Saturday, 7 October, 2017
Home >>> Apple >>> iPhone / iPod >>> Kako otključati (unlock) iPhone 4, 3G/3Gs na iOS 4.1 i iOS 4.2.1 sa Ultrasn0w 1.2 – Tutorial
ultrasn0w (1)

Kako otključati (unlock) iPhone 4, 3G/3Gs na iOS 4.1 i iOS 4.2.1 sa Ultrasn0w 1.2 – Tutorial

Došao je i taj dan, izašao je Ultrasn0w 1.2 s kojim možete otključati iPhone 3G, iPhone 3Gs (old bootrom) na nekim Baseband-ovima na iOS-u 4.1 i 4.2. Oprez, Ultrasn0w ne može otključati Baseband na novim verzijama iOS-a na iPhone 4!

Vrijedno je napomenuti da mi nismo isprobali novi Unlock na svim Baseband-ovima. Da bi napravili ovaj Unlock, iPhone vam treba biti jailbrek-an na iOS 4.1 ili iOS 4.2. Pratite ove instrukcije na osobni rizik.

UltraSn0w 1.2 otključavanje je moguće sa sljedećim Baseband-ovima:

iPhone 4: 01.59.00
iPhone 3G/3GS: 04.26.08, 05.11.07, 05.12.01, 05.13.04 i 06.15.00

Ako vam iPhone nema jedan od ovih basebandova, NE RADITE OVAJ UNLOCK! Za baseband verzije 05.14.xx i 05.15.xx pogledaj te:

Upute kako upgrade iPhone 3G/3GS baseband na 06.15.00 da bi ga mogli otkljucati (Mac).

Upute kako upgrade iPhone 3G/3GS da bi ga mogli unlock. (Windows)

Da ne duljim, za sve sa gore navedenim baseband-ovima, evo tutoriala:

Korak 1: Vaš iPhone mora biti Jailbreak-an, onda tapnete na Cydia-u, pa na sekciju Manage, pa izaberete Sources.

Korak 2: Nakon što odaberete Sources, tapnete na gornji desni ugao gdje piše Edit, pa na lijevo Add i upišete adresu: repo666.ultrasn0w.com/ i tapnete na Add Source (Ovaj source možda već imate ubačen na Cydia-i, provjerite prije dodavanja)

Korak 3: Nakon što vam se očitaju podaci, izaberite taj Source i odaberite Ultrasn0w 1.2. Pa u gornjem desnom uglu Install pa Confirm. Nakon instalacije na dnu ekrana pritisnite na Reboot Device.

Korak 4: Čestitam! Nakon rebootanja vaš iPhone je uspješno otključan! Koji put zna se dogoditi da na mjesto gdje vam piše ime mreže izbaci poruku No service. Ne brinite, samo restartajte iPhone.

Za deteljnije upute posjetite The Dev Team Blog

Još jednom ponavljam, vlasnici iPhone 4 moraju biti još malo strpljivi…

  • Ptica

    ne radi!!!!

  • Koji se basebandovi mogu otkljucati?

  • KingFila

    Ne radi na baseband 05.14.02 ios 4.1

  • iphoneo

    sta treba sad sto nece 05.14.02 ,dal treba da ga dignemo na 4.2.1 i koji je baseband na 4.2.1?
    ili da se ubaci od ipada 3.2.2 ??? oajde malo opsirnije ljudi napisite mi sedi mi telefon 2 meseca gotovo u fioci

  • Brane04

    Clarification
    1.Download the iPad firmware from the link in the blogpost
    2.Update to 4.2 using iTunes
    3.Download PwnageTool(MAC) Redsn0w(WINDOWS)
    4.Use it to update your baseband to the iPad one
    5.Unlock with ultrasn0w.

  • Brane04

    s tim da redsnow izlazi naknadno tokom dana….dok je PW već izašao i može se downloadati sa Dev Team Bloga……al savjetujem da se prvo dobro pročita upozorenje……. :D

  • iphoneo

    cek ovako koliko sam shvatio pwgtools 4.1.3 ultra edition u njega ide prvo 4.1 za 3gs pa onda te pita da ubacis ponovo custom za ipad 3.2.2 da bi povuko baseband 06.15.00 i onda se to sa ultrasn0w otkjuca

  • Brane04

    za ove šta imaju Mac…..ostali moraji čekati redsn0w koji sat……
    Step 1: Download iPad 3.2.2 firmware

    Step 2: Download the required iOS 4.2.1 or iOS 4.1 firmware file.

