Sunday, 23 January, 2022
Home >>> Apple >>> Mac >>> macOS >>> macOS Sierra – Pogledajte koje su najvažnije novine
apple-wwdc-20160613-1443.0

macOS Sierra – Pogledajte koje su najvažnije novine

Nakon što smo prethodnih dana prečešljali neke od najvažnijih iOS 10 noviteta koje nam je Apple predstavio u ponedeljak (prije nego što im se vratimo) sada ćemo se baciti na ostale softwarske novotarije koje je Apple spremio za druge svoje platforme a danas na redu je macOS.

Glasine su se ponovo pokazale istinitim pa je nakon mnogo godina Mac OS X sada preimenovan u macOS kako bi se uklopio sa ostatkom Apple ponude: iOS, tvOS, watchOS. Craigh Federighi, Appleov glavni čovjek za softwareski inženjering, nam je na WWDC pozornici o tome kako nova inačica macOS Sierra radi na fundamentalnim iskustvima korištenja jednog Mac računala. Jedna od novina uključuje Auto Unlock – automatsko otključavanje Mac-a kada korisnik nosi ovlašteni Apple Watch u kojem slučaju neće morati unositi svoju lozinku.

macos-sierra

Nastavak Continuity priče

Apple nastavlja uvezivati svoje uređaje na različitim sustavima dodajući još više funkcionalnosti na Continuity. Korisnici macOS sada će moći pristupiti fajlovima na bilo kojem Mac računalu, iOS uređaju ili čak PC računalu. Sierra će moći pristupati iPhone ili iPad fajlovima putem iCloud Drive aplikacije, fajlovima drugih Windows korisnika putem iCloud Windows aplikacije. Tu je i univerzalni clipboard koji će sad radi zajedničkim snagama na macOS i iOS sustavima. Znači, kopirate li nešto na svom iPhoneu to će dodati u clipboard vašeg Mac-a i obrnuto.

macOS-Sierra-Whats-New-6-709x700

Apple Pay i slika u slici

Appleov sustav mobilnog plaćanja seli se i na Mac i to putem Safari preglednika, kao što se i pretpostavljalo. Prilikom kupovine online na raznim mjestima će pored mogućnosti plaćanja kreditnim karticama ili PayPalom sada kao opcija biti dostupan i ApplePay a klikom na njega korisnici će morati ovlastiti plaćanje sa Touch ID na iPhoneu ili putem Apple Watch sata. Režim rada “slika u slici” sa Sierra inačicom dolazi i na Mac gdje će korisnicima dozvoliti pomjeranje Safari ili iTunes videa u prozoru dok na desktopu rade nešto sasvim drugo. Ovi video prozori će biti promjenjivi i moći će se zalijepiti u neki ugao zaslona po želji.

macos_sierra_apple-pay-stock-100666180-large

Siri konačno stiže na Mac

Najveća novost za macOS Sierra je naravno seoba Siri sa mobilnih uređaja na računala. Sve već poznate mogućnosti Siri sada će biti dostupne i na Mac računalima ali uz dodatak potpuno novih koje su prilagođene ozbiljnijem radu. Sučelju asistenta će se moći pristupiti putem tipkovnice ili iz docka i menu trake kada će se moći pretraživati informacije, fajlovi, slati poruke i slično. Npr. Siri možete zamoliti da vam nađe dokument na kojem ste radili sinoć, da doda sastanak u vaš kalendar, da započne FaceTime poziv i silčno. Rezultate pretrage korisnici će moći povlačiti i lijepiti u dokumente ili mailove, pinovati u notifikacijski centar kako bi vam bili na oku i slično. Na žalost, još nema govora o tome kada bi Siri bila dostupna i na našem govornom području.

macOS-Sierra-Whats-New-10

Appleovci kažu kako je macOS Sierra jedan jako značajan korak unaprijed za sva Mac računala, korak koji će im pomoći da budu još susretljivija i više od pomoći. Na vaš Mac će stići na jesen.

O svim iOS 10 novitetima pročitajte ovdje.