Monday, 16 May, 2022
Home >>> Apple >>> iOS >>> Kako provjeriti da li kupujete ukraden iPhone ili iPad?
activation-lock-main

Kako provjeriti da li kupujete ukraden iPhone ili iPad?

Ovdje ćemo vam pokazati kako da provjerite stanje iPhonea putem IMEI broja uređaja.

Još u davnom iOS-u 7, Apple je dodao sigurnosnu opciju takozvani Activation Lock , koji je dugoprstićima dodatno otežao posao jer se iUređaji sa ovom opcijom ne mogu obrisati niti aktivirati nakon krađe. Takve nefunkcionalne uređaje imali smo prilike vidjeti po raznim oglasima gdje se prodaju u bescijenje i radi eksploatacije rezervnih dijelova. Uvođenjem ove funckije i kupovina polovnih iUređaja postala je rizičinija ali sada postoji rješenje i za to.

Apple je 2014 na iCloud web stranici uveo novi alat koji nam dozvoljava provjeru statusa Activation Lock opcije za neki iPhone, iPad ili iPod touch. Sve što trebate učiniti je upututiti se na ovaj link te unijeti IMEI ili serijski broj uređaja koji želite provjeriti. IMEI Možete naći u podstavkam, pod Općenito i About.

Ukoliko je Activation Lock opcija upaljena to će biti naznačeno uz popratnu poruku da će za aktivaciju tog uređaja biti potreban Apple ID i lozinka prethodnog vlasnika. Znači Activation lock “On”.

activation-lock-on

 

U suprotnom dobijate zeleno svijetlo da je taj uređaj spreman za korištenje ondnosno, Activation Lock: “Off”.

Iako je najpametnije Activation Lock status provjeriti uživo prilikom kupovine uređaja, ovaj alat može poslužiti ako se prodavci nalaze u drugom gradu, te vam tako uštedjeti vrijeme i novce.

Ovaj članak je orginalno napisan 2.10.2014 te posljednji put Ažuriran 12.11.2016.
 • flavio

  zanima me jedna stvar.. moj prijatelj ima jedan iphone 5s za prodaju i ja sam provjerio preko Activation Lock i kaze da je off i da mogu koristit slobodno ali on tvrdi da je telefon bio ukraden.. sta mislite da ga kupim ili ne, dali se moze nac preko imei>???

  • quarnara

   Ne kupuj! Ako radi ničeg drugog onda barem radi moralnih vrijednosti. Kupovinom financiraš lopove!

 • quarnara

  Ovo još dodatno pojednostavlja kupovinu preko oglasa pogotovo kod iuređaja koji imaju IMEI na poleđini. HP dozvoljava otvaranje pošiljke sa otkupninom te provjeru sadržaja iste prije plaćanja. Mislim da ove dvije kombinacije uvelike otežavaju posao prevarantima.

 • dada

  odlicno!!!
  moj safari preglednik na iphonu i ipadu nije podrzan od apple. znaci moram imati android tablet ili laptop sa sobom ak zelim provjeriti.
  ko tu koga?

 • San

  Pozdrav…ne znam gdje da postavim pitanje i nadam se da ce mi neko znati odgovoriti…neki dan sam kupio polovan iphone 5s,fabricki otkljucan,sa ugasenom opcijom find my iphone,na 8.4.0 ios…kupim nano karticu i stavim u phon i on radi 5 dana bez problema,taman sam ga htio navece jailbreak…ali ujutru odjednom mi nestane mreze,pokusam ukljuciti trazenje mreze,ali vidim da stalno piše trazenje i nema opcije za automatsko ili rucno biranje mreze jer ne prepoznaje karticu.Odjednom mreza dodje sama i pocnem pisati sms,tad ponovo nestane mreze i tel. se totalno ugasi…Upalim ga i pise potrebna je aktivacija…pokusavao sam preko wifi i preko itunes,pisalo je zao nam je ne mozemo napraviti aktivaciju jer je server trnutno nedostupan,sada pise zao nam je trenutno ne mozemo nastaviti aktivaciju…sim kartice ne prepoznaje,pokusao sam od 2-3 razlicite mreze,stalno pise trazenje(i kad ima unutra kartica i kad je van isto pise)…
  je li to znaci da je zakljucan kod neke mreze i sta da radim???Unaprijed hvala…