Sunday, 28 February, 2021
Home >>> Apple >>> Mac >>> Kakva je budućnost Mac računala?
mac-family-yosemite

Kakva je budućnost Mac računala?

Nedavno je unutar Appleovog internog sustava informiranja Tim Cook odgovorio na seriju pitanja koja su imali uposlenici ove kompanije a koja su se ticala sastanka sa friško odabranim predsjednikom SAD-a Donald Trumpom, budućnosti desktop Mac linije i što sve ne. Tim je potvrdio kako su desktop računala jako važna za ovu kompaniju te kako imaju sjajne uređaje u pripremi.

Drugu stranu medalje pokušao je otkriti Mark Gurman, jedan od najboljih poznavaoca stanja unutar ove kompanije i čovjek sa zaista brojnim i pouzdanim izvorima. U svom novom članku za Bloomberg Mark piše kako su lojalni Mac fanovi prilično razočarani. Mac Pro, perjanica ponude, nije poboljšan još od 2013. godine, Mac Mini je zadnji update dobio 2014. Nedavno predstavljeni novi MacBook Pro je prvi update za tu liniju nakon više od 500 dana… Njegovi izvori potvrdili su mu ono što ovi podaci i sami govore – Mac računala sada dobijaju puno manje pažnje u kompaniji no što je to ranije bio slučaj. Nedostaje jasnih uputa od starijih menadžera. Nakon reorganizacije odjeljenja za softwareski inženjering više ne postoji tim koji je zadužen samo za razvoj Mac OS X sustava. Skupa sa brojnim drugim razlozima ovo je dovelo do toga da su Apple napustili neki ključni inžinjeri koji su bili zaduženi za rad na Mac hardware-u.

Na Mac računala danas otpada nekih 10% od ukupne prodaje unutar kompanije Apple. Ipak, Apple si ne može priuštiti da izgubi kreativce i druge poslovne kupce koji su bili vjerni godinama. Pad Mac računala učinio bi Appleov ekosistem manje primamljivim za kupce koji bi eventualno prestajali kupovati iPhone ili iPad uređaje.

Konkurencija ne spava, Microsoft sada ima liniju Surface računala koja je bez ikakve sumnje usmjerena na otimanje kupaca Mac-u, a kritike dolaze sa svih strana. Ostaje nam jedino da vjerujemo kako Apple zaista ima jasniju viziju za budućnost Mac računala nego što se to u ovom trenutku čini. Članak Mark Gurmana, sa još više informacija možete naći na ovom linku, izrazito zanimljivo štivo.