Saturday, 23 November, 2019
Home >>> Apple >>> Patenti >>> Budući iPhone modeli prikupljat će biometrijske podatke svojih kradljivaca
Touch-id-iphone-6

Budući iPhone modeli prikupljat će biometrijske podatke svojih kradljivaca

Apple je značajno pojačao mjere sigurnosni svojih mobilnih uređaja sa iOS 7 operativnim sustavom te su sigurnosne značajke nastavili razvijati i poslije. Najnoviji patent koji su iz voćne kompanije nedavno predali patentnom uredu u SAD će dodatno zagorčati život dugoprstićima.

Ruku na srce iPhone i iPad uređaji nisu se prestali krasti u posljednjih par godina ali to se nije ni očekivalo. Za početak se osigurani uređaji više ne mogu koristiti dok vlasnik ne unese svoje iCloud podatke a sada se čini kako će iPhone modeli budućnosti pomoću senzora prikupljati biometrijske podatke kradljivca. Pomoću naprednih algoritama uređaj bi sam odlučio da pohrani otisak prsta i sliku, te čak video nakon neuspjelog otključavanja uređaja lozinkom ili otiskom prsta.

Apple-patent-capture-thieves-Touch-ID

Sustav bi kasnije mogao prikupljene biometrijske podatke neautorizovanih korisnika ponuditi kako bi se pomoglo u identifikaciji. Drugi forenzički podaci koji bi se prikupljali uključuju vrijme, lokaciju, zvukovne podatke, zračni pritisak i više. Podaci bi se spremali ili na memoriji uređaja ili na Apple serverima gdje bi se upoređivali sa bazom podataka poznatih korisnika.

U slučaju da ovaj sustav zaista zaživi u narednim godinama ovo bi dodatno odvratilo kradljivce od krađe iUređaja koji bi bukvalno pomagali u njihovom krivičnom gonjenju.