    Step 3: Download PwnageTool 4.1.3

    Step 4: Start PwnageTool 4.1.3 and point it to iOS 4.2.1 / 4.1 firmware file

    Step 5: You will now be prompted to update your baseband to 06.15.00 so that it can be unlocked using Ultrasn0w 1.2.

    Step 6: Now point PwnageTool 4.1.3 to iOS 3.2.2 for iPad. PwnageTool will now fetch the exploitable 06.15.00 baseband from 3.2.2 firmware and will replace it the baseband in iOS 4.2.1 / 4.1.

    Step 7: Click the next arrow now to allow PwnageTool to create this custom ipsw file for you.

    Step 8: Now follow the following steps to enter DFU mode:

    Hold Power and Home buttons for 10 seconds
    Now release the Power button but continue holding the Home button for 10 more seconds
    You device should now be in DFU mode

    Step 9: You will now have to restore your iPhone to this custom firmware 4.2.1 / 4.1 file. Start iTunes, click on your device icon from the sidebar in iTunes. Now press and hold left “alt” button (“Shift” button on Windows) on the keyboard and then click on “Restore” (Not “Update” or “Check for Update”) button in the iTunes and then release the “Shift” button.
    his will make iTunes prompt you to select the location for your custom firmware 4.2.1 / 4.1 file. Select the required custom .ipsw file and click on “Open”.

    Step 10: Now sit back and enjoy as iTunes does the rest for you. This will involve a series of automated steps. Be patient at this stage and don’t do anything silly. Just wait while iTunes installs the new firmware 4.2.1 / 4.1 on your iPhone 3GS or 3G. Your iOS device screen at this point will be showing a progress bar indicating installation progress. After the installation is done, your iPhone will restart automatically and you should now have a fully jailbroken iPhone 3GS or 3G with 06.15.00 baseband.

    Step 11: use ultrasn0w to unlock it

  • Brane04
  • limun

    VOILAAAAA….
    Nakon 2mj. napokon zovem sa svog telefona !!!
    Imao sam iPhone 3G, OS 4.1 – bb 5.14.02, JB-an, a sad imam OS 4.2.1 – bb 06.15.00 JB-an i unlockan, radi besprijekorno…
    Osobno koristim Win7, iTunes 10.1 !
    Ništa ne izmišljati nego raditi isključivo po uputama, tu imate za skinuti sve potrebno (iPhone1,2_4.2.1_8C148_Restore.ipsw;redsn0w.exe).
    Samo da napomenem da sam redsn0w stavio u Compatibility Windows XP (Service pack 3) mode i kad sam ga pokretao išao sam desni klik i Run As Administrator !
    Slijedio sam ove upute:

    http://www.iclarified.com/entry/index.php?enid=12949

    Slijedi proba na 3GS-u…
    LP, Limun1

  • Dragutin Bionda

    redsn0w za dizanje BB je izašao. Uskoro na našoj stranici izlazi i tutorijal KAKO PODIĆI BB SA 05.14.02 NA 06.15.00. te ga onda otključati sa ultrasn0w-om. Molim za još malo strpljenjai imat ćete kompletne upute kao što ste od nas i naviklipozdravOmizio team

  • Dragutin Bionda
  • Kile

    Ne želim zvučati nezahvalno, ali mislim da je ovaj unlock polovično riješena stvar. Update-ovati baseband na verziju koju koristi iPad moglo bi donijeti više problema nego koristi. Slamka spasa za ljude koji su već update-ovali na 4.1 i time digli baseband na 05.14.02 ali za sve ostale je vjerovatno bolje da se ne igraju sa vragom!

    • Nikada nismo nezahvalni na bilo cemu sto Dev Team uradi ali se slazem sa tobom. Zato sam i stavio toliko upozorenja na ove postove. Ovo bi trebali samo raditi oni kojima uredja stoji ne koristen zato sto nemaju unlock-a.

      • Kile

        Negdje sam pročitao kako ovaj unlock nazivaju iPhone genocidom, možda i nije daleko od istine. Ako je tačno da će Apple za svaki budući firmware update vezati i obavezni update baseband-a onda bi to značilo da svako ko je nabacio ovaj iPad baseband može da se pozdravi sa novim update-om iOS-a. OK, unlock funkcioniše, ali ne znam jesam li samo ja paranoičan pa vidim probleme u tome. Znamo da je chip za baseband radio isti na iPad-u, ali to ipak ne znači da korisnici tog baseband-a na iPhone-u neće imati problema sa trajanjem baterije, kvalitetom poziva, jačinom signala i slično. Iznosim samo neka svoja razmišljanja da bi oni koji čitaju ovo makar još jednom razmislili prije nego što se upuste u ovo, ako im nije neophodno. Upozorenja nikad dovoljno, i moram pohvaliti pristup rada na ovom site-u, samo tako nastavite!

