Thursday, 23 September, 2021
Home >>> Apple >>> Mac >>> Apple nije zaboravio na Mac Pro
Mac-Pro-top-001

Apple nije zaboravio na Mac Pro

Apple već neko vrijeme zanemaruje Mac. Činjenica je to koju je nemoguće pobiti a na svojoj koži su to najbolje iskusili vlasnici Pro uređaja. Shvata to i Apple pa su spremno poslali trojicu svojih direktora: Phil Schiller, John Ternus i Craig Federighi da zajedno sa pet uticajnih novinara razgovaraju na temu Mac.

Među njima se našao i poznati John Gruber koji je dao dosta detalja o temama o kojima se raspravljalo prilikom ovog susreta. Aktuelni Mac Pro nije nadograđen još od kako je predstavljen u prosincu 2013. godine. U računalnim mjerilima pričamo skoro o prapovijesti s obzirom da je riječ o uređaju koji cilja na najzahtjevnije korisnike. Schiller je rekao kako imaju timove koji rade na nasljedniku ovog uređaja koji će biti modularan i dozvoljavati prilično pojednostavljenu nadogradnju najvažnijih komponenti. Jedini je to logičan korak u dizajniranju novog profesionalnog računala za koje Apple želi da dugo vremena ostane relevantno. Novi Mac Pro trebao bi biti predstavljen naredne godine.

Schiller, Federighi i ostali su svjesni da je aktuelni Mac Pro bio odličan za neke korisnike, dok na potrebe drugih korisnika nije odgovarajuće odgovorio. Ipak, da bi se aktuelni Mac Pro mogao dalje prodavati do dolaska nasljednika Apple mu je podario novije Intel procesore i dvije različite opcije za grafiku: dvije AMD FirePro D500 ili dvije D800 grafičke karte. Nova konfiguracija morat će držati vodu još neko vrijeme