Friday, 20 May, 2022
Home >>> Apple >>> iPad >>> Jailbreak iPhone, iPod i iPad preko PwnageTool-a 4.1 (Mac) – Upute
ptool

Jailbreak iPhone, iPod i iPad preko PwnageTool-a 4.1 (Mac) – Upute

PwnageTool je jailbreak koji vam dozvoljava da upgrade svoj “i” uredjaj bez update-a  baseband-a. Sto znaci da ga mozete otkljucati (unlock) i sa iOS 4.1 firmware-om. Druga dobra stvar na ovom alatu je da mozete unaprijed intalirati Cydia aplikacije prije nego sto uradite jailbreak. Znaci ne morate poslje ici u Cydia-u i instalirati svaku aplikaciju koju ste imali sa zadnjim jailbreak-om. To cu objasnite u vise detalja kasnije.

Ako imate jedan od ovdje navedenih uredjaja na iOS 4.x.x i treba vam jailbreak i (unlock) otkljucavanje onda je PwnageTool za vas. PwnageTool radi samo sa Mac-om. Ako imate Windows racunalo onda morate pricakati koji dan da izadje nova verzija Sn0wBreeze-a ako vam stara verzija ne moze pomoci. Ako vam ne treba unlock mozete koristiti biko koji od jailbreak-ova koji radi za vas uredaj.  Kako Izabrati Jailbreak za vas iPhone,iPod ili iPad.

Uredjaji koji rade na iOS 4.1 (3.2.2)  sa PwnageTool-om su:

 • iPhone 4
 • iPhone 3GS (novi i stari bootrom)
 • iPhone 3G
 • Apple TV (druga generacija)
 • iPad (3.2.2)
 • iPod Touch 4G
 • iPod Touch 3G

Prije nego sto pocnete treba vam:

 • iOS 4.1 za vas uredjaj koji mozete skinutu ovdje
 • Najnovija verzija iTunes-a
 • PwnageTool 4.1 direktno sa njihove stranice.

Prije nego sto pocenete vrijedno je napomenuti da ako ste vec upgrade svoj iOS na 4.1 preko iTunes-a i ako jailbreak preko ovih uputa necete moci unlock (otkljucati) telefon jer ste vec upgrade svoj baseband.

Prije nego sto pocnete back up i sync uredjaj. U slucaju da nesto krene krivo mozete ga vratiti kako je bio.

Jailbreak nikada nije 100% siguran and jailbreak vam ponistava garanciju od Apple-a. Pratite ove upute na vlastiti rizik. Ovaj tutorija ce vam dati upute za “simple mode” i za “expert mode” jailbreak.

Tutorial:

1. Otvorite PwnageTool 4.1 koji ste skinuli sa DevTeam-ove stranice i pritisnite “expert mode pa po tom izaberite svoj uredjaj na slici i pritisnite plavu strelicu. Razlika izmedju expert mode i simple mode je u tome sto vam expert mode dozvoljava da pored Cydia-e instalirate bilo koju aplikaciju u Cydia-i.  Ako vam ne treba nista ekstra odaberite  “Simple Mode”

2. Klinknite na “Browse for IPSW” i nadjite firemware koji ste skinuli prethodno sa nase stranice. Kliknite plavu strelicu. Ako ste u “simple mode” mozete preskociti sve do sedmog koraka.

3. Na sljedecem ekranu ce te dobiti vise opcija. Klinite na “General” i onda na plavu strelicu.

Na sljedecem ekranu ce te dobit opciju da aktivirate telefon. Kliknite “Activate the Phone” samo ako koristite ilegalnu mrezu i nemate sim karticu legalne mobilne mreze. Nakon toga kliknite na plavu strelicu.

4.  Nakon toga ce te vidjeti Cydia Settings. Ovo mozete preskociti i kliknuti na plavu strelicu za dalje. Medjutim ako zelite da instalirate svoje omiljene Cydia aplikacije to mozete uraditi direktno ovdje. Kada zavrsite sa jailbreak-om sve ce vam automatski biti na telefonu.  Odite na “select packages” i odaberite koje app-ove zelite sa Cydia-e.  Kad ste zavrsili sa tim pritisnite plavu strelicu za dalje.

5. Sljedeci ekran ce biti  “Custome package settings” . Naravno treba vam Cydia. Ako nije vec odabrana, odaberite je i opet plava strelica.

