Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Apple >>> iTunes >>> Sinkronizacija iPhone-a i iTunes-a
iTunes

Sinkronizacija iPhone-a i iTunes-a

Obzirom da smo dobili dosta upita od korisnika, riješio sam napraviti jedan tutorijal o iTunes-u, koji će vam mnogo pomoći oko sinkronizacije kontakata, aplikacija i glazbe. Naime, dosta vas je imalo problema sa kontaktima, pa su vam se pri sinkronizaciji iPhone-a gubili novouneseni kontakti i zamjenjivani sa kontaktima iz vašeg računala. Također, postojao i problem iste prirode prilikom sinkronizacije aplikacija i glazbe. U ovom tutorijalu ću vam prikazati postupak koji trebate slijediti kada prvi put sinkronizirate svoj iPhone sa iTunes-om, a svaka daljnja sinkronizacija biti će jednostavna i neće vam se događati gore navedeni problem.

Naravno, svi znate da za sinkronizaciju svog iPhone-a sa iTunesom, ne morate imati jailbreak-an iPhone. No, za sve one koji nisu sigurni u prednosti koje sam jailbreak nosi sa sobom, ekipa Omizio team-a se potrudila za vas predočiti neke od najvećih prednosti koje jailbreak donosi na vaš iUređaj. Ako niste sigurni koji su jailbreak alati adekvatni za vaš uređaj, na našoj stranici Jailbreak selector možete pregledati listu dostupnih jailbreak alata, poredanih po modelima IPhone-a.

Ako prvi put radite sinkronizaciju svog iPhone-a sa iTunes-om, ili ako vam se pak sinkronizacijom gube kontakti, aplikacije i glazba, onda slijedite ove upute. Spojite vaš iPhone sa računalom, te ako vam se iTunes ne pokrene automatski, pokrenite ga ručno. Čim pokrenete iTunes počet će automatska sinkronizacija vašeg mobitela, no vi ju prekinite da vam se ne bi dogodila ista stvar kao i do sada. Također morate biti konektovani na internet da bi ste do kraja mogli pratiti korake iz ovog tutorijala.

Sinkronizaciju možete prekinuti na svom iPhone-u, ili pak na mali x u iTunesu u zaglavlju gdje piše da se odvija sinkronizacija.

Nakon što ste prekinuli automatsku sinkronizaciju, kliknite na ikonicu koja prikazuje vaš iPhone i otvorit će vam se zaslon sa opcijama na iPhone-u. Kao što vidite na slici, opcije koje vam se nude su Summary, Info, Apps, Ringtones, Music, Movies, TV Shows, Photos.

iTunes

Klikom na svaki Tab sa opcijama nudi vam se da čekirate ili ne opciju za automatsku sinkronizaciju. Dakle, za aplikacije, glazbu, slike ili bilo što drugo možete izabrati automatsku ili ručnu sinkronizaciju. Kada jednom obavite pravu sinkronizaciju, onda bez problema svaku opciju možete staviti na automatsku sinkronizaciju.

No zasad ćemo se zadržati na glavnom prozoru koji prikazuje summary. Ako scroll-amo do dna ovoga prozora vidjet ćemo sljedeće opcije:

iTunes

Moja preporuka je da sve opcije ostavite nečekirane iz razloga da vam se iTunes ne pali sam prilikom svake konekcije iPhone-a sa računalom, nego da sami palite svoj iTunes samo onda kada vam je potreban.

Prije bilo kakve sinkronizacije, odite na lijevu stranu zaslona gdje vam je prikazan vaš iPhone te kliknite desni klik i otvorit će vam se sljedeći pod-meni:

iTunes

Prvo odaberite opciju Back up, da bi vam se svi kontakti, SMS poruke, lista poziva i slike iz mobitela uspješno sačuvale. Kada ste to uradili, ponovno idite na desni klik, ali ovoga puta odaberite opciju Transfer Purchases da bi vam se sve legalno kupljene i besplatne aplikacije skinute sa iTunesa prebacile sa mobitela na iTunes. Ako niste autorizirali svoje računalo sa ovim iPhone-om to možete učiniti na opciji Store-à Authorize this computer. Kada ste sve napravili možemo se ponovno vratiti na Tabove koje nam se nude na glavnom zaslonu iTunesa.

