Tuesday, 18 June, 2019
Home >>> Apple >>> Mac >>> Ekstenzije, konektori i zašto je USB Type C budućnost kablova
usb-type-c-main

Ekstenzije, konektori i zašto je USB Type C budućnost kablova

Prije par dana kada je Apple najavio svoj novi MacBook o kojem smo već pisali ovdje blogeri i društvene mreže širom svijeta su počele tuliti radi USB Type C porta te potrebom za kopovinom kojekavih extenzija za razne vrste današnjih konektora. Slična priča kao kada je izašao novi lightning port na iPhoneu 5 prije sada već tri godine.

Ja sam tu da vam kažem da je USB Type C budućnost i da je puno bolji od bilo čega na tržištu danas te da riješava mnoge probleme. Naravno samo pod uslovom da istrajete par godina s raznim konektorima.

Što je USB Type-C?

USB type C je nova generacija USB konektora koja se momentalno može naći samo na novom Apple MacBooku te na novom Chromebook Pixlu. Radi se o jednom konektoru i portu koji će zamjeniti, kablove za punjenje, HDMI, VGA, Display Port, različite mini i micro storage kartice a i sadašnji USB konektor.

chromebook-pixel

Ne boj’ te se napredka

Ne znam zašto se ljudi plaše bilo čega novog? Uvijek suze i plač i onda se svi naviknemo i nastavimo s životom bez problema. Zašto uopće ići kroz svu tu negaitvnost? Da, trebat će vam adapteri. Ako nemate novaca za adapter danas vjerovatno kao ni ja niste na tržištu za MacBook. Svaka nova tehologija je skupa. Za dvije tri godine će biti park kuna i prodavaće se na pijaci. Do tada će te preživjeti s onim što već imate.  Za razliku od mnogih ja jedva čekam da USB Type C postane normala kao što je danas USB Type Crap. Evo i zašto:

 • Prvo i najvažnije, možete ga ugurati u port s obje strane. Ja na primjer nikada nisam iz prve potrefio sadašnji USB konektor. Iz nekog razloga uvjek ga prvo probam ugurati na pogrešnu stranu. Dobro možda jesam par puta u životu, ali toliko rijetko da sam sretan kad se to desi. Siguran sam da nisam jedini. Samo to je vrijedno promjene.
 • Puno je manji i tanji od dosadašnjih portova što će nam omogućiti još tanja računala i pametne telefone i dovoljno je mali da zamjeni USB mini i micro portove.
 • Brzina je…. Jako je brz. Duplo brži od današnje USB 3.0 porta i 20 puta brži od USB 2,0. Da, da govorimo o data transfer brzinama od 10Gbps. Yeeep. E sada kada morate čekati da prebaciti 2 GB movie s ovim portom više nećete morati. Mislim da svi koji rade profesionalno sa velikim fajlovima se već smješe.
 • Zamjene drugih kablova.  Znači sada kupujete samo USB Type C kablove i za punjenje i za data transfer i za video HDMI i druge vrste video-audio portova. Pa zar neće biti bolje iskoristiti ladicu za neke druge stvari umjesto pregšta različitih kablova i uvijek vam neki zafali. Što prije dođe na mobilne to bolje.
 • Power! Da kao što rekoh možete ga koristiti za punjenje. Ne 1,2W ili 5W. Punih 10W snage što je dovoljno za svaki tech gadget koji danas imate od telefona do laptopa.
 • Open Source. Nije samo za Apple. USB Type-C je open source. Što znači mogu ga svi koristiti i uskoro će vjerovatno postati standard na svim mašinama.
trio-adapter
Trio Adapter

Naravno kao i sa svim novim moramo se malo navići. Da novi MacBook ima samo jedan port, što nekima možda nije dovoljno. Sigurna sam da će MacBook Air, MacBook Pro i iMac a i sva Windows računala imati najmanje tri ili četri tako da ni to neće biti problem. Veliki broj korisnika skoro nikada ne koriste više od jednom porta od jednom.

Dubok uzdah i skočite u nepoznato. Samo zamislite dan kad odete na odmor i umjesto pregršta kablova i punjača imate samo jedan i za iPhone, i Android, i tablete, i kamere i laptope i bluetooth zvučnike i sve ostalo što nosite sa sobom. Jedva čekam.

 

Credit Apple i Gizmodo

 • Aleksandar Kojić

  Slažem se!

 • quarnara

  Samo neka zaživi u skorije vrijeme pa se lako naviknemo!

 • usbbsu

  Veliki broj korisnika skoro nikada ne koriste više od jednom porta od jednom.

  Ma ne pričaj!