Monday, 2 August, 2021
Home >>> Apple >>> Mac >>> MacBook Pro 2016 – Sve što trebate znati
hello-again-event-macbook-pro-touch-bar

MacBook Pro 2016 – Sve što trebate znati

Poslije (pre)dugog čekanja sinoć su nam iz Apple-a konačno predstavili nove MacBook Pro modele! Kao što je to inače slučaj ovih godina, glasine su ponovo pogodile i novi MBP zaista ima OLED touch traku koja mijenja red funkcijskih tipki a zove se Touch Bar.

Kao i do sada, MBP modeli dolaze u dvije inačice sa zaslonom od 13″ ili 15″ a dostupne su Silver ili Space Gray boje. Novi prijenosnici sada imaju dva puta veći trackpad sa ForceTouch tehnologijom a pokreće ih posljednja Skylake generacija Intel procesora. Tu je i Touch ID senzor kojeg prati i novi T1 čip kojeg je dizajnirao Apple. Novi 13″ MBP je više od 200g lakši od prethodnika i 17% je tanji. 15″ model težak je samo 1,8kg, tanji je od prethodnika za 14%.

hello-again-event-macbook-pro-customize-touch-bar

Touch Bar je definitivno najveći novitet ovdje i omogućavat će izvršenje više funkcija nego što je to do sada bilo moguće. Kada multitaskate Touch Bar skraćenice mijenjaju se zavisno od aplikacije koja se koristi. Postoji mogućnost da Touch Bar nudi prepravku teksta za vrijeme kucanja, a ima i zasebnu komandu za pozivanje Siri u pomoć. Nova traka ima pametne komande za mnoštvo Apple aplikacija kao što su iWork paket, iTunes, Terminal, Photos, Finder a developeri će moći, naravno, razvijati posebne komande i kratice za svoje aplikacije.

Touch ID senzor koji se ugrađuje u nove MBP modele je druga generacija koja dolazi sa zaštitnim pokrovom od safirnog kristala. Skeniranjem otiska moći će se otključati Mac, promjeniti korisnički nalozi, potvrđivati Apple Pay kupovina na internetu i slično. Novi T1 čip koristi i Secure Enclave tehnologiju kao na iPhone modelima i pruža zavidan nivo sigurnosti. Oba nova MBP modela dolaze sa po četiri Thunderbolt 3 porta koji su kompatibilni sa USB-C uređajima i podržavaju DisplayPort 1.2 standard. Bilo koji USB-C ili Display Port moći će se direktno, bez adaptera, kopčati na nove portove a pomoću adaptera vrlo lako se mogu transformirati u HDMI ili VGA portove, praktično.

hello-again-event-macbook-pro-ports-functions

13″ MBP nufi Intel i5 ili i7 procesor sa integriranom Intel Iris grafikom koja ima 64mb eDRAM memorije i u prosjeku je 103% brža tokom igranja igara i 76% brža prilikom uređivanja videa i prilikom izrade 3D grafike. Jači 15″ model koristi i7 četverojezgreni procesor i Radeon Pro grafiku koja je izrađena na novoj 14nm Polaris arhitekturi a može je se uzeti i sa 4GB VRAM memorije.

hello-again-event-macbook-pro-thermal-architecture

Cijene počinju od 1499$ za osnovni 13″ MBP koji ne sadrži ni Touch Bar ni Touch ID, i koji se zato reklamira kao zamjena za MacBook Air. Oni koji žele te značajke morat će osunčati još minimalno 300$. Sve detalje možete vidjeti na službenoj stranici. Osim standardno paprene cjenovne politike moramo priznati da nam se jako dopada nova MBP generacija koja donosi dovoljno svježine u ustajali segment prijenosnih računala. Što vi kažete?

hello-again-event-macbook-pro-prices