  • Sestrice_7

    Postoji li mogućnost da ćemo i mi koji imamo bb 5.14.02 moći već nekad unlockat svoj mob bez ovog podizanja na 6.15?? jer ne želim riskirat sa ovim ako će se već nekako moć i na drugi, a pritom sigurniji način??

    • Kile

      Trenutno ne postoje nikakve glasine da bi se to moglo dogoditi. S obzirom da je Dev Team pronašao ovaj više ili manje elegantan način da riješi unlock probleme za baseband koji dolazi sa 4.1 i 4.2.1 firmware-om sumnjam da će nastaviti rad na tome, pogotovo jer je brujanje o skorom izlasku 4.3 verzije sve glasnije. Možda ne bi bilo loše da pričekaš kako će se stvari odvijati kad novi update izađe ali glasine su ipak glasine pa niko ne može za sigurno reći da li će se to desiti za koju sedmicu ili za nekoliko mjeseci. Mislim da nije isključeno da čak i tada Dev Team iskoristi ovaj način za unlock novog baseband-a.

      • Ja se slazem sa @Kile. Ako nije hitno ja bi pricekao dok izbace nesto za IP4 ili iOS 4.3 koji treba izaci uskoro.

    • Kile

      Trenutno ne postoje nikakve glasine da bi se to moglo dogoditi. S obzirom da je Dev Team pronašao ovaj više ili manje elegantan način da riješi unlock probleme za baseband koji dolazi sa 4.1 i 4.2.1 firmware-om sumnjam da će nastaviti rad na tome, pogotovo jer je brujanje o skorom izlasku 4.3 verzije sve glasnije. Možda ne bi bilo loše da pričekaš kako će se stvari odvijati kad novi update izađe ali glasine su ipak glasine pa niko ne može za sigurno reći da li će se to desiti za koju sedmicu ili za nekoliko mjeseci. Mislim da nije isključeno da čak i tada Dev Team iskoristi ovaj način za unlock novog baseband-a.

  • Robyceky

    Ja sam se u ovom moru informacija izgubio pa evo jednostavno pitanje!!!
    Imam iPhone 3gs,modem firmware 05.12.01,jailbreikan,verzija 3.1.3. i sve radi super ali bi stavio verziju 4.2.1. i sad kak sam ja to shvatio update napravim preko iTunesa a jailbrake preko mobilne mreže kako sam radio na starom 3g aparatu pa unlock sa UltraSn0w 1.2 preko Cydie ili ipak moram jailbrake raditi na teži nacin preko compa i gasiti ga pa spojiti na iTunes pa u DFU mode itd. da ne dužim dalje???

    • Robyceky ja bi ti preporucio da ne dizes firmware na iOS 4.2.1 osim ako imas 3GS sa starim bootrom-om. Ima previse problema. Nego pricekaj da izadje iOS 4.3 koji dolazi sa novim jailbreak-om i unlock-om. Ako nista digni ga na iOS 4.0 ako imas SHSH Blobove.

      • Robyceky

        Po serijskom (88928) broju mislim da imam stari bootrom a pošto upijam znanje za sve potrebno na iPhoneu SHSH sam tek danas napravio ali to ubuduće neću zaboraviti to raditi!!!
        Nekako sam nestrpljiv da dignem firmware na 4.x.x jer koristim 99% mogućnosti telefona te mi jako fali multitasking.
        Nakon proucavanja mislim da bi bilo dobro napraviti update pa jailbreak preko snOwbreeze-a da mi ne diže basaband pa eto cisto tvoje misljenje dali bi ti to napravio ili da se strpim da izade iOS4.3 JER KAO STO REKOH PUUUNO MI FALI MULTITASKING!!!

  • Dada

    Kako mogu otkljucati baseband 5.15.04 na OS 4.1 ? :)
    Ako moze sto brzi odgovor. PozdraV!

    • Stanley

      Dada za sada nista jedino ako dignes bb na 06.15 a ja ti to ni u kom slucaju ne preporucujem…
      Najnovije glasine su da bi unlock trebao izaci 10.02. sacekaj malo…
      pozdrav

  • Goran_nedic

    što da radim??? uradio sam unlock na iphone 3gs a bb mi je na 05.15.04 verzija 4.2.1. Sada mi piše nema usluge??!!probao sam restartirati iphone i ništa. znam da sam zabrljao kako mogu to ispraviti??

