Sunday, 16 January, 2022
Home >>> Apple >>> Mark Gurman otkriva detalje u razvoju Apple AR sustava proširene stvarnosti
applear

Mark Gurman otkriva detalje u razvoju Apple AR sustava proširene stvarnosti

Mark Gurman, jedan od najbolje uvezanih žurnalista kada je Apple u pitanju, sada je u novom članku za Bloomberg ponudio nešto više detalja o Apple-ovim još tajnim planovima za tehnologije proširene stvarnosti (AR).
Njegovi izvori su mu povjerili da je Apple izgradio čitav tim koji uključuje vlastite veterane na hardware i software polju, ali i zaposlio nove saradnike koji su ranije radili na ovom polju. Npr. vođa tima je, navodno, Mike Rockwell koji je ranio bio zadužen za Dolby Laboratories, a u timu su inženjeri koji su radili na Facebook Oculus projektu ali i Microsoft HoloLens setovima. Riječ je o stotinama inženjera. Okosnica AR sustava bi bile digitalne naočale koje bi se povezivale sa iPhoneom.
S obzirom kako ove naočale nisu ni blizu da budu spremne za tržište, pojedine AR mogućnosti mogle bi doći već na naredni iPhone. Naočale bi, između ostalog, mogle korisnicima omogućiti da mijenjaju dubinu fotografije ili pojedinih objekata fotografije kasnije (nakon snimanja). Korisnik ne bi bio “zatvoren” u virtuelnom svijetu nego bi se, poput HoloLensa, sadržaj projecirao na naočale i tako na stvarni svijet.
Sve ovo bi značilo da će AR aplikacije i igre trošiti dosta baterije, da će naočale morati imati poseban čip ali i poseban operativni sustav. U svakom slučaju, prve naznake cijelog projekta koji Apple shvata itekako ozbiljno mogli bi vidjeti još ove jeseni kada bude predstavljen iPhone 8.
Featured image credit: VR Society