Tuesday, 17 May, 2022
Home >>> Apple >>> Mac >>> Novi MacBook Pro sa retina zaslonom i drugi revidirani modeli
mbp3

Novi MacBook Pro sa retina zaslonom i drugi revidirani modeli

Znamo da smo vam od WWDCa keynotea prošlog ponedeljka ostali dužni još informacija. Detaljno smo govorili o raznim funkcijama iOSa 6, novoj Maps aplikaciji te Passbook aplikaciji a sada su na redu novosti u Appleovoj liniji prijenosnih računala.

Sasvim očekivano najviše pažnje pripalo je potpuno novom MacBook Pro modelu koji ne samo da je ponudio novo, tanko kućište i nove iznutrice nego i retina zaslon od kojeg rastu zazubice. Kućište je prvo što upada u oči. Unibody je sada “debel” cijelih 1,8 cm a težina cijelog računala jedva prelazi 2 kg. Nudit će se samo u 15″ inačici što bi moglo odbiti potencijalne kupce koje imaju potrebe za većim zaslonom. Taj nedostatak mogla bi nadoknaditi sama razlučivost. 2880×1800 piksela je više nego što će te naći u bilo kojem prijenosniku koji se nudi na tržištu i ravno je revoluciji koju je u svijetu mobilnih telefona prije dvije godine izazvao iPhone 4 i njegov retina zaslon. To, naravno znači i da će developeri morati svoje programe da prilagode novoj razlučivosti a kada cijeli proces bude gotov možemo samo nagađati koliki će praznik za oči biti novi MacBook Pro (u daljem tekstu MBP).

Vjetar u pete novom MBPu davat će Intelova Ivy Brigde generacija procesora, dok je za grafiku zadužena NVIDIA GeForce GT 650m. Uređaj se može naručiti sa SSD memorijom do 768 GB a gornja granica za RAM je 16GB. Za povezivost se brinu Thunderbolt, USB 3.0 i drugi portovi. Sve ove brojke su jako impresivne ali daleko impresivnija je cijena od ponosnih 2199$. Očigledno je da napredak ima svoju cijenu.

Update su dočekali i “neretina” MacBook Pro modeli. Oni takođe dobivaju najnoviji hardware – Intel Ivy Bridge i NVIDIA Kepler seriju. Opcije za SSD memoriju su 256 GB, 512 GB kao i 768 GB, kao i 16 GB RAM memorije. Čak i MacBook Air dobija Ivy Bridge procesore, Facetime HD web kameru i USB 3.0. Prijenosnik koji je ujedno i začetnik ultrabook trenda sada dolazi sa minimalno 4GB RAM memorije (moguće proširenje na 8GB). SSD memorija se završava na cifri od 512 GB.

Čini se kako je Apple u post jobs eri i dalje sposoban da zadaću uradi kako spada. Umjesto zaključka, reći ću samo ovo: “Želim ih. Bilo koji od njih. Sa retina zaslonom ili bez njega. Želim ih!”

 

Image credit: apple.com