Thursday, 12 October, 2017
Home >>> Apple >>> Mac >>> Novi 2015 MacBook 12 inch s retina zaslonom
macbook-main

Novi 2015 MacBook 12 inch s retina zaslonom

Kao što ste možda već i čuli, Apple je danas najavio još jedan super tanak laptop koji će se pridružiti MacBook Air i MacBook Pro modelima. Ovdje ćemo vam brzinski objasniti što možete očekivati od komponenti te podjeliti naša mišljenja o novom MacBooku.

Skupo, Skupo, Preskupo

Po mišljenju mnogih Apple već ima dva najbolja laptopa na tržištu uz koje naravno morate platiti Apple taxu ali kad ih se jednom dočepate, skontate da su vrijedni svakog penija. Ponosan sam vlasnih MacBook Aira i mogu vam reći da je jedan od najboljih i najkorišenih laptopa koje sam ikada imao. Ne zato što je najbrži ili najskuplji, već zato što ima perfektnu kombinaciju veličine, težine i brzine, što ga čini dovoljno dobrim da se ponese sa sobom te da zamjeni i iMac i MacBook pro koji većinom puta ostaju u kući. Drugim riječima i nakon 4 godine korištenja još nisam ni pomislio da ga mjenjam ni radi brzine ni radi želje da imam nešto drugo bolje, brže ili efikasnije do danas.

U zadnjih 5 godina od kako je izašla druga generacija MacBook Aira, mnoge druge kompanije su se potrudile da naprave i svoje varijante ultra mobilnog laptopa međutim ni Apple nije sjedio na rukama.  Danas su nam otkrili unaprjeđenje dosadašnjih ultra portabilnih laptopa te ponovo promjenili rezultat u njihovu korist. Mislim da će se nove funkcije u sljedećih par godina naći i na mnogim drugim laptopima.

Dizajn

Screen Shot 2015-03-09 at 9.39.36 PM

Napokon svi ne moramo imati indentične Mac laptope. Novi MacBook 12 Inch izlazi u tri varijante boja. Srebrena kao i do sada. Tamnija, Space Siva te i Zlatna. Naravno svi ćemo imati svoju preferenciju kod ovih boja ali po mom mišljenju sve tri izgledaju prilično dobro.

Novi MacBook je samo 13,1mm debljine u najdebljem dijelu te je 2lb odnosno 0,9kg težine, što je tanje i lakše i od manjeg 11 inch MacBook Aira.

Screen Shot 2015-03-09 at 10.13.36 PM

Zaslon

12 Inchi zaslon je retina što znači da podržava razlučivost od 2304 x 1440 pixli i aspect ratio od 16:10 što je puno bolje od 11 i 13 inči Macbook Aira.

Tipkovnica

MacBook ima potpuno novu tipkovnicu koja je na ovom modelu edge to edge bez par centimetara prostora sa svake strane. Tipkovnica i same tipke su potpuno redizajnirane i ovakve ne postoje nigdje drugo za sada. Naime Apple korisiti novu vrstu takozvanih Leptir tipki koje dozvoljavaju poznatu fluidnost Mac tipkovnica ali imaju manji hod te su 17 procenta šire i  40% tanje. Uz to svaka tipka ima jednu LED lampicu koja osvjetljava tipke po noći.

Track Pad

Screen Shot 2015-03-09 at 10.14.43 PM

MacBook također ima novu generaciju track pada koji je veći nego do sada te više nije mehanički, već je osjetljiv na dodir. U sebi ima ugrađen i taptic feedback slično kao na Apple Watchu koji će vibrirati pri određenim operacijama. Osjetljivost dodira omogučava nove geste gdje sada možete pritisnuti jače ili slabije da bi uradili nove funkcije ugrađene u OS X. O tome ćemo posebno u drugom članku,  ali jedan od primjera je ubrzavanja premotavanja filma. Što jače pritisnete fast forward tipku to će se video brže premotavati.

