Tuesday, 17 May, 2022
Home >>> Apple >>> Kvartalna konferencija za Apple-ove radnike – ko je naljutio Steve Jobs-a?
steve-jobs-one

Kvartalna konferencija za Apple-ove radnike – ko je naljutio Steve Jobs-a?

Apple je danas imao svoj tro-mjesecni telefonski razgovor sa svojim radnicima  na kojem su se odgovarala razlicita pitanja o proizvodima, marketingu, zaradi, statistikama i gdje Apple sebe vidi u buducnosti. Nista neobicno posto mnoge velike kompanije ovo rade da bi im radnici znali ste se desava i kuda se kompanija krece. Obicno ove razgovore vode razliciti poslodavici, sefovi i direktori i prilicno su dosadni ljudima koji nerade za tu kompaniju. Danas na svacije iznenadjenje na telefonu se pojavio CEO Apple-a  Steve Jobs. Jobs je pricao o mnogim stvarima u Apple ali je takodjer imao par odabranih rijeci za svoju kompeticiju i vjerojatno je naljutio Google, RIM, Windows i ko zna koga jos ne.

Steve Jobs o Apple TV-u:

Jobs se pohvalio da je u 18 dana od kako je Apple TV izasao prodano 250,000 komada. Ako nastave ovako prodace se 1 miliun u dva mjeseca sto ce napraviti 100 miliuna dolara profita. Dali je ovo stvarno toliko puno za Apple ili je Jobs mislio da ce prodati vise?

Steve Jobs o 7 inch Mobilnim Tabovima

Jobs se na danasnjem razgovoru podrugivao sa 7 inch tabletima, nazivajuci ih DOA (dead on arrival) i gubitkom vremena. Govoreci naravno o novom Samsungu Galaxy S  Tab-u koji treba da se pojavi na Americkom trzistu za koji dan.  Jobs je rekao da 7 inchi je premalo za tablet a preveliko za mobilni uredjaj. Takodjer da se sazaljeva na programere koji sada prave aplikacije za njega, posto ce biti beskorisne za godinu dana. U svakom slucaju Jobs je poslao veoma jasnu poruku svima – Nikada ne izlazi 7 inchi iPad.

Steve Jobs o 20 biliona dolara kvartalnom prikodu

Apple je napravio 20 Miliardi dolara  u zadnja 3 mjeseca sto je bolje nego icije ocekivanje.

  • 3.89 miliona Mac-ova (gore  27% )
  • 9.09 miliona iPod-a (dole 11%)
  • 14.1 miliona iPhone-a (gore 91%) Skoro duplo od proslog tro-mjesecja. To je oko 156,000 na dan.
  • 4.19 miliona iPad-a (puno sa obzirom da su orginalno mislili prodati 5 milliuna iPad-a cijelu godinu a ne u jednom tromjesecju)

Steve Jobs o Androidu

Najbolji dio cijelo poziva je bio kada je Jobs ljutito pricao o Androidu oko pet minuta nazivajuci ga “Fragmented” u komadima i objasnjavajuci kako je uzasan za programere zato sto postoji preko 100 razlicitih verzija na preko 150 razlicitih uredjaja. Jobs je takodjer rekao da je puno lakse programirati za iOS uredjaje zato sto koriste isti operativni sistem i veoma slican hardware, gdje Android sebe zove otvorenim sistemom a njegovi developeri moraju testirati programe na preko sto uredjaja umjesto da se koncentrisu na programiranje. Takodje je napomenuo kako Apple ima jedan App Store gdje Android ima vise nego jedan i ostali proizvodjaci telefona otvaraju svoje Andorid trgovine. Na kraju krajeva kornici ovih uredjaja pate radi toga.

Taj dio poziva mozete cuti ovdje.

Jobs je takodjer pricao o drugim stvarima kao o Flash-u i RIM Blackberry-ju.

Ako ste zainteresovani, cijli poziv preko sat vremena duzine se moze cuti na Apple.com