Tuesday, 27 July, 2021
Home >>> Apple >>> Patenti >>> Apple još 2010. nudio Samsungu licencu za korištenje patenata
applesamsung

Apple još 2010. nudio Samsungu licencu za korištenje patenata

Ako i površno pratite vijesti iz svijeta tehnologije onda ste čuli da je već odpočeo sudski proces u kojem su oko patenata mačeve ukrstili Apple i Samsung. Gomila nekih zanimljivih i manje zanimljivih priča, podataka i dokumenata izašlo je na vidjelo a All Things D sada izvješava o još jednom biseru.

U sudskim spisima koji su javnosti dostupni od jučer spominje se sastanak vrhuške Applea i Samsunga koji se desio nekad tokom listopada 2010. Prema tom dokumentu, Appleovci su bili voljni Samsungu ustupiti svoje patente na korištenje pod uslovom da potonji isplaćuju Appleu 30$ po prodanom telefonu, odnosno 40$ po prodanom tabletu. U svojoj tadašnjoj prezentaciji Samsungu predstavnici Applea naglasili su kako je korejska tvrtka svjesno odlučila kopirati dizajnerske elemente iPhonea te da bi im bilo draže da su iz Samsunga tražili dozvolu prije nego se to desilo. Bili su voljni pristati na ovakvu nagodbu s obzirom da je Samsung bio (i ostao) jako važan partner Appleu. Pored ovoga, u Appleu su bili voljni da skinu 20% sa pomenutih cifri ako bi Samsung bio voljan da na korištenje ponudi svoje patente.

Uzmemo li u obzir da bi prema ovom dogovoru Samsung morao Appleu da isplati 250 milijuna dolara za 2010. godinu ne možemo se ne pitati koliko će Korejanci žaliti što ga nisu prihvatili ako izgube parnicu. Ipak, proces je još u toku a njegov ishod nemoguće je predvidjeti. Nastavit ćemo da vas izvještavamo o daljnjem razvoju parnice.

Image credit: hadhhogayi.com