Friday, 30 October, 2020
Home >>> Apple >>> Koliko će Apple zaraditi na svakoj ApplePay transakciji?
apple-pay-passbook

Koliko će Apple zaraditi na svakoj ApplePay transakciji?

Prema novom članku koji je objavio Financial Times, Apple je za svoj novi servis mobilnog plaćanja, ApplePay, uspio “izboksati” dogovor koji nije viđen nikad ranije. Prema dobro upućenim izvorima Apple će od svake ApplePay transakcije imati proviziju od 0,15%.

Dickson Chu, čovjek koji je radio za PayPal te kasnije Google Wallet (Googleov servis mobilnog plaćanja), kaže kako je postignuti deal bez presedana u svijetu finansija, te da je činjenica da je Apple uspio ostvariti dogovor koji ni Google-u nije pošao za rukom, prilično iznenađujuća. Pretpostavka da će Appleova zarada od ApplePay servisa biti obilata stojala je od samih početaka, ali ovo je prvi put da čujemo o stvarnim ciframa.

Podsjetimo se, ApplePay je novi Appleov servis mobilnog plaćanja koji će moći koristiti vlasnici iPhone 6 i iPhone 6 Plus modela, te Apple Watch sata kada on konačno stigne na tržište naredne godine. Za početak će ApplePay biti dotupan samo stanovnicima SAD-a, a u narednom periodu očekuje se i ekspanzija ka Evropi. Pored šest najvećih banaka na teritoriji SAD, Apple je postigao dogovore i sa tvrtkama kao što su Visa, AmericanExpress, MasterCard, te vodećim trgovačkim i prehrambenim lancima trgovina.