Monday, 28 September, 2020
Home >>> Apple >>> Odlicno! (NFC) Near-Field Communication dolazi na iPhone 5
Near-Field-Communication

Odlicno! (NFC) Near-Field Communication dolazi na iPhone 5

Ako niste culi za Near Field Communication onda bi trebali znati da je ovo nova tehnologija za Evropsko i Americko trziste koja ce zamjeniti placanje kreditnim karticama za par godina. (Bar se ja tako nadam)

Drugim rijecima NFC moze poslati osiguran signal kompjutoru koji koristi ovu tehnologiju do udaljenosti od 10 cm i platit bilo kakav racun direktno sa vaseg mobilnog aparata.

Ova tehnologija se vec koristi i Japanu duze vrijeme za placeanje Autobusa, Podzemne zeljeznice, parking brojaca i sl a sada treba da osvoji Ameriku i Evropu.

Google je vec jako zainteresovan za ovu tehnologiju posto ju je vec ubacio u Samsungov Nexus S telefon a sada koliko cujemo Apple je narucio 10 miluna NFC chipova od Pegatron kompanije, koji trebaju biti ugradjeni u novi iPhone 5.

Reporter Bloomberg web stranice Rickard Doherty je rekao da su mu ljudi u Apple potvrdili da NFC tehnologija definitivno dolazi na iPhone.

Sta ovo sve znaci za nas potrosace? Znaci da cemo morati nositi jednu manje stvar sa sobom kada idemo u trgovinu ili vanka i da ce biti puno lakse trositi novce na gluposti. Ali takodjer da ce kupovina biti puno sigurnija nego sto je sa plastikom.

Umjesto novcanika sa kreditnom karticom i novcima, moci cemo skenirati mobilni apparat i novci ce se podici sa naseg bankovnog racuna. Bez ikakvog pina, potpisa ili bilo cega drugog.

Ova vijest je takodjer odlicna za trgovce koji koriste kreditne masine posto vise nece morati placati postotke svake transakcije Visi ili MasterCard-u, posto je ova tehnologija puno jeftinija. Drugim rijecima svi cemo imati koristi.

Kao i uvjek da nastavite ovu diskusiju, ostavite nam koment ili nas nadjite na Fejsu i Twitter-u pod imenom Omizio.

  • Sankotronic

    Ako to bude bez pina ili barem nekakve autentifikacije onda će to biti najnesigurniji način plaćanja do sada izmišljen, a krađa mobilnih telefona postat će najunosniji posao. Mislim da ste polupali lončiće.

  • Boy

    Super :)
    sve se to svodi ja jos jedan oblik masovne kontrole….mislim da bi bilo jednostavnije da nam (kao sto su vec pokusali u Americi) usade cipove i da u potpunosti rade s nama sto zele :))
    uskoro ce doci i elektronska sim kartica, tako da znaju sve o korisniku, pa hologrami koji ce imati jako veliku primjenu i to opet od strane mocnika za koje smo mi samo potrosna roba koju treba sto bolje i vise iskoristiti..malo OFF :)