Screen Shot 2015-03-09 at 10.46.22 PM

 Portovi i Konekcije

Screen Shot 2015-03-09 at 11.13.50 PM

Kao što smo već i čuli u prošlogodišnjim glasinama novi MacBook ima samo dva porta. Odnosno jedan novi USB Type c port i port za slušalice s druge strane. UBC-C dozvoljava brzine od USB 3,0 te dozvoljava napajanje strujom i punjenje baterije, USB funkcije, HDMI i VGA kao i Display port out funkcije sve u jednom portu. Naravno u sljedćih par godina dok se svi i sve ne prebace na USB type C port, će vam trebati adapter kako bi spojili HDMI ili USB thumb drive. Mnogima se ovo ne sviđa ali ne zaboravimo da je ovo cijena napretka. Kao što su izbačeni Floppy, pa CD/DVD Drives pa i Hard Drives tako su sada i portovi.  Na sreću ako ne želite napredak ove vrste još uvijek imate opcije MacBook Aira i MacBook Proa.

Wireless

Gjedajući u Appleove postojeće servise očigledno je da Apple nastavlja da nas rješava žica te želi da vam laptop bude potpuno neovisan o zidu i utičnicama. Dupla 802.11ac WiFi Antena i Bluetooth 4.0 će omogučiti bezprejkorno sinkanje i streamanje sa različitim servisima i funkcijama kao iCloud, AirDrop, AirPlay, Blutooth Audio, Personal HotSpot, Time Machine i Wireless Printing. Siguran sam da svi još nisu spremni da se riješe žica i Windows pravca ali tamo idemo s vama ili bez vas.

Bakterija

Screen Shot 2015-03-09 at 11.12.04 PM

Apple je potpuno promjenio i unaprjedio i bateriju. Osim novih kemikalija baterija je sada sklopljena iz listova što im dozvoljava da pupune sav prazan prostor unutar kučišta s baterijom koja vam daje 9 sati radi slično kao na 11inch Macbook Airu. Prilično dobro s obzirom da se radi o 24% tanjem laptopu.

Performansa

logic-boards

Unutar novog potpuno metalnog uni-body dizajna se nalazi matična ploča koja je tri puta manja od sadašnje. Gledajući u nju očigledno je da je Apple ovdje ponovo pogurao cijelu laptop industriju u pravcu budučnosti. MacBook pokreće Intelov M procesor poznat po tome što može raditi bez fena i po tome  što koristi veoma malo struje. Odnosno 30% manje nego i5 i i7 processori posljednje generacije. Screen Shot 2015-03-09 at 10.41.50 PM

Uz 1,2 Ghz Dual Core Intel Core M (2,4GHz with Turbo Boost) tu je i integrirani Intel DH Graphics 5300 GPU te 8GB 1600MHz LPDDR3 Giga memorije i 256 GB SSD. Apple kaže da je novi SSD dva puta brži od postojećeg u MacBook Air uređajima.

Cijena

Ovaj posljednji krik tehnologije možete kupiti za $1299 a za $1599 možete poboljšati procesor na 1,2 GHz i storage na 512GB SSD. Sitnica. E da i koje kakvi adapteri za USB Type C su naravno extra. 

Na kraju priče

Što reći na kraju, novi MacBook definitivno nije za svakoga. Cjena mu pada između odličnog MacBook Aira i Preskupog MacBook Proa. Ako želite portabilnost MacBook Aira a i retina zaslon te u stvarnosti ne koristite više portova od jednom, pošto vam laptop služi za provjeru emaila i facebooka onda je MacBook odličan novi laptop za vas. Ako ste jedni od onih kojima su portovi potrebni, kojima Intel M procesor nije dovoljno brz za rad na grafici ili videou ona ćete vjerovatno izabrati Air ili Pro.

Na kraju krajeva siguran sam da će MacBook kao i prijašnje varijante naći svoju publiku. Jedno je sigurno, Apple nastavlja s inovacijom i sa guranjem tehnologije u budučnost. Iako njihova vizija nije za svakoga to je pravac u kojem se krećemo i koji će bez daljneg mnogi kopirati.

