Monday, 1 March, 2021
Home >>> Apps >>> App Store Apps >>> SoundHound za iPhone – Aplikacija koja prepoznaje svaku pjesmu koju cuje
Soundhound

SoundHound za iPhone – Aplikacija koja prepoznaje svaku pjesmu koju cuje

 

Sigurno ste se već našli u sličnoj situaciji, sjedite negdje na piću sa ekipom, svi se zabavljaju, atmosfera je na vrhuncu, od jednom sa zvučnika dolazi nova pjesma, previše vam se sviđa, možda ste je već nekad čuli, možda je to neka nova stvar ali vi niti znate ime izvođača niti naziv pjesme. Sada imate više solucija na izboru, pitati prijatelje, ako ni oni ne znaju, pretvoriti se u uho, osluškivati sam tekst te probati ga zapamtiti ili zapisati da bi naknadno tražili na netu. Srećom, ako pri ruci imate iPhone, iPod Touch ili iPad, postoji i mnogo jednostavnije rješenje a to je aplikacija Soundhound.

Ovdje bih vas morao napomenuti da ako posjedujete iPod Touch morate da imate eksterni microphone bilo kao dio vaših slušalica ili zaseban dodatak.  App zahtijeva da imate aktivnu internet konekciju. Ako imate paket mobilnog interneta na vašem iPhone-u onda će te moći ovom aplikacijom da se koristite praktično na bilo kojem mjestu, a ako ipak imate prepaid račun pametnije je da se držite wifi konekcije kada god to možete jer ćete tako uštedjeti dosta novca.

Kada pokrenete app prvo što vidite je veliko dugme na kojem piše: „What’s that song? Tap here,“ u prevodu – „Koja je to pjesma? Klikni ovdje.“ Dakle, prilično jednostavno, pjesma kreće, vi kliknete dugme i čekate rezultat.

App obično treba nekih petnaestak sekundi da posluša pjesmu tako da bi vam mogao izbaciti adekvatan rezulatat, nekad je potrebno više a nekad i manje vremena. Pošto identifikuje ID pjesme sam pregled je prilično opsežan tako da tu možete vidjeti ne samo ko je izvođač, ime pjesme i albuma na kojem je pjesma izdata, u ovom dijelu vidite i cover albuma ili single-a, ako je objavljena na iTunes-u imate i iTunes link za kupovinu pjesme ili albuma a rezultat možete jednostavno postati na Facebook ili Twitter. Interesuje vas tekst pjesme? Ni to nije problem pošto u okviru rezultata možete vidjeti i lyrics, odnosno tekst pjesme, a tu su čak i prijedlozi da pogledate Youtube video za taj uradak, pronađete umjetnike slične tome koji ste našli i još mnoštvo drugih opcija.

Na glavnom ekranu, pored već spomenutog „Tap Here“ dugmeta možete u „History“ pogledati sve pjesme koje ste ranije tražili, na „What’s Hot“ provjeriti kakvo je stanje na muzičkim ljestvicama ali i slušati muziku koju imate u library vaše iPod aplikacije.

Moja lična iskustva sa ovom aplikacijom su prilično pozitivna ali to ne znači da ne postoje i određene mane. Određene probleme možete imati sa prepoznavanjem pjesme ako se nalazite u bučnoj sredini i niste u blizini samog izvora zvuka. Neke pjesme vam app neće prepoznati, a neke će prepoznati nakon drugog ili trećeg pokušaja, ali u svakom slučaju nije na odmet sačekati da izvođač počne pjevati, repati jer je tada veća mogućnost prepoznavanja. Slična aplikacija je Shazam, ali moje iskustvo je da Soundhound radi bolje,odnosno, prepoznaje više pjesama, bolje radi u bučnijoj sredini nego Shazam i vrijeme prepoznavanja je kraće. Nedavno sam proveo mali uporedni test ovih aplikacija te sam došao do rezultata da je od 7 testiranih pjesama Sounhound prepoznao 5 a Shazam 3. Ovdje se treba uzeti u obzir da je moja glazba izbora rap (bila je i dok sam provodio ovaj test) i da ne slušam baš ono što se najčešće vrti na muzičkim stanicama i što se prodaje u vrtoglavim tiražima nego stariji rap i rap koji se danas snima ali baš nije mainstream i za svačiji ukus, tako da tih pet uspješnih identifikacija ipak ima određenu težinu i prilično me impresioniralo.

Na iTunes ovaj app možete skinuti u free verziji ali tada ste ograničeni na pet identifikacija mjesečno. Paid verzija košta 4.99$ i daje vam neograničeni broj identifikacija. U svakom slučaju, riječ je o korisnoj i zabavnoj aplikaciji koja unatoč manama dobija moju pohvalu.

Ako imate iPad i glazba je za vas više od razbibrige onda pogledajte ovu recenziju na našoj stranici. Kakva su vaša iskustva sa SoundHound-om i sličnim app-ovima, pišite nam u komentarima, bit će nam drago da pretresemo iskustva :)

  • Super App. Must Have. Takodjer mozes samo pjevati, pjevusiti ili zvisdati u mikrofon. Ako je neka poznata strana pijesma odmah je nadje. Super kad ono cijeli dan imas neku melodiju u glavi a nikad se ne mozes sjetiti ime pjesme ili ko je pjeva.

  • kile

    Jeste, to sam zaboravio napomenuti :)
    Nisam ni isprobao, baš me zanima na šta bi to ličilo kad bih mu ja pjevao :D