Saturday, 26 September, 2020
Home >>> Apple >>> Novi iOS 4.3 Beta 2 dolazi sa jos novih opcija.
iOS-4.3

Novi iOS 4.3 Beta 2 dolazi sa jos novih opcija.

Prije par dana Apple je izbacio novu beta verziju iOS 4.3 beta 2 za developere. Ovo je normalan proces za Apple, i obicno, u svakoj beta verziji nadju se par novih opcija. Nije nista drugacije ni sa iOS 4.3 beta 2.

Naime kao sto ste vec procitali u recenziji iOS 4.3 bete 1 (video), iPad treba dobiti multi-geste u novom operativnom sistemu, medjutim u ovoj novoj beta (beta 2) verziji potvrdjeno je da te iste multi geste dolaze i na iPhone.

Multi-touch geste

Boy Genius je izbacio screenshotove settinga na iOS 4.3 koji jasno pokazuju opcije za multi-touch. Kao sto ste mogli vec cuti Apple namjerava da izbaci fizicko home dugme i da ga zamjeni razlicitim mult-touch gestama. Ovaj screenshot potvrdjuje da je ta glasina vjerovatno tocna.

Takodjer je potvrdjeno da ce se na iPhone-u koristi do cetri prsta u isto vrijeme za razlicite geste isto kao i na iPod-u.

Kao sto vidite iz ovog screenshot-a opcije koje vec postoje su:

  • Pinch za home
  • Swipe gore za multi task bar, umjesto double click-a na home dugme
  • Swipe lijevo ili desno da idete iz aplikacije u aplikaciju koje su vam otvorene u pozadini. Ovo je posudjeno iz nove verzije iOS X Lion, i ja osobno mislim da je super ideja.

Sta vi mislite o ukidanju kucnog dugmeta na iPhone-u?

Ping Update

Osim toga izgleda na Apple nastavlja utrku sa social mediom i Facebook-om, tako da ce nova verzija iOS 4.3 ukljuciti notifikacije sa Ping-a direktno na iPhone ili iPad. Tako da cete sada dobiti instantu notifikaciju ako vam neko posalje poruku ili napise nesto na zidu u Ping-u.

Photo Streaming

Takodjer dolazi potpuno nova opcija pod nazivom “Photo Streaming” koja ce vam automatski sacuvati zadnjih 30 dana uslikanih slika na Apple-ovim serverima. Ova opcija ce bit povezana sa MobileMe servisom i trebala bi biti potpuno besplatna.

Naravno osim automatskog backupa vasih slika, ova nova opcija ce vam dozvoliti da podjelite svoje slike sa bilo kim po vasem izboru. Sto ne bi bilo lose ako zelite da neko instantno vidi slike koje ste uslikali.

  • iKyzo

    I još od svega je lijepo vidjeti da to radi na 3GS-u al kako sam čitao u beti 2 za iPad ove opcije vise nema!!! Pa sad!?

  • hrcaOS

    I meni se svidja sto radi na 3GS-u jer upravo taj imam…al ovo sa četiri prsta mi ne izgleda baš spektakularno, malo mi se čini nespretno. Mislim da bi home dugme trebali ostavit…Pozdrav