Monday, 16 May, 2022
Home >>> Apple >>> Kako koristiti iPhone slušalice, mikrofon i remote – Tips and Tricks
mikrofon-main

Kako koristiti iPhone slušalice, mikrofon i remote – Tips and Tricks

Ako se bavite sportom ili jednostavno ne želite da vadite iPhone/iPod/Nano iz džepa svaki put kada želite promijeniti pjesmu ili odgovoriti na telefonski poziv, onda će vam ovaj mali tutorial dobro doći.

Ove upute vrijede za orginalne Apple slušalice koje dođu sa samim uređajom, made ove funkcije rade i na mnogim aftermarket slušalicama. Ove opcije su automatski aktivirane i ne morate ići u nikave postavke da bi ih aktivirali.

Prvo i osnovno, i ono što mnogi ne primjećuju jest mali mikrofon koji je prikačen na žicu na desnoj slušalici (Vidi sliku). Ovaj mikrofon vam dozvoljava da telefonirate koristeći se slušalicama. To je dakako, prilično zgodno u slučaju da dobijete poziv dok slušate muziku ili ako ste na nekom bučnom mjestu gdje inače ne biste ništa čuli.

airpods-mic
Dvije verzije Apple EarPods slušalica. Novije lijevo, starije desno.

 

Osim mikrofona koji možete koristiti ne samo za pozive, nego i za govorne komande na iPhoneu, ovaj remote ima u sebi tri gumbića koja se mogu pritisnuti, gore, dole ili u sredini. Različite kombinacije (click, double click, triple click, hold) vam mogu kontrolisati funkcije iPhonea dok na primjer, trčite, vozite bicikl ili radite bilo koju drugu aktivnost u pokretu dok slušate vaš iPhone/iPad.

Ako zapamtite ove komade bit će vam mnogo lakše da koristite iPhone dok ste u pokretu.

Sve ili mnoge od ovih komadi rade na sljedećim uređajima.

 • iPhone 3GS i dalje.
 • iPad 1G i dalje.
 • iPod Touch 2G i dalje.
 • iPod Classic 120GB i dalje.
 • iPod Nano 4G i dalje.
 • iPod Shuffle 3G i dalje.
 • Mac Računala
Da bi: Uradi Ovo:
Play/Pause pjesmu ili video Pritisnite centralno dugme u sredini jednom za pause. Pritisnite ga ponovo da biste nastavili reprodukciju (play).
Next pjesma ili video Pritisnite centralno dugme dva puta (double click)
Fast Forward Pritisnite centralno dugme dva puta te ga onda držite pritisnutim dok ne dođete do traženog dijela pjesme/videa.
Prethodna pjesma ili video Pritisnite centralno dugme tri puta (triple click)
Rewind Pritisnite centralno dugme tri puta te ga onda držite pritisnutim dok ne dođete do traženog dijela pjesme/videa.
Odgovoriti na poziv ili prekinuti poziv Pritisnite centralno dugme jednom da odgovorite na poziv, i na kraju poziva jednom da prekinete poziv.
Prekinite poziv bez odgovora ili preusmjerite poziv na govornu poštu Pritisnite i držite centralno dugme oko dvije sekunde. Nakon toga ćete čuti tihi zvuk koji vam govori da je osoba poslana na sekretaricu.
Pojačajte ton Pritisnite “+” gornje dugme
Smanjite ton Pritisnite “-” donje dugme
Aktivirajte Siri Pritisnite i držite centralno dugme dok ne čujete aktivaciju Siri.
Siri dodatna interakcija Dok ste u Siri ali vas aktivno ne sluša, kliknite centralno dugme još jednom da bi je aktivirali za sljedeću komadu.
Bonus:
Uslikajte slike ili video. Pritisnite “+” gornje dugme dok vam je uključena kamera na uređaju da uslikate fotografiju ili aktivirate video.

Osim iPhonea i iOS-a mnoge druge aplikacija koriste ove dugmiće za različite funkcije. Pogledajte user manuals za te aplikacija da naučite kako ih možete koristiti “remotely”.

Nadam se da vam je ovo malo pojasnilo sve moguće funkcije slušalica.

Ako vam je ovaj tutorial pomogao, pogledajte i ostale tutoriale za početnike u našoj sekciji za početnike.

Ovaj članak je orginalno objavljen 12.3.2011, te posljednji put ažuriran 19.11.2016.
 • dragoslav

  Jel ste ovo napisali za neke retardirane osobe :@ koje ne znaju da koriste slusalice :) znaci ne verujem ;)))))))))))))))))))))aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

  • Za pocetnike…. Ovo je jedan od naj posjecenih postova u zadnja dva dana :)

 • Srdja Jovic

  E sad. Ako moje slušalice ne reaguju ni na jednu od ovih opcija- jel to znači da su mi pokvarene (imam normalnu reprodukciju na slušalicama) ili se treba nešto podeseti????

  • Koji uredjaj imas? I jesu li orginalne slusalice koje su dosle sa njim?

   • Srdja Jovic

    3GS-32GB-4.0.1 Da, dobio sam ih u paketu zajedno sa telefonom, čak sam mislio da kupim nove preko ebay-a, pošto mi ove ne funkcionišu. Da li bi to riješilo problem, odnosno da li će podržati sve potrebene funkcije

    • Markovic

     Također, novi mob i slušalice, iPh4, ne funkcioniraju gumbići na slušalicama…
     Drmam, čačkam, probao sve i neće..

     • Darko_Omizio

      Onda ih odnesi zajedno s mob. u prodajno mjesto gdje si ih kupio i reklamiraj ih… Ali isto tako probaj ako ima jos netko od frendova isti uredjaj pa provjeri jel stvar do slusalica ili do uredjaja.. Javi samo kako je sve proslo…?! ;)

 • Srdja Jovic

  E sad. Ako moje slušalice ne reaguju ni na jednu od ovih opcija- jel to znači da su mi pokvarene (imam normalnu reprodukciju na slušalicama) ili se treba nešto podeseti????

 • Percan90

  moj ipod classic ih ne podržava, jer apple nije izdao novu verziju softvera

 • Percan90

  moj ipod classic ih ne podržava, jer apple nije izdao novu verziju softvera

 • Znaci kupis lipo iP5 i nece ti radit komande ako ne radi ni na 4S. Zanimljivo….

 • dbertovi

  Oh, pa i Siri se moze pokrenuti slujama! Pitajte kako, reci cu vam.