Idući Tab je Info, a na njemu možete izabrati sinkronizaciju svojih kontakata. Ako ste uspješno obavili prethodni korak Back up, onda bez brige možete čekirati opciju Sync Addres Book Contacts, a onda kliknite na Sync u donjem desnom kutu. Sada ste uspješno sinkronizirali svoje kontakte iz mobitela sa kontaktima u računalu, te svaki idući put pri pokretanju sinkronizacije, kontakti će vam se sinkronizirati i imenik će se dopuniti novim kontaktima, bilo da ste novi kontakt unijeli u mobitel ili u računalo.

iTunes

Idući Tab koji nam se nudi je Apps. Ovdje bi trebali biti obazrivi svi koji koriste nelegalne aplikacije, jer će se pri sinkronizaciji sve izgubiti. Riješenje vam je da te aplikacije, downloadirate na svoje računalo, te da ih pokrenete sa iTunesom prije sinkronizacije. Ukoliko ste zadovoljili sve gore navedene uvjete i odradili uspješno process Transfer Purchases, možete čekirati opciju Sync Apps. Ovime će se sve aplikacije sinkronizirati, te svakom idućom sinkronizacijom iTunes će se prilagođavati iPhoneu, s tim što je dobra stvar da se aplikacije koje ste izbrisali na iPhone-u neće izbrisati i na Itunes-u, nego samo neće biti čekirane.

iTunes

Idući Tab koji nam se nudi je Ringtones.  Sve ringtonove koje ste download-ovali sa internet jednostavno markirajte i prevucite u gornji desni kut iTunesa gdje piše Library. Time ćete kopirati sve postojeće ringtonove u iTunes. Ovo isto vrijedi i za glazbu, filmove, TV Shows i slike. Kada ste to uspješno uradili, te upotpunili svoju iTunes Library, možete slobodno čekirati sve opcije za automatsku sinkronizaciju, na svim Tab-ovima: Ringtones, Music, Movies, TV Shows i Photos.

Sada kada ste čekirali sve opcije za automatsku sinkronizaciju, kliknite na gumb Sync u donjem desnom kutu, ili ako to radite prvi put pojavit će vam se gumbovi Revert i Apply. Ako ste sigurni da ste sve odradili po uputama kliknite na Apply, ako pak niste odite na Revert pa cijeli process odradite ispočetka.

iTunes

Nakon što ste uspješno obavili sinkronizaciju svog sadržaja iz vašega iPhone-a, možete biti bez brige svaki idući put pri sinkronizaciji. Svaki put kad dodate novi sadržaj, bilo u iPhone, bilo u iTunes, svaki put pri novoj sinkronizaciji sadržaj će se instalirati i popuniti na uređaju na kojem fali. Znači ako ste instalirali novu igricu na svoj iPhone, prilikom iduće sinkronizacije igrica će se instalirati na iTunes i obratno. Zato se process i zove sinkroniziranje, jer se uređaji (iPhone i iTunes) međusobno dopunjuju.

Na kraju, nadam se da se slažete sa mnom da je iTunes je savršeno rješenje za sinkroniziranje iPhone-a sa računalom pod uslovom da se sinkronizacija prvi put obavi kako treba.

Ako vam je ovaj tutorial pomogao, te vam olakšao korištenje iTunes-om i oslobodio vas gubitka kontakata, aplikacija i slika, možete like-ti našu Facebook stranicu ili nas pratiti na Twiter-u, te  nas time učiniti dostupnijim većem broju ljudi kojima će naša pomoć i tutorijali koristiti. Također  se možete prijaviti da sadržaj sa novostima dobijate na e-mail ili pratiti naše video tutorial na YouTube-u.

