Thursday, 1 October, 2020
Home >>> Apple >>> Koliko Google plaća Apple da upravo oni budu početna tražilica na iUređajima?
applegoogle

Koliko Google plaća Apple da upravo oni budu početna tražilica na iUređajima?

Još od predstavljanja prvog Android uređaja Apple i Google su ušli u rovove te i dan danas vode bitku čiji je ishod, u očima mnogih, jako neizvjestan. Međutim, kad je čisti posao u pitanju tinejdžerska prepucavanja nestaju ostavljajući pozamašne količine love na stolu. Ako ste mislili da saradnja između ova dva diva ne postoji, prevarili ste se.

Brzo pitanje. Koliko vas je na svome iPhoneu, iPadu iPod touchu promijenilo default tražilicu (Google) na Yahoo, Bing ili nešto drugo? Jedno, dvoje, niti jedno? Da, Googleova tražilica je prvi izbor za iOS inačicu Safari preglednika a, kako se danas ispostavilo, Google je tu privilegiju spreman platiti, dobro i masno platiti. Analitičar Ben Schachter tvrdi da je ta cifra zaokružena na milijaru dolara. Kad se oporavite od spomena ove skromne sumice pokušat ćemo je malo pojasniti.

Godišnje se diljem svijeta proda na desetine milijuna iUređaja. Njihovi korisnici, očigledno, vole da ih koriste za surfanje bespućima interneta a broj onih koji će kao tražilicu odabrati nešto drugo no Google je beznačajan. Na ovaj način internetski div generiše još više prometa na svojim serverima (a nemoguće je zanemariti apsurdnu količinu prometa koju dobija od korisnika drugih uređaja koji su sposobni zaploviti internetom) a Schachter smatra da zbog ove privilegije Google zaradi 1,3 milijarde dolara. Oduzmemo li milijardu koja je uložena, dobijamo 300 milijuna čistog profita.

Izvor: businessinsider.com

Featured image credit: wespeaknews.com

  • Marrioo

    Pa po meni Google je uredna tražilica i nebih je mjenjao za bilo koju. Za sada toliko.

  • Ivan

    Ne bih znao koja je tu matematika u pitanju ali ove brojke nisu nikako realne. Kad bi Google i dao milijardu zelembaća ne bih pristali sa zarade samo “300 milijuna” to je praktički profit od 30% a to je puno premalo za broj uređaja koji je vani i za iznos koji je uložen. 

  • Boy

    Nije sve u profitu, nesto je i reklami, rasirenosti medju korisnicima, ima tu vise toga od same zarade, a sto se tice googla, sve mi se cini da ce lagano u kos za smece, barem sto se tice mog compa, posto su poceli cenzurirati pretragu (krsenje prava..)