Monday, 11 December, 2017
Home >>> Apple >>> Mac >>> OS X Mavericks drastično poboljšava trajnost baterije
ArsTechnica_BatteryLifeTest-2007MBP-2013MBA

OS X Mavericks drastično poboljšava trajnost baterije

Iako su mu mediji posvećivali jako malo pažnje, novi OS X Mavericks nije nešto što bi trebalo olako odbaciti. Novi OS donosi brojna poboljšanja ispod kože a jedno se naročito ističe – poboljšava trajanje baterije na jednom punjenju na svim računalima s kojim je kompatibilan.

John Siracusa, legendarni developer, Apple fan i iscrpan recenzent, je za blog Ars Technica ušao u srž nove OS X generacije a pažnju je obratio i trajnosti baterije. Siracusa je uzeo MacBook Pro iz 2007. te MacBook Air iz 2013. godine te testirao koliko baterija može izdržati na jednom punjenju na OS X Mountain Lion a koliko na OS X Mavericks. U testu je koristio skripte koje simuliraju opušteno surfanje (uključujući i stranice koje sadrže materijal izrađen u Flashu). Rezultati su, u najmanju ruku, hvale vrijedni.

Čak i šest godina star MBP je prelaskom na novi OS iscijedio je sat vremena više iz svoje baterije. Razlika u trajnosti baterije na novom OSu još je drastičnija kod ovogodišnjeg MacBook Air modela. Dok je na OS X Mountain Lion ovaj uređaj izdržao 12,07 sati na bateriji, prelaskom na Mavericks sada izdrži čak 15,68 sati!

Samo po sebi ovo bi trebao biti dovoljan razlog svim vlasnicima kompatibilnih Mac računala da naprave tranziciju. Ubjedljivo najveći razlog mnogima je i činjenica da je OS X Mavericks besplatna nadogradnja dostupna preko Mac App Storea.

 

  • Aleksandar Kojić

    mogu potvrditi, iako nisam upotrijebio nikakve alate, da Mavericks primjetno produžava trajanje baterije na MacBook Pro 13″ iz 2011. Way to go Apple!