Saturday, 26 September, 2020
Home >>> Apps >>> Zaključavanje landscape moda na iPhone-u – upute
iphone-home-land

Zaključavanje landscape moda na iPhone-u – upute

Vjerujem da ne postoji nitko od korisnika iPhonea, tko bar jednom u toku korištenja svog ljubimca nije poželio da mu se ne rotira zaslon u tjeku korištenja u ležećem položaju. Za sve nas ljenivce, koji često svoj iPhone koristimo zavaljeni u krevet ili udobnu fotelju, evo jednog tutorijala kako zaključati iPhone od rotacije u landscape mod. Inače korisnici iOS-a 4.x imaju ovu opciju integriranu u svom iOS-u, dok korisnici sa nižim iOS 3.x.x imaju altirnativno riješenje uz pomoć malog i korisnog SB toggle-a koji se može besplatno download-ovati sa Cydia.

Želim vam napomenuti da korisnici sa iOS 4.x ne moraju imati jailbreak-ani iPhone, dok oni sa iOS 3.x.x moraju imati jailbreak-an iPhone. Za sve one koji još ne znaju koje prednosti jailbreak nosi sa sobom, mi smo se potrudili dati neke od osnovnih razloga zbog kojih prednost dajemo jailbreak-anom uređaju.

Počet ćemo prvo sa korisnicima iPhone-a koji rade na iOS 4.x. Iskreno ja sam prije neki dan slučajno zaključao landscape mode i morao sam potražiti pomoć prijatelja da to isključim. To je glavni razlog zbog kojeg sam se odlučio napisati ovaj post, jer postupak zaključavanja i otključavanja landscape moda je sasvim jednostavan, ali sam siguran da većina korisnika ne zna da uopće tu opciju ima u svom iOS-u. Kao što svi znamo tvornički je podešeno na svakom iPhone-u da dvostrukim brzim pritiskom na Home taster pokazuje nam se dock traka sa nedavno korištenim aplikacijama. Znači neka vrsta prečaca za prosječne korisnike iPhone-a. Kada dva puta brzo pritisnete Home taster zaslon će vam izgledati ovako:

Lock landscape mode

Nakon toga, dovoljno je da povučete ovu dock traku u desno i otvorit će vam se sljedeći zaslon:

Lock landscape mode

Dovoljno je da tapnete na krajnju lijevu ikonicu i vaš iPhone će zaključati svoj landscape mod, a vama će se u gornjem desnom kutu pojaviti mali lokot(katanac) uokviren ovom strijelicom. Za otključavanje landscape moda uradite ponovite ovaj proces i nestat će vam lokot(katanac) u gornjem desnom kutu zaslona.

Za sve vas druge, koji ste ostali na iOS-u 3.x.x, također postoji solucija za zaključavanje landscape moda. Odite u Cydia-u te u Search baru utipkajte Rotation Inhibitor i ponudit će vam se aplikacija iz BigBoss repo-a:

Landsape mode lock

Nakon ovoga, tapnite na aplikaciju, a zatim na install u gornjem desnom kutu. Nakon uspješno obavljene instalacije te restartanog springboard-a, možete početi sa korištenjem ovog SB toggle-a. Otvorite vaš SB settings i primjetit ćete novu ikonicu u njemu koja se naziva Rotation. Kada je zelene boje landscape mod vam je aktiviran i možete ga uredno koristiti, a dok je crven lanscape mod je isključen i kao i korisnici iOS-a 4.x imat ćete u gornjem desnom kutu svoga zaslona nacrtan lokot(katanac).

Landscape land lock

Naravno da bi koristili ovaj SB settings toggle, morate imati instalirani SBsettings aplikaciju, koju možete isto naći besplatno u Cydia-i.

Jednostavna i korisna aplikacija, koja nam može zagorčati život, ako je aktiviramo, a ne znamo isključiti…zar ne??? ;-)))

Nadam se da je ovo jedan od tutorijala koji će svima, bez iznimke, dobro doći. Ako jeste dajte nam svoj like na fejsu ili twitter-u i time nas učinite dostupnijim ljudima kojima bi naša pomoć dobro došla.

 • Deni443211221

  odlična fora za zaključavanje landscape mod-a. fakat to nisam znao.

  • Deni443211221

   odnosno portrait moda

 • Kazakhstanac

  odlicna fora, samo sto meni zakljucas portrait mode,prebaci iz landscapea i zakljuca…

 • Geod Marko

  Moram priznati da već danima pokušavam na 4.2.1. otkljucati rotiranje zaslona ;)! A sto je najgore, već sam se susreo prije koji dan sa tim ”button”-om (imam iPhone tek nekoliko dana)! Dobro dođu takve male uputice na ovoj stranici za nas početnike. Ukoliko za to zaslužni čovjek nije plačen za davanje početničkih trikova, tim još veće pohvale i zahvale! Samo tako nastavi ;). Marko

 • tweety

  evo mi je puni pomoglo ne mogu vjerovat da se ubijam trazeci rjesenje a tako lako…hvala

  • Nema na cemu. Drago nam je da mozemo bar malo pomoci :)

 • Tihana

  Hvala na pomoci…