No recite nam što vi mislite? Sviđa li vam se MacBook ili vidite previše problema? Javite nam u komentima ili na Fejsu.

 • Bakterija VS Baterija

  Koliko traje “BAKTERIJA” na ovom novom lap topu :-)

  • dugo dugo. 9-10 sati :)

 • Vlad

  Ovo je očaj, sat još i razumijem (ne,ali) znam ljude koji imaju te su voljni bacit pare na “statusni simbol” ali ovaj proc je WFT?
  … design im je bio “e, ajmo stavit proc iz iphone-a i nazvat ga “revolucijom” …malo sam sarkastičan (a vjerovatno je jači proc u iPhone-u :) ) …proc + ali 1 usb + sve navedeno čisto nema veze sa mozgom (a nekakav sam apple fanboy kao)
  LOL mi je to da će ga sada ostala ekipa vjerovatno početi pratiti (vec vidim novi samsung ultraprijenosnik :) i tako nes)
  -Vlad

  • Nije ni za mene mada mi se sviđa izgledom. Međutim vjeruj mi naći će on svoju publiku.

 • The Shano

  Odlican laptop all day upotrebu, lagan baterija /bakterija :) odlicna. Ovaj laptop svakako nine namjenjen za gamere i dr, zanimanja koja obradjucu ogromne fileve tipa graficka priprema ili video editiranje. Njegova namjena je za bogate studente ili poslovne ljude da mogu sredivat svoje osnovne zadatke office programima i sl,

 • Igor

  Iskreno OD– USEVLJEN SAM ali cena me malo koci da ga pazarim, ocekivao sam cenu od oko 999$ ovo je zaista mnogo a konektor sa dodatcima ne ide uz nejga :-( voleo bih zaista da ga uzmem, ali plasim se da cu morati da propustim :-( 1300+80 za konektor eto 1400evra za te pare moze da se uzme zlo….

 • Anonomous

  Brine me ovaj procesor. Jeli on radi isto kao i ” tradicionalni ” Intelovi na dosadašnjim Macovima. Može li se pomoću ovakvog laptopa razvijati aplikacije preko XCODE?

  • Definiticno nije kao i7 a ni i5. Može ga koristiti za xcode samo naravno razlika će biti u brzini. Imaš dosta benchmark testova za Intel M processor i usporedbi na netu.

   • xman

    Mislim da će mu rad u iOS simulatoru biti noćna mora.

  • intelfun

   To je m-5y70, procesor u i3 klasi koji troši 4.5 w u eco modu na 300 mhz. 4mb keša stvara na kratko iluziju da sve “leti” na tako jadnom procesoru ali u biti zadovoljava prosječne potrebe čitanje maila, surf i fb. proizvodni proces mu dozvoljava daleko veći clock ali u ovoj skupoj igrački se mora pasivno hladiti pa je zato downclockovan na 1,2 ghz. Za 300 $ više ćeš dobiti isti cpu na malo većem clocku. Appple!

 • A1278

  Ne bih mijenjao moj Macbook 13″ Aluminium za dva ovakva!

 • A1278

  Zanimljiva je rečenica “nije za svakoga”! Fraza MLM prevaranata koji prodaju šerpe od inoxa i kad ulete u firmu i okupe isfrustrirane radnike koji 3 mjeseca nisu primili plaću “pozdrave” ih sa tom floskulom, ovo nije za svakoga … pa ti vidi gdje ćeš sebe smjestiti ! U biti i nije za svakoga, ciljna grupa su ovce koji se ne libe da potroše ogromnu sumu novaca za jabuku na poklopcu samo da bi primali poštu, surfali po netu i lajkali na fb.

 • ledlamp@

  Ne zato što je najbrži ili najskuplji… najbrži u odnosu na prethodne mac strojeve ili uopće?