Tuesday, 17 May, 2022
Home >>> Glasine >>> Jailbreak Problemi – Ko je dozvolio da Apple dodje to najnovijeg SHAtter jailbreak-a koji jos nije ni izasao?
shatter iphone

Jailbreak Problemi – Ko je dozvolio da Apple dodje to najnovijeg SHAtter jailbreak-a koji jos nije ni izasao?

Ako pratite Jailbreak/Unlock svijet u detalje onda znate da je prije sest mjeseci hacker pod imenom pod2g  pronasao hardware rupu u bootrom-u  koja se nazvala SHAtter i koju Apple ne moze zatvoriti preko iOS update-a. Chronic Dev Team je odmah poceo da radi na jailbreak-u koji koristi taj exploit za novi GreenP0ison jailbreak alat koji je trebao da izadje i da jailbreak sve ‘i’ uredjaje.

Dan prije izlaska, drugi poznati hacker GeoHot koji se povukao sa jailbreak scene godinu dana prije i javno objavio kako se vise nece baviti jailbreak-anjem je izbacio jailbreak alat pod imenom LimeRa1n koji koristi drugi exploit (rupu) u iOS firmware-u.

GeoHot (George Hotz) poznat u jailbreak svijetu po pravljenju problema, drame i svadjanjem sa drugim hackerima je taj potez vjerojatno uradio namjerno kako bi dokazao da je on bolji hacker od bilo koga u Chronic Dev team-u (sto mozda i jeste).

U svakom slucaju Chronic Dev Team je postupio pravilno i odlucio da ne koristi SHAtter exploit (rupu) u GreenPois0n-u kako se nebi bez veze iskoristila oba jailbreak-a (exploita).
Umjesto, uzeli su kod od GeoHot-a i iskoristili taj isti exploit u greenPois0n-u, u isto vrijeme gubeci stotine sati rada na orginalnom jailbreak-u.

GreenPoison i LimeRa1n su odlicno radili, tako da su svi brzo zaboravili o ovoj svadji sve do danas.

SHAtter leaked

Naime u posljednjih 24 sata neko je izbacio code za SHAtter koji je sada dostupan na internetu na tisuce torrent-a. Naravno kao sto je dostupan meni i vama tako isto i Steve Jobs-u i Apple team-u koji vjerojatno vec radi na zakrpi za taj exploit koji ce biti ukljucen u novim verzijama ‘i’ uredjaja.

Svadja

MuscleNerd i p0sixninja su poceli prepirku preko twitter-a ko je izbacio kod, kao sto se vidi iz slike ispod (prevod sljedi)

MuscleNerd
@p0sixninja bilo je 15 ljudi u IRC sobi kada je pod2g izbacio kod u chatroom-u… Ne zaboravi na njih :)

P0sixninja
@musclenerd ne, verzija koja je izbacena je imala malu promjenu u kodu, koju sam ja napravio neposredno sto sam je dao tebi i samo tebi!!

Musclenerd
@p0sixninja molim te prestani da pravis dramu. Ovjek ovo radis kada nemas sta novo da izbacis.

Kome je vjerovati? Ja osobno mislim da p0sixninja pravi probleme. On je jako dobar hacker ali ponekad se pitam jeli cini vise problema neko koristi?

Sta ovo znaci za mene i vas?

Ako je istina da je prava verzija SHAtter-a izbacena u javnost, to znaci da ce Apple vjerojatno zakrpitu ovu rupu u novim verzijama hardware-a kao naprimjer za iPhone 5 ili iPad 2G i onda cemo ponovo morati cekati da neko nadje novi exploit.

Pratite nas na twitter-u @omizio i zapocnite konverzaciju o ovome