Sunday, 23 January, 2022
Home >>> Apple >>> Lista novotarija koje možete očekivati od WWDC 2013 ove godine
wwdc-main

Lista novotarija koje možete očekivati od WWDC 2013 ove godine

Kao što mnogi od vas znaju WWDC (World Wide Developer Conference) na kojoj će Apple pokazati novotarije za ovu godinu će se održati 10.6.13 za nepunih pet dana.

Apple je već najavio da će se ovogodišnja konferencija koncetrirati na software odnosno novo dolazeći iOS 7 i OS X i pripreme su naveliko u toku.

Ovdje ću vam pokušati ukratko opisati što možemo očekivati na konferenciji bazirano na svim dosadašnjim ovogodišnjim glasinama i predikcijama analitičara.

iOS 7

Grafički GUI Redizajn

Gotovo 100% smo sigurni da će iOS 7 ikonice i grafički elementi kroz čitav operativni sustav biti promijenjeni. Štoviše znamo da će ove godine po prvi put Jony Ive koji se do sada bavio ekskluzivno hardware dizajnom imati svoje prstiće umiješane u grafički dizajn.

Već smo vidjeli neke spy fotke novih defalut ikonica i iz njih možemo zaključiti da promjene nisu ogromne ali su definitino tu.

iOS-7-icons-mockup

Naravno ako ste se nadali da će iOS 7 izgledati potpuno drugačije te nade možete zaboraviti, zato što Apple gledajući na prošlost, nikada ne bi napravio drastične promjene kao recimo Windows, te ostavio milijune non-tech korisnika isfrustrirane i iznervirane.

Nove grafika će se sigurno nadovezati na staru te će vjerovatno unaprjediti što već postoji i odlično funkcijonira.

Flickr i Vimeo Integracija

S obzirom da OS X već ima integraciju sa Flickrom i Vimeom, šuška se da će ove godine iOS dobiti sustavnu integraciju sa Flickrom i Vimeom na isti način kao što su prošli put integrirani Twitter i Facebook.

twitter-integracija

Lock Screen i Notification Center

Već duže vrijeme slušamo glasine o promjenama na lock screenu i u centru za obavjesti. Nismo sigurni što će promjene biti ali mislim da je Apple definitivno svjestan da se prazan prostor na lock zaslonu može iskoristiti na bolji način. Isto možemo reći i za centar za obavjesti koji je za sada još uvijek prilično statičan te ne dozvoljava interakciju s aplikacijama izravno u centru. Zar ne bi bilo fino odgovoriti na poruku izravno iz centra bez odlaženja u SMS app, nešto ala BiteSMS.

bitesms

AirDrop za iOS

Ako koristite Mac onda vjerojatno već znate što je AirDrop. Za sve one koji ne znaju radi se o mogućnosti wireless prebacivanja fajli sa jednog računala na drugo dok su god oba u blizini. Funkcija radi odlično i šuška se da će Apple dodati AirDrop integraciju i u iOS što znači da bi sada mogli prebacivati fajle sa iPhonea na Mac i obrnuto, ili s iPhonea na iPhone, što bi napokon riješilo problem koji mnogi vide s nedostatkom bluetooth transfera.

airdrop

 Otvoreniji iOS

Tim Cook je prošli tjedan na All Things Digital konferenciji naznačio da bi iOS 7 mogao biti otvoreniji OS. Naravno to ne znači da će postati kao Android, ali većina se nadaju da će Apple dozvoliti integraciju između aplikacija i bolje share opcije. Tako na primjer korisnici bi mogli sami odrediti defultne aplikacije umjesto da moraju koristit Appleove.  Dobar primjer toga je recimo korištenje Chrome browsera umjesto Safarija.

Mac Računala

MacBook Pro i MacBook Air će vjerojatno dobiti update na nove intelove Haswell processore koji obećavaju duplo bolji životnu trajnost baterije u usporedbi sa sadašnjom generacijom i5 i i7 čipova. Znači brži čipovi sa boljom baterijom. Za razliku od sadašnje generacije koja koristi 15W snage, Haswell čip bi trebao koristiti samo 6W.

mba

MacBook Pro bi trebao dobiti bolju grafičku karticu koja bi trebala pomoći pri guranju svih pixlova na retina zaslonu. Neki također govore da će MacBook Air dobiti retina zaslon, mada mi sumnjamo. Ali bilo bi lijepo.

Tim Cook je još prošle godine obečao novu mašinu za profesionalce koja bi trebala zamijeniti sada već više od dvije godine star Mac Pro tower. Također znamo da Apple ne prima nove nardžbe za Mac Pro te da ih je jako teško naći i kupiti, što je uvijek dobar indikator da dolazi nešto novo. E sada da li će to biti napucan Mac Pro ili neki potpuno novi računar još je za vidjeti.

iRadio

Streaming servisi kao Pandora i Spotify postaju sve popularniji i popularniji u svijetu i sve manje i manje ljudi se okreće kupovini glazbe pa čak i piratiji. Velika je vjerovatnoća da će Apple sa svojim najvećim dućanom glazbe izbaciti neku vrstu streaming servisa koja će vjerovatno biti integrirana s iCloud servisom.

OS X 10.9 Cabernet

Grumpy-Cat

Koliko čujemo Apple će nastaviti integrirati iOS i OS X ako što su počeli u OS X Lionu i nastavili u Mountain Lionu te bi nova inačica mogla dobiti Siri, novi Finder s tabovima i jos dosta performance updatea za power korisnike. Između ostalog popravke iMessage servisa i bolju integraciju s iCloudom.

 iWatch i iTV

iwatch

Iako mi ne mislimo da će Apple izbaciti ili pokazati i jedan od ovih mitskih proizvoda, mnogi s tim ne slažu. Drugim riječima dosta analitičara misle da će Apple upravo ovaj put izbaciti ili bar pokazati na čemu su radili posljednje tri godine od kako je izašao iPad. Ova godina bi mogla biti interesantna i puna noviteta. Nadam se da je Apple dobro sakrio većinu stvari i da za razliku od prošle godine ova WWDC konferencija će biti puna noviteta i ugodnih iznenađenja o kojima ništa nismo znali ni čuli.

Pogledajte što mi očekijemo od iOS-a 7 te nam recite nam što vi očekujete i koje su vaše predikcije.

 

Credit: Gizmodo

 • jao

  Omare gdje to smo vidjeli kako ce izgledati default ikonice?

  • Pa tu na slici. Pogledaj malo bolje i vdjeces da su drugačije. Nema glosa, nije 3D. Neke nemaju border. Slike su malo veće. Malo su bolje definirane s strane grfickog dizajne. Stare su bile kao da su ih pravila tri različita dizajnera.

 • Bla bla

  Ako ikone budu izgledale kao na slici trebat cemo se namuciti da primjetimo razliku…nadam se da će umjesto objašnjenja sto su promijenili, promjene biti vidljive same po sebi jer mislim da nisam jedini koji misli da bi iOS dobro doslo malo osvježenja…

  • Osvježenje je relativna stvar. Ako pitas voju mamu ili sestru da li bi oni da se probude jedan dan i da ne mogu prepoznati ikonicu za telefon i SMS, vjerovatno bi ti rekli da ne bi. Siguran sam da Apple priča s korisnicima i procentualno zna sto vecina zeli a sto 1% tech sawy geekova kao me.

 • darko milovic

  Iphone kao yugo 45 dje bila debela lajsna sad je tanja.Koristio sam iphone i nikad vise samsung s4 je vrh