  • Goran_nedic

    deinstalirao sam..riješeno!!! nemogu u win7 otvoriti redsn0w

  • Banjobd

    Hvala, hvala….Radi sve bez problema.

  • Djordjek

    Prije svega pozdrav i da vam se zahvalim na kvalitetnom radu i pravim informacijama koje nam pruzate. Uz vas sam i jailbreak-ovao i unlock-ovao svoj Iphone 3G, 4.1 bez problema.

    Inace mi je baseband bio malerozni 05.14.02, pa sam morao da ga podizem na 6.15. i bio istraumiran vijestima i komentarima o losijoj funkcionalnosti mnogih aspekata Iphona na ovom bb. Ipak izgleda da mi se na kraju posrecilo, tj. da sam usao u tih 5 % srecnika. Za sada posle prebacivanja na bb ipad-a nisam imao problema  ni sa wi fi-em, GPS mi funkcionise, nema pada mreze, a i baterija sa iskljucenim 3G-om mi drzi dan i po. Malo je sporiji i neke igrice mi koce, ali nista sto se izdrazati ne moze.

    Eto toliko od mene i jos jednom hvala i nastavicu da vas pratim.

  • Tin_dinamo

    Omizo imam 4.1 verziju i sve sam napravio kako ste napisali repo666…. i dobijem samo jedan ultrasn0w i to 1.2.7 a ultrasn0w 1.2 ni traga sto da radim ?

    • Koristi 1.2.7. Uvijek koristis posljednju inačicu softwarea.

      • Tin_dinamo

        Koristim ali neće piše i dalje Searching… Probao sam ponovo “Reinstall” i neće i dalje, ali skuzio sam kada to instaliram uvijek mi izbaci “Could not activate cellular data network” stisnem “Ok” i “Restart SpringBoard” i ništa.

        • Tin_dinamo

          Ponovno sam stavio verziju 4.1 i jailbreak-o sa Limer1n i ponovno nece da “unlocka” u tom trenutku kao da Iphone nestane bez Wi-Fi konekcije. Molim vas pomozite mi. I samo jos jedno pitanje na Redsn0w-u dali moram paliti iphone preko iBotty-a ?

          • Tin_dinamo

            Odgovor?

  • Dada

    Jebem vam Unlock koji ne radi -.-“

  • puschkin

    Aloha, imam pitanje :)
    iphone 3g 4.2.1. podignut na 06.15.00 zbog unlocka, ali mi ne radi wi fi pa nemogu preko Cydia-e pokrenut ultrasn0w, a nemogu nigdje nac odgovarajuci ultrasn0w da ga ubacim rucno, jel ima tko odgovarajuci link gdje da skinem? unaprijed zahvalan :)

  • sabahudin

    nesto sam pokvario na iPhoneu pokusavao sam preko iTunesa da nabacim onaj Os 6.0 ali iPhone mi se zakljucao i sad mi ppise neam usluge i sad neznam sat da radim kako da rijesim taj pproblem moze li mi itko pomoci ako moze nadjite me na fb dodajte me bit cu vam puno zahvalan Unaprijed hvala i nadam se da ima netko ko zna to da uradi Sabahudin Jalmanovic

    • Sabahudine odi na “unlock” sekciju bloga i nadji upute za otkljucavanje, te vidi koje su ti opcije. Ako si stavio iOS 6 preko iTunesa, bez prezervacije basebanda onda ga mozes otkljucati samo tvronicki. Kao sto rekom odi na Unlock seckiju i provjeri.

  • nino

    Pozdrav, pokušavam preko cydie instalirati Ultrasn0w 1.2. i kada stisnem add source daje mi grešku:unable to read source list. Zna li netko u čemu je kvaka? Inače imam 3G 4.2.1 sa bb 05.13.04
    Hvala unaprijed

  • SH

    Najjači ste sa ovim stvarima..svaka čast!

  • Aldin Tahirović

    Hvala puno! Najjaci ste ;)

  • milenko

    Poštovani imam iphone 3G IOS 3.1.3, BB 5.13.04, od nedavno prestao je da mu radi WIFI, postoji li mogućnost podizanja IOS 4.2.1 i otključavanja sa ultrasnowom obzirom da WIFI ne radi i da sa Cydie ne mogu ništa skinuti. Unapred hvala!

  • maks

    hvala