Monday, 19 August, 2019
Home >>> Cydia >>> Što je SHSH Blob, zašto je toliko bitan i kako ga pohraniti za buduće inacice iOSa?
shsh

Što je SHSH Blob, zašto je toliko bitan i kako ga pohraniti za buduće inacice iOSa?

Svaki put kada Apple izbaci novu inacicu iOS-a, imate opciju da nadogradite (upgrade) sistem ili da ostanete na staroj verziji. Ako imati Jailbrekan iPhone i ako nadogradite inacicu Apple/iTunes vam neće dopustiti da se vratite na staru verziju.  Zašto?

 

Apple koristi elektronski potpis vašeg telefona da prati koji telefon imate i koja je zadnja inacica iOS-a koju imate. Taj elektronski potpis se zove “SHSH Blob”. Ako Apple vidi da ste na verziji 5.1 neće vam dozvoliti da se vratite na verziju 5.0.1. Zašto? Zato što svaka nova verzija iOS-a zakrpi rupe u sistemu koje dozvoljavaju da se iPhone jailbreakira i otključa i tako koristi na telefonskim mrežama od kojih Apple ne zarađuje novac i sa kojima nema ugovore. Ako niste sigurni koja je razlika izmedju Jailbreaka i otključavanja telefona, pogledajte ovaj post.

Naravno, sve do iOS-a 5.1, postoji način da se ova prepreka zaobiđe. Kako? Treba da sačuvate SHSH Blob odnosno vaš elektronski potpis. Ako imate taj potpis možete se vratiti na verziju iOS za koji imate potpis. Dakle, ako slučajno upgrade-ujete vaš iOS na telefonu, moći ćete se vratiti na prethodnu verziju. Apple korisiti ovu zastitu pocevsi od iPhonea 3GS, te ce je vjerojatno nastaviti koristiti i na budućim verzijama iPhone-a. Stoga, ako imate originalni prvi iPhone 2G ili iPhone 3G ne morate misliti o ovome.

Postoje dva načina da se sačuva SHSH Blob:

PRVI NAČIN:

Prvi način je da to uradite pomoću Cydia-e. Ako ste ikada Jailbreakali svoj iUredjaj, onda znate što je Cydia.  Kada uđete u Cydia-u po prvi put, Cydia će vas pitati da vam automatski pohrani SHSH Blob. Pitanje će glasiti “Make my life easier, thanks!” i vidjet ćete veliko dugme na vrhu: “Yes, make my life easier”. Pritisnite ga i Cydia će vam automatski pohraniti SHSH blobove za svaku nadolazecu inacicu iOS-a. Ove SHSH blobove onda mozete koristit da napravite downgrade na nizu verziju.

Da biste provjerili koje verzije SHSH blobs-a imate, pogledajte na vrh prvog zaslona u Cydia-i. Tu će vam pisati sve inacice koje su pohranjene na Cydia-im serverima.  Ako vas zanima kako da se vratite na stariju verziju pogledajte nasu downgrade sekciju.

DRUGI NAČIN:

Drugi način je korištenje programa koji se zove “TinyUmbrella“. TinyUmbrella će vam pohraniti SHSH Blobs i treba vam samo par minuta da se cijeli proces obavi. Za razliku od Cydiae, TinyUmbrella vam dozvoljava da pohranite SHSH Blob fajle direknot na vase racunalo.

Par stvari koje treba da znate:

1. Nije bitno da li imate jailbroken iPhone ili ne.

2. Nije bitno koju verziju iOS-a imate.

3. TinyUmbrella će pohraniti SHSH Blobs-e na vaše računalo, a postoji opcija da ih pošaljete na Cydia server ako želite. (preporučljivo)

4. U slučaju da Cydia-ini serveri padnu, uvijek ćete imati SHSH Blob na svom računalu.

Više informacija te posljednju verziju i system requirements možete naći na njihovoj web stranici.

Upute:

1. Skinite TinyUmbrella sa njihovog bloga. (izaberite verziju zavisno o računalu i operativnom sistemu koji koristite)

2. Otvorite program. (morate biti administrator na računalu da bi mogli otvoriti program)

3. Spojite iPhone. Čim ga spojite, TinyUmbrella će prepoznati koji telefon imate i automatski ga odabrati

4. Kliknite na “Save my SHSH” te odaberite folder na računalu u kojem želite da ga pohranite. (ili ga možete poslati na Cydia-u)

To je to. Cijeli proces traje nekoliko minuta. Vjerujte mi, zaista je lako ovo uraditi a veoma je korisno – svako bi trebao imati kopiju svojih SHSH Blob na računalu za svaki slučaj.

TRECI NACIN:

Sada postoji i treci nacin za pohranjivanje SHSH Blobova putem iFaith Alata. iFaith je noviji alata napravljen od strane popularnog iPhone Hackera iH8Sn0w koji nam je takodjer donio Sn0wBreeze Jailbreak Alat. Proces je takodjer jednostavan kao i prva dva. Detaljnije upute kako spremiti blobove putem iFaith alata mozete naci ovdje. “Kako spremiti SHSH Blobove putem iFaith Alata”

U slučaju da imate  bilo kakvih pitanja, ostavite komentar.

Ako vam je ovaj tutorial pomogao, možete lajkati našu Facebook stranicu ili nas pratiti na Twitteru, te  nas time učiniti dostupnijim većem broju ljudi kojima će naša pomoć i tutorijali koristiti. Također  se možete prijaviti da sadržaj sa novostima dobijate na e-mail ili pratiti naše video tutorial na YouTube-u.

