Saturday, 23 October, 2021
Home >>> Apple >>> Mac >>> Mac mini – Svi detalji na jednom mjestu
macmini4

Mac mini – Svi detalji na jednom mjestu

Već ranije sam pominjao kako mi je Mac mini izrazito zanimljiv. Imamo tu jedno desktop računalo koje se ne uopšte ne sliči ostalim pripadnicima te kategorije. Kada vidite tu kutijicu koja po širini ne mjeri ni 20cm na stolu lako možete pomisliti da se radi o nečemu drugom, samo ne o računalu. Znalo se da Apple sprema update za ovaj model i zadovoljno mogu reći da nisu podbacili

Dizajn nisu mijenjali, a iskreno, za tim nije ni bilo potrebe. Aluminijsko kućište isklesano u jednome dijelu i dalje izgleda više nego odlično i to dvije godine nakon što je po prvi put prikazano javnosti. Ovogodišnji update najviše se vrti oko dvije riječi: USB 3.0 i Ivy Bridge. Dakle, sve inačice pokretane su posljednjom generacijom Intelovih procesora te sadrže super brze USB 3.0 portove. Mac mini konačno može stati u rame svojoj pokretnoj braći, MacBook Air i Pro modelima. Kao i do sada, izabrati možete jednu od tri konfiguracije:

  • Varijanta A pokretana je 2.5GHz dual-core Intel Core i5 procesorom i Intel HD 4000 grafikom. Sretne kupce dočekat će i tvrdi disk od 500 GB kao i 8GB RAMa.
  • Drugi model dolazi sa 2.3GHz quad-core Intel Core i7 procesorom. Grafiku i iznos radne memorije dijeli sa prvom opcijom gore a razlika je u tome što je HDD u ovom slučaju težak okruglo 1TB
  • Treća inačica je, bez puno iznenađenja, server model koji dijeli isti procesor kao drugi model ali se isporučuje sa čak 2TB “skladišnog prostora.”

Svi modeli isporučuju se sa OS X Moutain Lion operativnim sustavom a dobra novost je i to da su cijene ostale istovijetne prošlogodišnjem nivou. Bazni model koštat će vas 599$, srednji 799$ a server 999$. Ovo je najpovoljniji način da uđete u svijek Mac računala ali to ga ni u kojem slučaju ne čini manje vrijednim. A sad me ispričajte, idem smisliti kako da obitelj i prijatelje suptilno ubijedim da je ovo odličan poklon za praznike.

Image credit: apple.com

  • robee

    Hm, bio bi to jaaako lijep poklon :)
    No vrlo rado bi volio da si ga mogu i sam pokloniti :(