Sunday, 23 January, 2022
Home >>> Apple >>> Mac >>> Novi Mac Pro – Inovativna zvijer koju ćete poželjeti na svome stolu
macpro

Novi Mac Pro – Inovativna zvijer koju ćete poželjeti na svome stolu

Da se odmah razumijemo, novi iOS 7 je odličan a njegova najava u ponedjeljak me mnogo obradovala. Ipak, jedini trenutak koji me je doslovno ostavio bez riječi na otvaranju WWDCa bila je najava novog Mac Pro računala. “Ne možemo više inovirati, malo sutra”; rekao je Phil Schiller nakon najavnog videa i sa tim se slažem u potpunosti.

Old-Mac-Pro-and-New-Mac-Pro

Glasine o tome da Apple sprema novi Mac Pro kolale su blogosferom već dugo vremena. Konkretni detalji nisu bili poznati a čudovište koje nam je Schiller pokazao moralo je zaprepastiti svakoga ko je pratio prezentaciju u to vrijeme. Mac Pro donosi potpuno novi, cilindrični dizajn kućišta koji ne nalikuje ni na jedno drugo računalo koje se trenutno nudi na tržištu i za koji vjerujem da mnogi uskoro pokušati da kopiraju. Ipak, dizajn je samo jedna strana priče o ovom računalu kojeg se gotovo i bojim uopće tako nazvati.

Kada tokom ove godine stigne na tržište, novi Mac Pro bit će pokretan Intelovim Xeon E5 256 bitnim procesorom sa 12 jezgri. Dodamo li na to dvije AMD FirePro grafičke karte, polako počinjemo uviđati o kakvoj se mašini ovdje radi. Znalcima je dovoljno reći da će ovo čudo imati računalnu snagu u iznosu od 7 teraflopsa!!

Mac-Pro-2013

Što se tiče ostalih značajki, ova mašina za profesionalce dubokih džepova umjesto klasičnih hard discova koristit će PCIe flash memoriju a na poleđini će nuditi četiri USB 3.0 sjecišta te čak šest Lightning 2.0 portova, HDMI izlaz i još mnogo toga. Naravno, tu je i podrška za petu generaciju WiFi tehnologije (802.11ac) kao i Bluetooth 4.0.

Da bi se sva sila pomenutih procesora ohladila (naročito u ovako malom prostoru), u Appleu su se morali dosjetiti nečeg novog. Na vrhu smješten ogromni ventilator savršeno se uklapa u dizajn te cijeli uređaj u pojedinim trenutcima nalikuje na mlazni motor. Ovaj ventilator usisava zrak sa dna kućišta, vodi ga kroz trougaoni zračni kanal smješten u sredini hardwarea koji je potrebno ohladiti i izbacuje ga na vrhu kućišta. Genijalno, forma i funkcija u jednom!

next-ngen-applemacprpo

O cijenama, naravno, nije bilo govora ali se bez problema naslućuje kako će one biti više nego masne. Ipak, ovo i nije računalo koje treba svakome. Ne propustite da posjetite animiranu Apple Mac Pro stranicu i pustite par junačkih suza. Što vi mislite o njemu? Ukoliko vas interesira kako iOS 7 beta još danas instalirati na svoj iUređaj, pogledajte i ove postove:

  • perica666

    ovo super zvuci ali ce biti i paaapreno!