Friday, 20 May, 2022
Home >>> Apple >>> iPhone / iPod >>> Sretan peti rođendan iPhone!
iphone-main

Sretan peti rođendan iPhone!

Teško je za povjerovati da je već prošlo pet godina kako sam kupio svoj prvi iPhone. Još teže je za povjerovati koliko je samo jedan uređaj promjenio svijet tehnologije na bolje te po prvi put napravio emotivnu sponu između tehnologije i korisnika.

Teško je zamisliti gdje bi bili danas bez revolucije pamentih telefona i multi touch zaslona. Naravno, Apple nije izmislio samo  iPhone već cijeli eko sustav uredjaja i softwera bez kojih danas život ne bi bio isti.

Veoma često čujemo od mladih korisnika iPhona, onih koji se ne sjećaju mobilnih uređjaja koji su vladali tržištem prije pet godina, pa čak i čitaoca Omizio bloga, kako iPhone nije ništa posebno, kako više nije relavantan, kako više nije cool, kako je vrijeme za Apple da izmisli nešto novo itd.

Danas, na iPhoneov peti rođendan, htio bih podsjetiti sve koji misle da iPhone nije više bitan, uključujući korisnike drugih mobilnih platformi, kako je ovaj mali uređaj promjenio način na koji koristimo tehnologiju.

Evo par benificija koje nam je iPhone donio u zadnjih pet godina:

Multi Touch Zaslon – Za one koji se ne sjećaju, ovako nešto nije postojalo 2006. Danas je touch screen normalan input medij za mobilne uređaje asvi mogu zahvaliti iPhonu za multi touch. Da nije bilo iPhonea jos uvjek bi tipkali po tipkama.

iTunes – Iako je iPod bio Appleov uređaj koji je započeo revoluciju digitalne muzike, stotine miliona iPhone korisnika su ti koji su u stvari promjenili način na koji slušamo glazbu. Što je jos važnije, iPhone je promjenio način na koji industrija gleda na slušanje i distribuciju glazbe. Da nije bilo iTunesa i iPhonea, veoma mali postotak ljudi bi slušao mp3 muziku legalno bilo na pametim telefonima ili preko streama, te vjerovatno ne bi postojali Google Music, ni Amazon Music, ni Spotify i tko zna što još ne.

Apps – One su vjerovatno najveća promjena u tehnologiji i načinu korištenja mobilnih uredjaja i interneta od samog nastanka interneta. Mobilne aplikacije su za samo 4 godine postale normalan način obavljanja različitih funkcija u zivotu, od posla do zabave. Samo zamislite život bez aplikacija Maps, Instagram, Facebook mobile, igara te svih drugih appova koje koristite svaki dan.  Bez iPhonea se to nikada nebi ostvarilo na ovaj nacin.

 

Mobilni Internet – Ako se sjećate pametnih telefona od Nokie, Palma i Blackberrija u 2006 onda znate da je mobilni internet bio obična glupost. Internet na mobilnom telefonu koji vam je sada normala je tu zahvaljujući iPhoneu.

Mobilna Fotografija i Videografije – Apple, naravno, nije izmislio foto aparat ili video kameru ali je definitivno promjenio način na koji se slikamo te broj fotki koje napravimo svaki dan. Prije iPhona, kao i aplikacija za fotografiju, slikali ste se na zabavama, za rođendane i još par drugih dana u godini. Sada se slikate svaki dan.

iPad – Kao što znate Microsoft je neuspjelo napavio prvi tablet godinama prije iPada. Niko ga nije ni primjetio. Da nije bilo iPhone te drugih beneficija koje spominjem u ovom postu, iPad bi vjerovatno završio na isti nacin. Bilo je potrebno navići ljude na touch uređaje te im dokazati da je budućnost u malim uređajima a ne računalima. iPhone je nedvojbeno pomogao sa tim.

Retina Zaslon – Ako već nemate Retina zaslon onda možda i ne znate što propuštate. Neki će reci zaslon je zaslon, ali kada Apple nesto uradi cijela industrija prati njihovim stopama. Mozete biti zahvalni iPhonu za revoluciju mobilnih zaslona na svim platformama. Osim iPhona, Retina zaslon je sada i na iPadu i MacBook Pro računalima ali će uskoro biti i na svim ostalim uređajima.

Siri – Odlične kopije Siri na Android i Windows Phone platfromama ukazuju nam da će glasovna interakcija sa uređajima postati budućnost. Veoma skoro će te pričati sa svim elektronskim aparatima, počevši sa televizorom i autom (vrlo skoro). Ne zaboravite da je iPhone kriv tome.

Windows Phone i Android – Da, da, da nije bilo iPhonea nebi postojali ni Galaxy S, ni Droid ni Evo ni Lumia. Ovi i gotovo svi ostali mobilni uredjaji su izravni odgovor drugih proizvođača na uspjeh iPhonea.

Windows CEO, se smijao kada je izašao iPhone za kojeg se u to vrijeme tražilo basnoslovnih 500$. Sada svaki moderni pametni telefon košta minimalno toliko, ako ne i više.

Google je radio na Android OSu i novom mobilnom telefonu koji je radio na principu, a i izgledao,  kao Blackberry modeli Bold i Curve, koji su u to vrijeme bio najprodavanji poslovni mobilni telefoni. Android OS nije trebao biti touch based operativni sustav, promijenjen je nakon što je iPhone izbačen na tržište.

Orginalni Google smart phone koji nikada nije vidio svjetlo dana.

No, naravno, postoji još desetine drugih inovacija koje je Apple donio masama te promjenio način na koji živimo i radimo i to sve zahvaljujuci iPhoneu ali o tome drugi put. No recite mi što vi mislite? Kako je iPhone promjenio vaš život? Što najviše volite na iPhonu ili bilo kojem drugom uređjaju? Bez čega ne bi mogli?

I što reći na kraju? Ostavljam vas sa ovim 15 minutnim videom keynotea na kojem je prvi put pokazan iPhone.

Sretan peti rođendan!

 • Darko_Omizio

  Predstavljen je 9.lipnja , a na danasnji dan prije 5 godina je pusten prvi iPhone u prodaju….

 • Miško

  5 godina ga želim, i za par dana ću si ga uzeti od frenda (3gs).. slažem se s tobom u svemu što si napisao.. btw, samo imaš greškice u tipkanju u postovima..

  • Sorry na greskama. Urednice nisu jos stigle sve prepraviti. Nadam se da ce uskoro :)

 • Gaby

  Joj daj ajde kakav rođendan
  OMG

  • Dan na koji se rodio iPhone ??? OMG