 • bionda_omizio team

  Za sva dodatna pitanja i nejasnoće, možete mi se obratiti na komentarima…

  pozzz…

  ;-)))

  B

 • Maki

  a kako se filmovi stavljaju na iphone

 • Marijo Slačanin

  Pozdrav
  Nov sam u svemu pa me zanimaju par stvari:)))
  Ako imam instaliranu cidyu i programe sa nje, jel prilikom sinkronizacije sa itunesom gubim te programe, ili gubim samo one koje sam skinuo sa neta, tj crakirane:)))
  Hvala na odgovoru

 • seki77

  problem kod sinkronizacije: jailbreakan i4 sa greenpoisonom, ios 4.2.1. ima appsync ali neće sinkronizirati iz itunesa nijednu aplikaciju. pokazuje aplikacije na itunes na 4. stranici springboarda ali ih nema na telefonu. molim pomoć

 • burki222

  Pozdrav,

  Imam iPhone 4 jailbrejkan na 4.3.1 iOS-u.
  Problem je sta mi zadnja dva dana nece sinkronizirati apsolutno nista.
  Ubacim app u iTunes library stisnem sync apps,na iTunsu pise da je applikacija instalirana ali na iphonu nema niceg,isto je za pjesme i video.
  Koristim zadnju verziju iTunsa(10.2)
  Molim pomoć.

 • na novom računalu ne mogu napraviti onaj “transfer purchases” kaže da moram autorizirati računalo,  ali to sam već napravio imam oko 80 aplikacija  i masu glazbe moram to prebaciti na računalo inače iphone4 ios 4.1 imam i appsync 

  • Darko Vančina

   Nevidim razlog zasto ti neradi… Neznam kako si radio cijeli postupak.. Ja radim tako da desni klik na uređaj te zatim se Transer Pouches i sve normalno radi…

 • Alendora

  Zdravo.Imam novi HP lap top.Pitanje glasi- da lii moram da imam instaliran Microsoft outlook da bi iTunes mogao da mi sinhronizuje kontakte i notes sa iphonea

  • Ne. iTunes omogucava sinkanje kontakta na vise platformi. Sve su ti u postavkama pa odluci.

 • Goran

  IPad 2 – iTunes. Zaboravio sigurnosno pitanje!

  Zaboravio sam zapisati sigurnosno pitanje u iTunesu! IPad uredno spojen kablom sa PC om no želim skinuti free aplikaciju no traži i sigurnosno pitanje. Kako i gdje se mijenja pasvord ili sigurnosno pitanje?
  Logiran sam sa vlastitim računalom i gledam iTunes.

  • Pa kad kliknes na svoju email adresu u iTunesu i pojavi ti se login pop up, samo klikni na “forgot password” i prati upute. To ce ti omoguciti da promjenis password.

 • josip

  ja sam sad uradio syncronizaciju i izbrisale su mi se crackirane APP,sad cu ih ponovno instalirati,da li ce mi se pri iducoj sinkronizaciji opet brisati?

 • ivan

  itunes briše sve nelegalno kao što piše gore u tekstu. uključujući installous aplikacije. fuj

 • ana

  Moj iTunes je drugaciji i ne snalazim se. Svaki put kada zelim nesto sinkronizirati upozorava me da ce mi izbrisati datoteke s iPhonea. :/

  • marac_

   desni klik na iphone s lijeve strane pod devices i onda “transfer purchases” kako bi prebacio appove s iphonea koji nisu u itunesima, zatim tamo pod iphone/apps maknuti onu kvačicu s automaticly sync new apps i više nebi trebalo dolaziti do tog problema

 • Ivan

  ja konstantno imam probleme sa sinhronizacijom i naravno bez obzira sto je iphone spojen racunalo mi daje obavijesti da nije spojen iako sve vidim na ekranu … a najvise me kida file could not be writen … iako ga itunes prepoznaje i pokrece, na telefon mi nece prebacit …. nisam jos jailbreako uredaj posto je kod mene tek 2 tjedna … jos se ohrabrujem , ali bude li ovako i dalje, zao mi je idem na jailbreak i na flas i normalne filmove i usb prebacivanje filova ..

  • marac

   Prije bih rekao da ti je problem u kompu i njegovom operativnom sustavu nego u iphoneu.
   Imao sam par dana uređaj bez jb….to nije “to”. Puno hvala dev-teamu na jb

   • Ja se slazem? Da li je ovaj proces testiran na drugom racunalu?