 • Maki

  zasto meni u cydiji na vrhu pise SHSH 4.2.1 a imam 4.1 verziju od kad sam kupio iphone? samo sam napravio jailbreak i stisnuo to make my life easier i ocekivao da ce mi na vrhu onda napisat shsh 4.1

  • Stolac

   Prestali su potpisivat 4.1,nisi ih ugrabio na vrijeme.

   • Slobodan Bobe Stojilovic

    imam ios 7,kako mogu vratiti stari ios 6 ?
    i da li je to uopste moguce..???

 • jeli to ono sto pise zelenim slovima sitnim skroz na vrhu cydie. Ja se nesjecam da sam ikad klikno “make my life easy”. Zelenim sitnim slovima pisu mi sve verzije ios-a 4 do 4.3.1 koje imam

 • liberman

  da imam problema, sad ne mogu updatat na 4.3.3. javlja mi grešku 3194 i prekine update!!

  kad potražim okolo kako riješit kaže da idem u host file i promjenim tj dodam redak nešto

  74.208.105.171 gs.apple.com i usnimim, al kao moram bit admin, i jesam admin al mi ne da da brljam po hostu! pa da ga stavljam u recovery mode pa dfu mode!! Nakon Vašeg članka, sam zaključio da samo snimim taj shsh blob i to je to, a ne da ću imat ne znam kolikih problema, meni je problem, možda nekon nije. sad sam na ios 4.3.1 htio bih na 4.3.3. jer je iphon počeo zajebavat, izbacivat iz aplikacija sam tak, pa se pojavi crni ekran kad ga otključam opet crni ekran pa ga moram gasit…. sxanje! Nit je brejkan nit niš kupljen prije 3 mj u tmobile!! aa može netko pomoć, hvala!

  • liberman

   # Copyright (c) 1993-2009 Microsoft Corp.

   #

   # This is a sample HOSTS file used by Microsoft TCP/IP for Windows.

   #

   # This file contains the mappings of IP addresses to host names. Each

   # entry should be kept on an individual line. The IP address should

   # be placed in the first column followed by the corresponding host name.

   # The IP address and the host name should be separated by at least one

   # space.

   #

   # Additionally, comments (such as these) may be inserted on individual

   # lines or following the machine name denoted by a ‘#’ symbol.

   #

   # For example:

   #

   # 102.54.94.97 rhino.acme.com # source server

   # 38.25.63.10 x.acme.com # x client host

   # localhost name resolution is handled within DNS itself.

   # 127.0.0.1 localhost

   # ::1 localhost

   74.208.10.249 gs.apple.com

   OVO MI PIŠE!

   ….hosts.txt

   you don’t permission to save in this location.

   Contact the administrator to obtain permission.

   Would you like to save in the My Documents folder instead?

   Administrator sam na ovom računalu, i ne znam zašto ne će!

   • liberman

    a sad ga nakon svih vaših savjeta ne mogu ni upalit!

    • liberman

     uspio upalit ali nikako ne mogu napravit update na 4.3.3.

     • SHSH Blobovi nemaju nikakve veze sa tvojim problemom. Kao smo vec napisali u artiklu o toj gresci (
      http://www.omizio.com/jailbreak/greska-3194-error-3194
      /
      )
      moras izbrisati adresu koja ne dozvoljava iTunes-u da potpise digitalni potpis koja ti je u host fajlu. Molim te procitaj jos jednom, tamo ti sve pise. Prema tvom objasnjenu mislim da nisi administrator na racunalu, posto nebi dobiavo gresku da nisi ako jesi. Mozda bi trebao probati na drugom racunalu….

     • Usa11

      Ma i meni je isti problem na racunalu, ja sam jedini korisnik, ja sam ga kupo i samo ga ja jasem, a opet me zeza i kaze da nisam ja admin, sta je sad to. ?

      Kako sad to popraviti??

     • Usa11

      Ma nasao sam ja kako da budes admin, samo klikni desnim klikom i pojavit ce ti se ” Run as administrato” to uradi i idi dalje.

      sretno ako vec nisi zavrsio. :)

    • liberman

     uspio upalit ali nikako ne mogu napravit update na 4.3.3.

 • Miran

  Imam ios 4.3.4 i nemam SHSH Blob (tinyumbrella kaže da ih nema). Dali je bilo kako moguće vratiti se na 4.3.3 ili bilo koji drugi?

  • Usa11

   E jarane i ja sam u istom problemu jos se kod mene gasti tj: restartuje vise puta na dan. Postavlja se pitanje kako se vratiti na stari ios 4.3.3 ili nizi?

   Hvala za pomoc

  • Darko_Omizio

   Ako si imao već prije JB onda ti je vjerojatno cydia sprmila SHSH Blobs… A ako nisi onda na zalos ostaje ti čekati dok ne izadje iOS 5

   • gogo04

    Zbog cega ne mogu da vratim 6.1.3 na 6.1.2 a imam shsh ?

 • KAIM

  kada bi trebao izaci untetherd jailbreak za IOS 6

  • Za sada nema nikakvih naznaka o tome. Ako izadje bice prvo za 3gs i 4.

 • Toni

  Zanima me da li iPhone 3G max.podržava iOS verziju 4.2.1 ili može ic i na 5.x.x?
  Hvala