Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Ostalo >>> Fotografija >>> Kako poslati slike sa iPhone preko email-a (Za početnike)
salji-sliku

Kako poslati slike sa iPhone preko email-a (Za početnike)

Jedno od najčešće postavljanih pitanja kad je u pitanju početak korištenja iPhonea, jest kako poslati sliku ili više slika sa iPhone na određenu email adresu?

Naime, nedavno sam razgovarao sa prijateljem koji je bio na nekom dobrom auto show-u i pitao ga da mi pošalje par slika ili video sa svoje četvorke. Međutim, prve riječi  koje je izgovorio su bile: “Imam preko 100 slika ali mi moraš objasniti kako da ih pošaljem”.

Upute za slanje fotografija sa iPhonea:

Prvi način:

Ovo je najbolji način da pošaljete jednu sliku sa iPhone-a. Odite u “Fotografije” gdje vam stoje sve slike. Odaberite sliku koju želite poslati tako što tapnete na nju. U donjem lijevom uglu ekrana ćete vidjeti ikonu kvadrata sa strelicom u sredini. Tapnite ovu ikonu i dobit ćete nekoliko opcija za slanje slike. Prva je e-mail. Ako kliknete na “Šalji e-mail”, slika će vam se automatski ubaciti u email. Samo trebate upisati adresu kome je šaljete i pritisnuti Šalji/Send.

Posalji Photo Preko Iphone-a

Na ovaj nacin također možete poslati sliku putem MMS-a (ako imate opciju MMSa uključenu u vaš paket operatera), dodati sliku za kontakt ili upotrijebiti sliku kao pozadinu/Wallpaper.

Drugi način:

Druga metoda je mnogo bolja u slučaju da trebate poslati više od jedne slike. Odite u “Fotografije” ali nemojte kliknuti nijednu. U gornjem desnom uglu ćete vidjeti ikonu kvadrata sa strelicom u sredini. Kliknite na strelicu a onda odaberite do 5 slika koje možete poslati odjednom. Kada tapnete na neku sliku, vidjet ćete mali “check” u uglu svake slike, što vam pokazuje koje ste slike odabrali. Nakon toga tapnite na Šalji u donjem lijevom uglu. Vidjet ćete opcije: da pošaljete slike putem e-maila ili MMS-a. Pritisnite “Šalji e-mail” . IPhone će vas pitati u kojoj veličini želite poslati slike. Što je slika veća, bit će i bolje kvalitete, međutim slanje takvih slika uzima više vremena i data-paketa.

Nakon toga samo upišite email adresu i to je to – poslali ste slike!

Vrijedno je napomenuti da prva dva načina šalju slike u nižoj rezoluciji od one u kojoj ih iPhone kamera ubilježi. Ovo je namjerno napravljeno da bi se uštedjelo na data paketu, te iz razloga što većini ljudi ne trebaju slike u punoj 5 MPX rezoluciji. Treći način će vam objasniti kako poslati slike u punoj rezoluciji u slučaju da to želite uraditi. Slanje slika u punoj rezoluciji je dobro ako želite printati slike na papiru.

Treci način:

Koristite ovu metodu da pošaljete slike u punoj rezoluciji i također da pošaljete slike u nekom započetom mailu.

Odite u “Fotografije”. Kliknite na ikonu u gornjem desnom uglu, na kvadrat sa strelicom u sredini. Izaberite slike koje vam trebaju i kliknite “kopiraj”.

Sada odite u Mail i započnite novi email ili odite u neki na kojem već radite. Tapnite bilo koji dio ekrana u e-mailu prstom i pritisnite par skenudi dok vam se ne pojavi opcija da “Zalijepite/Paste”. Kliknite zalijepi (paste) i sve slike će vam se kopirati u e-mail.

Zatim odaberite adresu kome šaljete i pritisnite “Šalji”

Ovo su 3 najbolja načina na koja možete poslati slike sa iPhone-a. Ako su vam ove upute pomogle, slobodno nam recite sa čime još imate problema kako bismo i za to mogli kreirati tutorial.