 • loparanin

  pitanje..imam cca 850 slika veličine cca 2 Gb, također imam 112 vieda u trajanju u prosjeku oko 45 sec do 1 min..koji zauzimaju max. (i to ono vrh vrhova) 5 Gb, oko 50ak ukupne veličine oko 1.5 Gb aplikacija na mom Iphoneu 4 koji ima raspoložive memorije 14.7 Gb..znači imam upuno popunjenje oko 9 Gb..a meni javlja da je ostalo samo još 70 Mb free space..zašto se to događa?što puni ostatak memorije?kako izbrisati da se ne okrznu slike i videa?
  hvala

  • Nesto nisi dobro izracunao. Ima dosta alata koji ti mogu tocno pokazati sto ti je na iPhonu. Ne zaboravi da sam iOS zauzima do 2GB plus onda imas razlicite postavke za aplikacije itd.

 • davor

  Kako da iskljucim automatsku syh.. jer imam jailbreak pa da mi ne brise app stalno.

 • Matek2011

  Koja je to verzija iTunesa?

  • Sve verzije prije iTunesa 11.

 • Netopir

  Skinuo sam imenik sa moba(samsung s5230) na pc, sad trebam te brojeve da nabacim u iphone 5. Kako najjednostavnije da to uradim?

 • Niki 777

  Imam jedan problem imolim vas ako mozete da mi pomognete. Iphone 3 gs old-boot je u pitanju. Imao sam IOS 4.1 i prebacio sam ga na 5.1.1 ali nisam nikako mogao update preko itunes-a vec preko redsnowa i sad nece nikako da izvrsi sinhronizaciju. Samo pise “Cekanje pocetka sinhronizacije”i to je to. Prepozna ga ali nece da prebaci nista. Molim za pomoc

  • Hmm nisam siguran sto je to. Trebao bi napraviti restore nazad na 5.1.1. Zvuci kao software problem.

 • Lole

  molim pomoć…… ne mogu nikako sinkr., tj na 5-om koraku sinkronizacije (sinc. apps) zablokira i dalje nikako neće…. sve sam pokušala, isključiti, uključiti, resetirala sam I-phone… i opet ništa… inače, svu muziku sa i-phonea mi je prebacio na I-tunse, ali je više nemam u mobu, a slike koje hoću sa moba prebaciti na komp, uopće ih nema (kad se sa kabelom spojim na komp, pokaže mi praznu datoteku, a u mobu imamcca 900 slika) u čemi je problem??? upomoooooć??!!!

 • malena

  Imam jedan problem… Imam iPhone 4 i nikako ne mogu da prebacim slike na kompu ubacim kabal problem je u tome sto kada ubacim kabal u komp ne pojavljuje mi se ikonica da mogu da otvorim bilo sta…MOLIM VAS POMOZITE MI KAKO DA RESIM OVAJ PROBLEM UNAPRED HVALA

 • nakon sto sam napravila Apple ID (pravila sam ga bez kreditne kartice)nemogu opet ovlastiti racunalo zato sto trazi neke povratne infirmacije a iTunes mi je vec izbrisao doasta aplikacija s Iphona sta da radim hvalaaaaaaaaa unaprijed

 • NinaNicol

  Izbrisala sam jedan broj iz imenika(nazovimo ga Pero )i kad udem u kontakte njega nema…ali kad idem pisat poruku,gore gdje se pise broj(ako pritisnem prvo slovo P,ucita mi ga kao da je u imeniku..kako da to rijesim??

 • Elizabeta

  Kod mene je iTunes mslo drugaciji, nemam s lijeve strane ove opcije – izbornike i tako da ne vidim nigdje da na lijevoj strani stoji iPhon.
  Ja samo zelim prebaciti poruke i kontakte, a to mi nikako ne uspijeva.

 • nadja

  imam iphone 5c,pre dva dana ugasio se na pola sata,sam se upalio i od tada automacki brise sms poruke koje dobijam.ostane samo br.sa kog je poruka stigla.u cemu je problem???

  • Probaj prvo hard reboot. Drži home + lock gumb u isto vrijeme dok se ne ugasi. Onda ga upali i vidi jeli pomoglo. —

 • Emina

  Promijenila sam apple ID, medjutim ne mogu da uradim update besplatnih aplikacija koje su instalirane sa starim ID, da li se može to kako uraditi a da te izbrisem aplikacije?

 • Stasa

  Ne mogu da ovezem Iphone sa laptopo, sta treba da radim

 • chepotle

  Kako da prebacim poruke sa iphone 4 na iphone 6?