Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Apple >>> Novi Mac Book Air u prodaji i bolji neko ikada
mac-book-air

Novi Mac Book Air u prodaji i bolji neko ikada

Prije tri dana na Apple-ovoj keynote-u nazvanom “Back to Mac” izmedju ostalog Apple je izbacio novu generaciju Mac Book Air laptopa. Orginalni Mac Book Air je izasao prije dvije godine i sve je iznenadio sa svojim veoma tankim dizajnom. Ove godine Apple ga je jos vise stanijo, olaksao i prakticki usavrsio. 0.68mm na naj debljem djelu. 0.11mm  na naj tanjem.

Nove Mac Book Pro je kompleno napravljen iz jednog komada (unibody design), sto ga pravi jako cvrstim u usporedbi sa drugim laptop-ima koji su napravljeni iz komada. Ovogodisnja verzija izlazi u dvije velicine 13.3 inch ekran i 11.6 inchi ekran.

Mac Book Air tezi samo 1 kg  i 1.3 kg. Osim aluminiskog okvira Apple se takodjer potpuno rijesio teskog i sporog hard drive-a i zamjenio ga sa SSD (Solid State Drive) memorijom kao i na iPhone-u i iPad-u.  Tako da novi Mac Book Air ima novu funkcijonalnost koja mu dozvoljava da se upali u sekundi (instant on). Posto u usporedbi sa memorijom, hard drive je jako spor, memorija omogucava ovom laptopu da se upali iz sleep-a u sekundi a potpuno od ugaseng ka upaljenom u 10-12 sekundi. Sto je puno brze od moje Windows 7 masine kojoj je trebalo skoro 55 sekundi. SSD dolazi u tri velicine 64GB, 128GB i 256GB.

Osim novog SSD sistma MacBook Pro pokrece intel Core2Duo processors a ima  Nvidia GeForce 320M graficku karticu. Base modeli imaju 2GB memorije a mogu se naruciti do sa 4 GB. (Vrijedno je napomenuti da se memorija nemoze upgrade nego da se mora naruciti sa 4 GB ako zelite toliko). Osim toga Apple je dodao drugi USB port i citac za SD kartice.

Oba modela dolaze sa prednjom FaceTime kamerom.  11 inci model ima 1366×768 rezoluciju, dok 13-inch ima 1440×900 rezoluciju. Naravno oba modela dolaze sa punom tipkovnicom i stereo zvucnicima.

Pored ovoga svega Apple je uspio da produzi zivot baterije preko 30% u novom modelu. 13 inchi model moze raditi punih 7 sata pri cemu mu je stand by vrijme preko 30 dana. Neznam kakav vi laptop imate ali moj Acer ima maximalno 2 sata rada i mozda 12 sati stand by, sto je u usporedbi smjesno. Apple je uspio ovo uraditi dodavajuci extra bateriju o prostor koji je prije zauzimao hard drive.  Prema Apple-u baterije su dobra za 1000 punjenja a mogu se zamjenuti za 129 dolara.

Cijene Mac Book Air-a pocinju sa $999 dolara i idu sve do $1,599 dolara ovisno o velicini ekrana, memoriji, kapacitetu SSD-ja i brzini cipa.

Za vise informacija o kupovini i cijenama odite na Americku Apple Stranicu posto se kod nas ovaj model jos uvijek ne prodaje.