/Ograničenja i sad ces vidjeti da li su ti Aktivirana ogranicenja ili Deaktivirana… Ako su deaktivirana aktiviraj ih i idi do mjesta dje pise Dozvoli promjene i tamo ukljuci Lokacija. Nakon toga ponovno Deaktiviraj ogranicenja i tada bi ti mislim trebalo raditi…?!
      Javi kako je proslo…?!

     • Liberman

      Bilo bi dobro kad bi znao zaporku ogranicenja koju nikad nisam postavljao nije ona za sim otkljucat, niti ona za zakljucat iP e sad, vec sam 4 puta krivo koliko puta mog uopce probavat? Ma svejedno je ustvari koloko mogu, kad nisam ni postavio tu zaporku. Hvala Darko

     • Darko Vančina

      Stavi 0000 bilo koju samo trebaš na sva dva ili tri mjesta upisat istu kad otvoris ograničenja…?

     • Liberman

      Probao sam s 0000 i samo mi se broj krivih puta povecao na 5 tako da zakljucujem da nije 0000 :) za kameru me je odmah pitao, dali zelim relao sam da al bi recimo sad iskljucio. Al ne ide, al bi zato ukljucio za navigaciju al ne mogu … Ludim a nigdje nis ne pise zato pitam ovdije. Hvala.

     • Darko Vančina

      Moras se sjetiti lozinke koju si upisao pri ukljucivanju ograničenja… Ili ako nisi probaj 1234 ili tako nesto…Jel to novi uredjaj ili si ga kupio od nekoga?!

     • liberman

      Novi novcati, u T-mobile na pretplatu kupljen za punih 48 kn ! šifru nikakvu nisam stavljao sjećao bi se, imam instaliran i “find my iPhone” , jedino što sam stavljao šifre su za sim i za “tipkovnicu”

     • Darko Vančina

      A neznam onda… Onda ti je jedina solucija da resetiraj lokacijske alarme (Postavke/Općenito/Resetiraj/Resetiraj lokacijske alarme) i onda ce te svaka pojedina aplikacija pitati da li zelis da koristi lokacijsku oznaku… Jedino tako ako ti je to uistinu toliko potrebno…?

    • Darko Vančina

     A jesu ti sva ogranicenja iskljucena ili… Mozda ti tu nesto pravi gresku…?!

    • Samo da znas da gasenje lokacije u settizima nece zaustaviti iPhone da ti prati kuda ides i da salje tu informaciju Apple-u….

     • liberman

      Ma to mi je od koristi, ostavim iP ispod sjedala u busu on se voza po gradu a ja iziđem ;) na nekoj stanici i kacije ga pokupim kad sve obavim ;) šala mala Nikad to ne bih napravio ali nikad to je moja beba :D ovako znaju i kad idem na wc :)