Friday, 22 October, 2021
Home >>> Apple >>> Mac >>> macOS >>> iOS 9.3 Night Shift mode alternativa za Mac i Windows računala
flux-icon

iOS 9.3 Night Shift mode alternativa za Mac i Windows računala

U posljednje vrijeme čujemo mnogo priče o takozvanoj plavoj svjetlosti koju emituju zasloni raznih vrsta gadgeta. Problem koji može uzrokovati razne poteškoće sa spavanjem poznat je već neko vrijeme ali tek sada vidimo određenu ekspanziju rješenja koja tu mogu pomoći. Apple je u iOS 9.3 ugradio Night Shift režim rada a ne sumnjamo da će ta funkcionalnost u dogledno vrijeme stići i na Mac OS X. Ako svoje oči želite sačuvati već sada, možete koristiti odlični i besplatni f.lux.

F.lux_App_Review

Ovaj software radi na principu emitovanja toplijih boja sa pozadinskog osvjetljenja zaslona vašeg računala i to s ciljem umanjivanja ili eliminiranja količine plave svjetlosti koju LCD i LED diode emituju. Po instalaciji f.lux može funkcionirati potpuno automatski te se, bazirano na vašoj lokaciji, adaptira tokom dana i tokom noći kako bi dobili različite i odgovarajuće nijanse osvjetljenja.

Flux-for-OS-X-Mac-screenshot-003

Naravno, moguće je ručno podesiti nijanse u svako doba, podesiti nijanse koje će se mijenjati pri zalasku Sunca, pred spavanje ili slično. Ako koristite OS X 10.11 ne zaboravite isključiti opciju automatske prilagodbe jačine svjetlosti kako ne bi došlo do kolizije sa f.lux-om.

Flux-for-OS-X-Mac-screenshot-002

F.lux je besplatna aplikacija koja je dostupna za Mac, Windows, pa čak i iOS i Android (u beta fazi testiranja) uređaje. Osobno ga koristim već neko vrijeme na svom računalu i nakon kraće faze privikavanja vaše oči će se dosta manje naprezati u noćnim satima. Zaputite se na službenu stranicu pa isprobajte i sami, javite nam kako vam se dopada.

  • Dino

    Sta se dešava sa 9.3 ništa mi ne radi kako treba? Kako se može vratiti na stariji ios…, sve mi šteka :(