Tuesday, 17 May, 2022
Home >>> Apple >>> iPhone / iPod >>> Kako pohraniti (backup) adresar (address book) i kalendar bez iTunes-a
adresar-backup

Kako pohraniti (backup) adresar (address book) i kalendar bez iTunes-a

Ne znam kako je drugima, ali svaki put kad ja sinkam iTunes sa iPhone-om, uvjek mi se nesto promjeni i zezne. Koliko vidim po komentima nisam jedini koji ne voli koristiti iTunes. Ja sam mislio da bi iTunes trebao biti lagan program za nauciti medjutim skoro uvjek nesto krene po zlu.

Ako su vam kontakti i imena u adresaru bitni i ne zelite ih izgubiti radi bilo kojeg razloga onda pogledaj te ovaj tutorial.

Vrijedno je napomenuti da morate imati jailbroken iPhone da bi ovo mogli uraditi.

Upute kako pohraniti adresar i kalendar bez iTunes-a:

KORAK 1: Skinite i instaliraj te WinCSP ako niste vec. Ako ne znate sta je WinSCP pogledaj te nas post kako uci u iPhone preko WinCSP-a.

KORAK 2: Spojite iPhone preko USB kabla

KORAK 3: Odite u folder /var/mobile/Library na iPhone-u

KORAK 4: Kopiraj te sljedece foldere sa iPhone-a (desni klik >> Copy ili CTRL+C), negdje na sigurno mjesto na vasem racunalu : AddressBook , Calendar. (Takodjer mozete kopirati CallHistory (historija poziva), Notes (biljeske), SMS, itd)

I to je to. Sada imate kopiju adresara i kalendara i svega ostalog sto vam treba be iTunes-a

Ako iTunes ikada ista opet zezne, mozete samo kopirati ove foldere nazad na iPhone koristeci isti postupak.

Enjoy!

 • bionda_015

  Nadam se da će ovo mnogima ustedjeti vrijeme i olakšati korištenje iTunes-a. U svakom slučaju korisna stvar. Ja bih samo dodao upozorenje da ako ne znaju šta rade ni slučajno ne brisu fajlove jer može biti pogubno za OS.
  Pozzz…

 • Jo

  Prije mjesec dana ubacivao sam novi software na iPhone3G, preko WinSCP-a ubacio bazu sms-a i više nije radilo slanje poruka. Pokušao nekoliko puta ubacivat nanovo soft ali bezuspješno. Naime u jednom slučaju uđe u poruke i kad kliknem na Messages padne aplikacija, jednostavno nisam mogao više poslat pourku.
  U drugom slučaju samo kliknem na novu poruku i padne aplikacija.
  Jedino brisanjem baze kad iPhone kreira novu onda radi. Ali to nema veze sa backupom, tako da ova metoda koliko god izgledala “logična” mi je zadala glavobolje.
  Na kraju sam restorao iz backupa starog oko mjesec dana i poruke su proradile…

 • Ako niste, probajte aplikaciju Funambol, najjednostavniji način sinkronizacije imenika, prejednostavan, a free, mislim da čak postoji mogućnost za sync kalendara i notes-a, al ja to ne koristim.

 • bionda_015

  Napises cu ja tutorijal o programu Contact synq kojim se jednostavnim klikom cijeli phonebook pošalje na mail kao jedan fajl, a onda se isto jednim klikom vrati i sam ponovno instalira u telefon. Također cu napisati i tutorijal kako sve sačuvati preko iTunes-a, i imenik, poruke, pa čak i levele Igrica.
  Pozzz…
  ;-)))
  Omizio team