Sunday, 16 January, 2022
Home >>> Apple >>> Mac >>> MacBook Air 12″ – Svi poznati detalji o nadolazećem laptopu
silvergray-copy

MacBook Air 12″ – Svi poznati detalji o nadolazećem laptopu

Mark Gurman, sa bloga 9to5Mac, poznat je po dobrim izvorima koje ima u kompaniji Apple. Iz tih razloga kada Mark objavi neku glasinu, blogosfera sluša. Mark je ovaj put “pritisnuo” svoje izvore te dobio pregršt detalja o nadolazećem i potpuno novom 12″ MacBook Air modelu, a 9to5Mac su odmah zatražili usluge dizajnera koji je izradio prikladne nacrte koji ilustriraju kako bi novo računalo moglo izgledati.

profilecompare-copy-vert

12″ MacBook Air imat će zaslon veće rezolucije od svog prethodinka, ali unatoč rasta zaslona po dijagonali gabariti će biti umanjeni na skoro svim poljima. Veličina lajsni će biti umanjena kako oko zaslona, tako i na ostatku kućišta pa će se tipkovnica prostirati od jednog do drugog kraja, a razmak između samih tipki će biti dodatno umanjen. Širina trackpada će biti gotovo istovijetna prethodniku, ali će visina biti blago povećana. Pored toga, trackpad više neće praviti klik na fizički pritisak, a jedan od razloga za to je dodatno smanjenje debljine uređaja što je, očigledno, osnovna ideja kojom se Apple vodi pri razvoju ovog modela.

keyboardspacing-copy

Četiri nova isječka za zvučnike će se takođe koristiti za ventiliranje uređaja u koji se neće ugrađivati konvencionalni ventilatori. Najveći kompromis, i s našeg gledišta najveći rizik, koji će Apple napraviti u ime još mršavijeg profila je izostanak tradicionalnih USB, MagSafe, Thunderbold i SD card portova! Pored dva mikrofona te izlaza za slušalice, 12″ MacBook Air će na svojim bokovima imati samo jedan USB Type C izlaz koji će služiti kako za punjenje, tako za povezivanje drugih komponenti. Iako su Gurmanove progonoze prilično sigurne, treba imati na umu da smo i dalje na minskom polju glasina te ću se suzdržati od kritikovanja ovako nepraktičnog rješenja dok ne vidim konačan model. Kada ćemo njega vidjeti, nije sigurno, ali mnogi su ubijeđeni da to neće biti prije WWDC-a.