Sunday, 16 January, 2022
Home >>> Apple >>> Mac >>> MacBook Air je dobio najznačajnije promjene od nastanka
macbookair

MacBook Air je dobio najznačajnije promjene od nastanka

Tokom prethodna tri dana detaljno smo vas uveli u svijet novina koje će donijeti iOS 7 ali to je bila samo jedna od tema o kojoj je bilo priče na otvaranju WWDCa. Predstavljen je i nevjerojatni novi Mac Pro a MacBook Air, prijenosno računalo zbog kojeg je izmišljena nova kategorija pod nazivom ultrabook, dobio je najznačajnije promjene od svog postanka.

Ne morate se bojati da je izgled izmijenjen, za tim nije ni bilo potrebe. Izmjene su se desile ispod kože. Novi model će, po Appleovim riječima, imati bateriju koja će vam sa jednim punjenjem trajati cijeli dan. Izraženo u brojkama to izgleda ovako: 11″ model će umjesto dosadašnjih 5 sada izdržati čak 9 sati rada a 13″ će priskribiti 12 umjesto 7 radnih sati. Nije baš cijeli dan ali je značajan pomak prema naprijed. Ako ste zbog ovog pomislili da su razvojni laboratoriji u Cupertinou osmislili neku novu tehnologiju za baterije, prevarili ste se! Krivca treba tražiti u novoj generaciji Intelovih čipova koja se odaziva na ime Haswell.

macbookair2

Intel je zaslužio da im uistinu skinemo kapu jer nova generacija procesora je (vrlo vjerojatno) najbolji proizvod koji su ikad donijeli na tržište! Osim što nudi značajno bolje performanse od svojih prethodnika, ovaj čip koristi potpuno novu tehnologiju koja mu omogućava drastično manju potrošnju električne energije a tome će se radovati vlasnici svih prijenosnika u koje će se ugrađivati. Intel HD 4000 grafika na Haswellu ULT je zamijenjena potpuno novom Iris grafikom koja obećava dvostruko bolje performanse.

macbookair1

Cijene su, srećom, ostale na nivou prethodnika što je čudo samo po sebi uzmemo li u obzir koliko koštaju novi Haswell procesori. Za početni 11″ model i dalje će biti potrebno izdvojiti 999$, dok ćete 13″ moći zvati svojim za 1099$. Poželite li SSD od 256GB umjesto 128GB, u oba slučaja ćete se morati oprostiti sa dodatnih 200$. Ko god je čekao pravi trenutak da si pribavi Air, taj trenutak je sada! Kako vam se čine ova poboljšanja? Druge novosti sa WWDCa možete naći u nastavku:

Image credits: apple.com

 

 • om

  Isplati li ga se kupiti?

  • Doug

   Ako imas love, naravno da da… Meni je moj macbook pro, late 2011, savrsen a ovaj je najmanje duplo bolji ;)

   • Om

    Isplati li se za fakultet računalstva? Odnosno programiranje i sl.
    I na njega staviti windows 7?
    Znaci koristiti 2 operativna sustava bili mu otežavao rad?

    • Doug

     Ja imam paralelno win7, radi fantasticno

     • Om

      Vrijedi okušati :)
      Mac is mine :D
      Jeli kod tebe ssd memorija?

     • Doug

      Ne, obican jos trenutno :)

    • c0ppo

     Om, isplati. No onda moras custom konfiguraciju naruciti sa minialno 8GB rama. Barem ako zelis virtualno podizati windowse i win aplikacije (unutar samog OSX-a). Sa 4gb rama zaboravi na to.

     No u tom slucaju ces rebootati cesto, a to je ipak jako brz proces na sadasnjem airu, a kamo li ne tek na novom. Nisam jos nikad vidio uzivo tako brz disk, pa mogu samo nagadjati :)

 • sulejman

  Poštovani Omar,

  iphone 5 sam dobio od rodjaka iz austrije i aktivirao ga pomocu
  njegove kartice( operater se zove 3…nešto) te ga nisam namjeravao
  otkljucavati jer ga koristim kao iPod. kada sam pomocu vaseg tutorijala
  za instaliranje iOS 7 beta napravio restore na 6.1.4, od mene trazi da
  ga aktiviram (umetnem karticu od operatera kod kojeg je kupljen),
  medjutim to je trenutno nemoguće jer nemam tu karticu, a rođak dolazi
  tek za 3 mjeseca……..:-( ugl. zanima me kako da ga aktiviram bez
  kartice, ako je to IKAKO moguće. trenutna verzija je iOS
  6.1.4(posljednja).Unaprijed HVALA!!!!!

  • Emil

   nemoze se,jer nema jailbreaka za ios 6.1.3 i 6.1.4 a downgrade nije uopce moguc sa novim uredjajima na verziju 6.1.2 koji ima jailbreak i alate za hactivaciju

  • Nunu

   Reci rodjaku da napravi kopiju svoje kartice i pošalje ti…

 • Jedan molim

  Kad stizu kod nas i po kojoj cijeni

 • Veliko upozorenje

  Samo da vas upozorim…,imam macbook air, koji ima ogromnu manu…Naime napravljen je od metala pa to daje iluziju kvalitete, medutim u preklopnom dijelu posjeduje jednu plastiku, onaj crni zglobni komad…,koji je nevjerovatno osijetljiv i puca…,meni je mali sin povukao air uhvativsi ga za ekran i ta crna plastika je pukla… Najtragicnije od svega je sto je ta plastika povezana ekran, pa je potrebno mijenjati cijeli ekran sto kosta oko 4000 kuna, a naravno to se ne isplati…Zvao sam zastupnike apple, a bio sam i kod privatnika svima ista prica, mora se mijenjati citav ekran… Kada sam otisao direktno kod jednog privatnika pokazao mi je macbook air-ove koji su na popravku i pogadajte; svi imaju puknutu tu osijetljivu plastiku… Moj vam je savijet da dobro razmislite, nije citav od metala i moze puknuti, a popravak prava sitnica 4000kuna, a moze opet puknuti…