Saturday, 26 September, 2020
Home >>> Apple >>> Mac >>> Dolazi nam OS X 10.8 Mountain Lion
10.8-ml

Dolazi nam OS X 10.8 Mountain Lion

Gledajući u analitiku Omizio.com, vidim da nema baš previše korisnika OS X-a i Mac-a, naspram broju korisnika Windowsa, iako sam siguran da je razlog tomu i Macova cijena. Kao korisnik OS X-a, ne bih sebi mogao oprostiti, a da ne napišem par riječi o novo najavljenom OS X 10.8 Moutain Lionu koji treba izaći na ljeto.

Ukoliko već niste čuli, odjednom bez ikakvih glasina Apple je prije tri dana najavio novu inačicu svog popularnog operativnog sustava OS X (ten) pod imenom Mountain Lion.

Planinski Lav (Puma ili Planinska mačka ili pantera)  je daljnja integracija OS X i iOS-a.

Kao što je OS X Lion započeo integraciju ovih operativnih sustava,  OS X Mountail Lion je nastavlja i unapređuje.

Ako ste korisnik Widnowsa, a vas zanima Mac, odmah ću vam reći da je ovo skupo računalo vrijedno svake lipe i da će vas obradovati svaki dan, kao i iPhone/iPad/iPod Touch. Stvarno postoji nešto posebno kod tih Apple uređaja.

Vratimo se nazad na novo najavljeni OS X 10.8 Mountain Lion. Kao i sa Lionom Apple je uzeo najbolje programe sa iOS-a te ih integrirao u Mac operativni sustav.

Što je novo?

Messages

U novoj inačici Apple potpuno zamjenjuje iChat i FaceTime apps sa “Message” appom. Sada možete chatati ili facetimeati sa svim korisnicima Maca, iPhonea, iPada i iPod Toucha potpuno besplatno i izravno sa vašeg računala. Ovo također znači da možete slati različite vrste fileova putem Message appa, kao što su slike, muzika itd.  Znači nema više potrebe za traženjem telefona, ako sjedite za računalom. Što je još bolje, putem iClouda sve poruke su vam syncane sa ostalim uređajima. Osim toga Messages app radi i sa AIM, Jabber, Google Chat i Yahoo Messinger.  Možete započeti konverzaciju na iPhoneu, a završite je na kućnom Mac računalu.

iCloud

iCloud je sada kompatibilan sa Mac OS X. Kao i na ostalim Apple uređajima iCloud će vam čuvati sve dokumente, kontakte, mailove i sve ostale podatke u sinkronizaciji sa svim Apple uređajima. Ukoliko izbrišete ili dodate nešto na Macu, odmah će se izbrisati ili dodati to nešto na drugim Apple uređajima.

Centar za Notifikacije

Mac sada ima svoj vlastiti centar za notifikacije, kao i na iOSu. Centar za notifikacije je već postojao preko aplikacija, kao Growl, no sada ne morate plaćati ništa, pošto su notifikacije ubačene i potpuno integrirane  u novi OS X 10.8. Centar za notifikacije će vam pokazati sve notifikacije od poruka, mailova, FaceTimea do notifikacija iz svih ostalih aplikacija koje imate instalirane. Radi na sličan način kao i na iOS-u. Putem geste na touch padu možete otvoriti centar za notifikacije kada vam god treba.

AirPlay Mirroring

AirPlay miroring možete koristiti ne samo sa vašeg iPhone 4S, već izravno i sa Maca. Za one koji imaju Apple TV (što nas je jedno četvero) možete streamati muziku, video, slike i sve ostalo što vam je na Mac zaslonu direktno na TV. Prilično dobra fora za prezentacije, gledanje filmova ili YouTubea preko TVa.

Reminders

Reminder App koji imate na iOSu možete očekivati i na Mountain Lionu, tako da vam se neće dogoditi da išta zaboravite.

Notes

Dodate li neki note na iPhonu, iPadu ili iPod Touchu odmah će vam se pokazati i na Macu. Dodajte text, linkove, slike i sve vam je na svim uređajima. Očekuje se da ce iOS 5.1 također uključiti novu Notes aplikaciju, koja dodaje mogućnost dodavanja slika različith fontova, boja texta itd., kao i na Mac inačici.

Share Sheets

OS X ima i mogućnost sharea informacija kao i na iPhoneu. Znači možete kliknuti jednu tipku te podijeliti linkove, poruke, tweetove itd. Share će biti integriran duboko u operativni sustav, tako da će i mnoge druge aplikacije osim Safarija imati ovu opciju. Za sada znamo da će Notes, Reminders, Photo Booth i iPhoto imati share tipku. Samo da sada naprave plugin za Chrome koji sinca bookamarke sa iPhonom.

Twitter

Twitter je sada integriran na OS X kao i na iOSu. Moći ćete tweetati direktno iz mnogih aplikacija. Ja još uvijek čekam FaceBook integraciju. (koja nikada neće doći)

Game Centar

Igrate dosta igara na iOSu, onda će vam biti drago da znate, OS X sada ima Game Centar. Radi na isti način kao i na iOS-u.

Gatekeeper

I na kraju OS X sada ima funkciju koja se zove Gatekeeper. Gatekeeper je aplikacija koja bi vam trebala pomoći sa virusima i malwareom na Macu. Iako je Mac puno sigurniji od Win platforme što se tiče virusa, ovo je još jedan korak da se napravi još sigurnijim.

Sve u svemu, ništa previše novo, ali još jedan korak ka lakšoj uporabi osobnog računala. Cijena se još uvijek ne zna, mada bi ovaj update mogao biti besplatan za korisnike Liona. Apple je naglasio da novi OS dolazi sa preko 200 novih funkcija, koje nisu napomenute, te da će OS X update sada izlaziti jednom godišnje. Još jedna stvar koju možemo priželjkivati svake godine.

Umalo zaboravih napomenuti, ako vam se sviđa novi OS X wallpaper možete ga skinuti za Mac i Win u punoj rezoluciji (3200px sa 2000px) sada odmah, zahvaljujući momcima sa CultOfMac.com

Jeste li korisnik Maca? Što vi mislite o ovom updateu?

Pogledajte Mountain Lion u akciji.

Source: [Apple.com]