Saturday, 23 October, 2021
Home >>> Apple >>> Sto Je HDR Photografija I Kako Izgleda Na iPhone-u
hdr6

Sto Je HDR Photografija I Kako Izgleda Na iPhone-u

Sto Je HDR

Jedan od odlicnih dodataka iOS-a 4.1 su HDR fotografije. HDR (high dynamic range) je fotografija koja je sastavljena iz vise fotografija u jednu. Da malo pojasnimo. Kamera uslika vise slika od kojih su neke mracne a neke svijetle. Onda ih spoji u jednu fotografiju da bi se napravio najboji efekat i fotografija koja najvise slici onome sto nase oko vidi u prirodi. Najbolji nacin da se ovo objasni je vizuelno. Pogledajte ove sljedece cetri fotografije. Pocevisi sa najtamnijom prema svjetilioj do na kraju sa HDR fotografijom.

Sljedeca HDR fotografija prikazuje gornje tri fotografije spojene u jedno. Gdje se grad u dnu vidi kao na najasvjetlioj slici a oblaci se vide kao na najtamnijjoj. Uzeti su najbolji dijelovi svake fotografije i napravljena je jedna HDR fotografija.

Jedna pored druge, za bolju usporedbu.

HDR Nista Novo

HDR fotografija nije nista novo. Profesionalni fotografi je koriste vec godinama ali za razliku od sada, prije je trebalo puno vise vremena da se izradi jedna takva HDR fotografija. Prije je fotograf morao uslikati istu sliku na vise razlicitih nacina sa taminje prema svijetlijoj mjenjajuci postavke na kameri te je onda prebaciti t u Photoshop ili neki durgi graficki program i tamo je sastaviti. Taj je proces ponekad trajao satima.

Onda prije par godina pocele su se pojavljivati profesionale kamere sa HDR Foto opcijama. Gdje kamera automatski ovo uradi i bez Photoshopa.

A sada to isto radi iPhone kamera. Zasto je HDR tako vazan odjednom? Do sada niko nije napravio HDR direktno na mobilnom telefonu. HDR kamere su jako skupe i vecina ljudi ih nisu mogli priustiti. Medjutim sada sa 300 miliona iPhona prodanih po cijelom svijetu svi imaju pristup HDR-u.

Nije Za Svaku Sliku

Kao is sve ostalo ni HDR nije perfektna opcija. Kao i ostale kamere iPhone uslika 3 brze fotografije. Od svijetlije ka tamnijoj. Onda napravi HDR foto iz te tri i spremi vam HDR photo i originalni iPhone foto tako da mozete da izaberete koja vam se vise svidja.

U cemu je problem. Problem sa HDR je u tome da je samo dobra za staticne predmete. Sto znaci ako mrdate ruku dok slikate ili ako slikate objekat u pokretu tri slike ce biti malo drugacije jedna od druge i zbog toga ce vam HDR napraviti cudnu sliku sa nekim cudnim sjenama.

Sljedeca slika je uslikana u hodu. Kao sto vidite neke cudne stvari se desavaju na njoj. Drvece izgleda cudno. Auto koje je u pokretu ima duha iza sebe. Crte na cesti se ne poklapaju etd.

U svakom slucaju iPhone vam daje opciju. Originalna slika ili HDR. Sami odlucite. Nazalost HDR opcija je samo moguca pocevsi sa iPhonom  4 i dalje.

Da bi upalili HDR opciju, ukljucite kameru te kliknite na “options” te na “HDR On”. To vam je to.

Sto vi mislite o HDR fotografiji? Da li je koristite cesto ili vise volite obicne slike?

  • MisoKovac

    Pa nema fotki…??? Samo praznine.

    • Miso si na mobilnoj verziji stranice?

  • hrvoje

    a zasto kada se spoji iPhone (u ovom slucaju 5s) na pc i uradi rucno copy-paste slika bude obicna slika prebacena, a ne HDR iako je od slikama na iPhone-u vidljiva samo HDR slika…znaci zelim prebaciti ovu bolju sliku gdje su puno bolji efekti, a on meni prebaci normalnu obicnu sliku iako neman dvije duple?

    pozzz