Wednesday, 21 October, 2020
Home >>> Apple >>> Mac >>> iFixit su rastavili i novi iMac
imacifixit

iFixit su rastavili i novi iMac

Iako se šuškalo da Apple ima problema da proizvede adekvatne količine nedavno predstavljene generacije iMaca, taj model je prije par dana službeno krenuo u prodaju. A što bi bio službeni početak prodaje novog Apple proizvoda bez tradicionalnog “rasturanja” od strane ekipe sa bloga iFixit?

Kada su nam Appleovci prije nešto više od mjesec dana predstavili novi hiper, giga tanki iMac, nije bilo potrebno neko stručno znanje da se dođe do zaključka kako će to fantastično čudo biti noćna mora za popravke. Nekad je stvarno teško mene natjerati da mi se vilica spusti od iznenađenja ali fotke ovogodišnjeg iMaca uslikanog iz profila su to svakako uspjele.

Ta “tankoća” ima i svoju cijenu te je sad utvrđeno da ukoliko želite pristupiti RAM memoriji ili procesoru morate skinuti cijelu matičnu ploču a LCD i zaštitno staklo zalijepljeni su za kućište uređaja prilično jakim ljepilom (na ranijim modelima to je bilo riješeno pomoću magneta).

Sve to značajno je uticalo da lakoća opravki novog iMaca bude ocijenjena sa 3/10. U nastavku donosimo nekoliko detalja o njegovim iznutricama a iscrpan izvještaj pročitajte na iFixit stranicama. U modelu od 21,5″ koji je rastavljen nađeno je:

  • Intel Core i5-3330S procesor koji radi na 2.7 GHz
  • Nvidia GeForce GT 640M grafika
  • Zaslon dolazi iz tvrtke LG a nosi oznaku LM215WF3 (isti model kao i prošle godine)
  • Hard disk sada proizvodi HGST (tvrtka u vlasništvu Western Digital) a zanimljivo je da on ne mjeri 3,5″ kao kod drugih desktop modela nego 2,5″ što je tipično za laptope.
  • Umjesto tri manja ventilatora sada je tu jedan veliki.
  • Tu su i dva mikrofona što je ideja preuzeta sa mobilnih telefona, jedan je namijenjen smanjenju pozadinske buke.
Na modelu koji će mjeriti 27″ korisnik će biti u mogućnosti da sam dobije pristup RAM memoriji.
Image credit: ifixit.com

  • 27″ iMac ce dozvoliti dodavanje RAM memorije bez skidanja ekrana.