Monday, 16 May, 2022
Home >>> Apple >>> zToggle – Po želji uključite i isključite multitasking i homescreen wallpapers opcije na svom iPhone-u
iphone 4.0 launch 1

zToggle – Po želji uključite i isključite multitasking i homescreen wallpapers opcije na svom iPhone-u

Još i danas prisutno je razočarenje kod vlasnika iPhone-a 3G zbog činjenice da niti jedna firmware verzija četvrte generacije iOS operativnog sistema nije sasvim idealno optimizirana za korištenje na njihovom telefonu, a tu je i nedostatak fabričke podrške za multitasking i homescreen wallpaper-e. Razlog ovome je nedostatna brzina procesora te samo 128 mb RAM memorije, ali to razočaranje ne čini posebno manjim. OK, svi koji ste jailbreak-ovali svoj 3G imali ste mogućnost da ove dvije pomenute opcije (zajedno sa opcijom battery percentage) naknadno dobijete na svom ljubimcu uz pomoć nekog od dostupnih jailbreak alata. Oni koji su pribjegli tom rješenju, u najvećem broju slučajeva, primjetili su gubitak brzine svog uređaja i otežan odaziv na komande. Najpraktičnije bilo bi multitasking i homescreen wallpapers opcije uključivati i isključivati po želji i trenutnoj potrebi direktno sa svog iPhone-a, a upravo to vam omogućava aplikacija iz Cydia-e koja nosi naziv zToggle.

Da bi koristili ovu aplikaciju potreban vam je jailbreak-ovan iPhone/iPod Touch koji radi na iOS verzijama od 4 pa na više, a instalirati sa Cydia-e je možete potpuno besplatno.

Aplikacija dolazi sa samo dvije opcije: enable/disable multitasking te enable/disable homescreen wallpapers. Nakon što odaberete neku od tih opcija od vas će se tražiti da napravite respring da bi one postale djelotvorne. zToggle nudi vam ove opcije ne samo na iPhone-u 3G nego i na modelima iPhone 3GS te iPhone 4, iako, pored najbolje volje, ne vidim kako bi mogla koristiti vlasnicima potonja dva uređaja, posebno iPhone-a 4. Osnovna ideja iza aplikacije je da vlasnici 3G modela ne trče odmah na RedSnOw da bi dobili ove opcije nego ih mogu uključiti ili isključiti u svako vrijeme. Nakon upgrade-a na iOS 4.2.1 veći broj korisnika primjetio je nedostatke u radu popularne aplikacije Winterboard, a konkretnije njene učestale nemogućnosti da omogući korištenje wallpaper-a na homescreen-u tako da ova aplikacija može biti i spas svima vama koji ste iskusili sličan problem. zToggle lično sam testirao na iPhone-u 3G koji radi na iOS 4.2.1 te bio sasvim pozitivno iznenađen. Nakon uključivanja obje opcije nisam primjetio konkretno usporenje svog uređaja, multitasking i homescreen wallpapers funkcioniraju savršeno i bez primjetnih bug-ova. Kad je multitasking u pitanju dužan sam vam dati jedno upozorenje. Naime, ako ovu opciju uključujete naknadno na iPhone-u 3G nemojte gubiti iz vida da je to uređaj koji pod normalnim radnim okolnostima ima samo oko 50 dostupnih mb radne memorije, tako da vam savjetujem da ne očekujte čuda. Multitasking optimalno radi kada su pokrenute dvije, u najgorem slučaju tri aplikacije ili igre, za više njih jednostavno je potrebno i više RAM-a. Moj savjet vam je da multitasking koristite umjereno i to u situacijama kada, na primjer, igrate neku igru, a želite na brzinu odgovoriti na SMS ili email, eventualno provjeriti neki podatak na internetu. U tom slučaju vaš iPhone 3G sasvim lako će izaći na kraj sa zadanim zadatkom i to bez naročito uvećane potrošnje baterije.

Omizio.com trudi se da svakodnevno za Vas, naše čitatelje, obezbijedi zanimljive sadržaje, ako vam se naš rad dopada možete nas pronaći i na Facebook-u i Twitter-u, dok su korisni video tutoriali za vas dostupni i na našem YouTube kanalu.

 • Zeljko Sibalic

  Imam 3g,os4.1.Pa evo jedno rijesenje koje je meni pomoglo i stvarno je super. Dugo sam vremena pretrazivo google ali samo sam jedno nasao i meni radi odlicno. U Cydii skinite MyOs i to je to. Miltitasking,homescreen wallpapers i jos neki sitnica koje mozete ukljucit i iskljucit kad pozelite. A winterboard vise nikad necu ukljucivat jel stalno steka,neki bugovi,uh.

  • Bazajaska

   Na mom 3G nemogu instalirati zToggle sa cydie. Kad mi ponudi opciju install, stisnem i kad treba da mi da opciju confirm u gornjem desnom kutu nje nema, probao 10.tak puta…

   • Zeljko Sibalic

    Probaj sto i ja MyOs

    • Bazajaska

     Sad tek vidim, oba dvije App su za OS 4.+ a ja imam OS 3.1.3

     • Anonymous

      Pa da, nema ti nikakvog efekta sa iOS 3.1.3 jer taj ni u jednom modelu nije nudio multitasking i homescreen wallpapers.

   • Anonymous

    Zna se desiti da Cydia tako zeza, probaj MyOS kao što Željko kaže ili nađi na netu .deb file za zToggle pa ga SSH-om stavi u /var/root/Media/Cydia/AutoInstall (kad napraviš reboot telefona aplikacija ti se sama instalira)

 • Dali netko zna dali postoji kakv task kill ta ip4

  • Ima odlican Cydia tweak pod imaenom “removeBG” Odlicna stvarcica…To spojeno sa ‘Activator’ tweakom je prava stvar. Ja samo pritisnem i drzim home dugme dvije sekunde to kill all the tasks. Takodjer mozes birati koej aplikacije zelis da ostavis otvorene… ako ti neke uvjek trebaju….Budem napisao tutorial….