6.  Kliknite na “Build” dugme pa na plavu strelicu za dalje

7. Sljedece ce biti da odaberete gdje hocete da spremite “custom firmware”.  Odaberite lokaciju koju zelite. Ako ste u “simple mode-u” PwnageTool ce vam reci da ce spremiti custom firmware na vas desktop. Pritinite “yes” i ne zaboravite gdje ste ga spremili. Nastavite pratiti instrukcije za oba mode-a.

8. Sada ce PwnageTool da vam napravi custom firmware. Ovaj process traje oko dvije do tri minute.

9. Kada zavrsi dobicete instrukcije na ekranu, kako da stavite iPhone u DFU mode. Kada to uradite PwnageTool ce vam reci da “restore” iPhone preko iTunes-a.

10.  Kada otvorite iTunes, iTunes ce vam pokazati da imate telefon koji se mora “restore”. Pritisnite “ok” da nastavite.

11.  PAZNJA: Nemoj te zaboraviti da pritisnete “Alt/Option” tipku pa onda restore. Ako samo pritisnete restore necete moci izabrazi vas custom firemware koji vam je napravio PwnageTool 4.1.

Nakon sto ste pritisnuli “Alt/Option” + Restore dobicete opciju da izaberete custom firmware koji ste napravili. Kliknite na fajlu koju ste spasili na sedmom koraku ovog tutoriala. Ako dobijete ikakvih gresaka za vrijeme restora sa iTunes-om pogledaj the post “iTunes Errors (greske) 1600-1601-1603-1604-16xx i kako ih popraviti preko iReb-a

12.  Sljedece ce te dobiti ovu poruku. Pritisnite Restore a potom pricekajte par minuta. Kada sve zavrsi iPhone ce se ugasiti i ponovno upaliti sam od sebe. (reboot)

I to je kraj. Uspjesno ste jailbreak svoj “i” uredaj preko PwnageTool-a 4.1.  Ako imate iPhone, mozete skinuti UltraSn0w da bi ga otkljucali (unlock) posto ste ovako zadrzali orginalni baseband.


Za sve novosti o ovom alatu pratite nas na Twitteru @omizio ili preko facebook stranice. (za automatske update na vasem zidu pritisnite “like” sa desne strane.)

 • kvaju

  Jeli ovo vrijedi za 05.14.02 baseband isto?

  • Zavisi sta pokusavas uraditi. 5.14.02 je novi baseband. Za njega jos uvijek nema unlocka. Ako zelis samo da jajilbreak onda mozes sa ovim ili sa Limerain-om koji je mozda malo laksi.

   • kvaju

    Imam 3g, koji čami čekajući ovaj novi unlock.
    Baseband je gore navedeni, pa me zanimalo jeli izašao unlock za Mac, tj ovaj tutorijal što je objašnjen, dali se može sa njim otključati ovaj Iphone.

    • Imas srece. Nemozes ga ulock sa 5.14.02 kao sto sam vec rekao, ili posto imas 3G postoji aplikacija na cydia-i koja se zove 3G Fuzzyband Downgrader koja ti moze downgrade baseband na nizu verziju i kada downgrade onda mozes unlock na toj nizoj verziji. To znaci ako ti je iphone Jailbroken onda otidi u Cydia-u, skinu 3G Fuzzyband Downgrader. Klikni na ikonu za taj program na spring boardu kada se instalira. Kada process zavrsi uradi ove instrukcije da ga unlock http://www.omizio.com/iphone/kako-otkljucati-ajfon-4-3gs-ili-3g-preko-ultrasn0w-a/. Javi mi ako imas problema i napravicu tutoriaj posto vjerojatno ti nisi jedini sa ovim problemom.

     • Pilat Zlatko

      ima unlock za 02.10.04?

     • nije jos izasao. Ali treba za koji dan.

     • limun

      Probao ja downgrade bb 05.14.02 sa Fuzzybandom ali meni nije uspjelo. Doduše ja sam ga našao samo kao fuzzydowngrader, neznam jel razlika u ovome ispred dodatku “3G”???

     • 3G Fuzzyband Downgrader bi trebao raditi. Moras imati odredjeni bootloader. Pogledaj http://www.omizio.com/apps/downgrade-ios-4-1-baseband-05-14-2-na-stariji-baseband-05-13-4-preko-3g-fuzzyband-a/

     • limun

      Preko f0recasta sam vidio da je moja bl verziha 5.9!
      Kada pokrenem Fuzzyb… pod BL version mi izbaci: (null) [(null)], pod BB vers. NIŠTA a pod ios 4.1 !!!
      Ali na kraju mi daje obavijest: Ready to Downgrade ..

  • Koji iPhone imas?

 • bero 1111

  Pomoć. Nakon JB iphone mi ne vidi broj a također i mrežu